Русия не ще да стои като "наказан ученик"

Евросъюзът нарече черния списък "произволен и необоснован"
2 юни 2015 22:05, Елка Василева
356
Русия не ще да стои като "наказан ученик"
Снимка: архив, Reuters

Основното послание в ответните мерки на Москва срещу евросанкциите е да покаже на Брюксел, че Русия не се кани да остане в положението на "наказан ученик". Това заявява Надежда Арбатова, политолог от Руската академия на науките, пред "Комерсант". Експертът коментира т. нар. черен списък на руските власти, включващ 89 европейци, на които е забранено влизането в Русия.

Външният министър Сергей Лавров обясни въз основа на какви критерии е разработен той - по думите му Москва е наложила забраната на официални лица от ЕС, "подкрепяли най-активно държавния преврат" в Украйна.

Още по темата

Обяснението обаче не задоволи ЕС - властите на редица страни членки привикаха руските посланици, а европейското външно министерство нарече черния списък "произволен и необоснован", пише вестникът.

Според източник на изданието в руското министерство на външните работи номинациите за включване в списъка са дошли от посолствата на Русия в страни от ЕС. Най-голямата група сред общо 89-те лица се състои от днешни и бивши членове на Европейския парламент - 28 души, представители на 5 фракции от общо седемте в Европарламента. Най-много - 12 души, са бивши и сегашни депутати от Европейската народна партия – най-голямата сега група в Европарламента и най-критично настроената спрямо Русия, изтъква всекидневникът.

Повечето евродепутати от списъка според него не се огорчили от факта, че са попаднали в него. Навремето мнозина руски депутати и сенатори реагираха по същия начин на черните списъци на САЩ и ЕС - твърдяха, че все едно не са се канели да заминават на Запад и се гордеят с наложените санкции, напомня изданието.

"Комерсант" пише за мнозина политици от черния списък на Москва, но отбелязва, че далеч не всички те имат отношение към Украйна. Един от най-известните - бившият лидер на британските либерални демократи и бивш вицепремиер Ник Клег, явно е наказан заради искането си Русия да бъде лишена от домакинството на световното първенство по футбол през 2016 г. Друг британски депутат - Робърт Уолтър, пък настоя делегацията на Русия да бъде лишена от право на глас в ПАСЕ, дава пример руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: черен списъкРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Джона преди 8 години
До 78, защото са примитивни балкански субекти. По тяхната логика половината западна европа, поне, трябва да са червена смрад
41
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшна червена смрад тука, не знам някои как намират нерви да пишат коментари и да се разправят...
40
2
 
17
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Странджа, остави средната заплата в Русия ами кажи ти колко заработваш като главен щурм бан фюрер на гейската дружинка?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тея дето вземат полит..чки решения явно са садо- мазо!Колкото повече шават и се е дърпат....искат да се кефят ,че да ги боли повече! Щото зеленият...гущер дето им се е качил изотзад вече му е влязла *** вътре в отвора на задният им вход!!!
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 2015 година рублата е 100% конвертируема валута чиято стойност се определя единствено от пазара и без никаква подкрепа на централната банка и държавта. Китай и Русия минават на разплащания в рубли и юани. Ирам елиминира 100% долара от държавните си плащания. Русия Египет, Русия Аржентина са в преговори за минаване на разплащания само в нацинални валути.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво става с танзаниеца, защо никакъв не го дават по медиите а само Путин, само за Путин пишат, танзаниеца не е напуснал политиката.
36
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До АнонименБаси комунистическия коментар... - в началото рублата била стабилна, но сега започнала да укрепва...
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рублата поскъпна спрямо долара с над 30% и вече е 50 рубли за долар. "Стана това, което трябваше да се очаква: стабилизира се обемът на златно-валутните резерви, рублата в началото беше стабилна, а сега започна да се укрепва. Ние смятаме, че рублата се закрепи дори твърде много", поясни финансовият министър Силуанов.
34
14
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен1 трилион рубли=8юана... - 10 цента...
33
12
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Ще доживеем ли и някое чукче да стане президент на Русия...
32
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е мъдър държавник. Русия има всичко за да се развива, а сега използва санкциите за да стимулира местното производство. САЩ разпиляват силите си в Украйна, Близкия Изток, Иран, Афганистан, Китай, Южна Америка. САЩ вече не е същата сила каквато беше, скоро ще мине много на заден план и ще залезе като световен играч.
31
3
 
3
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
съжалявам за това което ще ви напиша просто нямате капацитет да коментирате такава новина примитивизма и простотията не са подходящи
30
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Средната заплата в Русия е двадесет и осем трилиона рубли...
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 42Към 50 хил рубли е средната заплата в Русия - към 1000 долара. Но много неща там са доста по евтини от България - ток, вода, газ, отопление, наеми, храна. В Москва заплатите са към 100 хил рубли, но специалисти взимат доста повече.
28
0
 
16
 
! Отговори
САКАР преди 8 години
До СТРАНДЖАТАходи да пасеш кози бе пич.. някоко пъти последните няколко месеца ти чета коментарите на различно теми ....освен за овчар за друго не ставаш!
27
13
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До АнонименЗащото, дори за Гърмен е виновна пак Русия... - и най вече СССР...
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пак Русия бе, пак Русия е виновна за всичко на този свят... защо не споделите нещо от случилото се в Гърмен по-късно през деня днес? Русия, та Русия... всеки ден по 20 статии
25
0
 
20
 
! Отговори
мартин преди 8 години
До СТРАНДЖАТА българия не се бори за НИЩО, от както е под американски ***.
24
0
 
17
 
! Отговори
бг преди 8 години
Юдео-американските сатанински илюминатски *** още ли не са изразили дълбоко възмущение и недоразумение относно руския черен списък?
23
23
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До бгЕдинственото оправдание, което намирам за руските мозъци... - е може би зверският студ, на който са подложени, но и това не е достатъчно...