Русия не ще да стои като "наказан ученик"

Евросъюзът нарече черния списък "произволен и необоснован"
2 юни 2015 22:05, Елка Василева
356
Русия не ще да стои като "наказан ученик"
Снимка: архив, Reuters

Основното послание в ответните мерки на Москва срещу евросанкциите е да покаже на Брюксел, че Русия не се кани да остане в положението на "наказан ученик". Това заявява Надежда Арбатова, политолог от Руската академия на науките, пред "Комерсант". Експертът коментира т. нар. черен списък на руските власти, включващ 89 европейци, на които е забранено влизането в Русия.

Външният министър Сергей Лавров обясни въз основа на какви критерии е разработен той - по думите му Москва е наложила забраната на официални лица от ЕС, "подкрепяли най-активно държавния преврат" в Украйна.

Още по темата

Обяснението обаче не задоволи ЕС - властите на редица страни членки привикаха руските посланици, а европейското външно министерство нарече черния списък "произволен и необоснован", пише вестникът.

Според източник на изданието в руското министерство на външните работи номинациите за включване в списъка са дошли от посолствата на Русия в страни от ЕС. Най-голямата група сред общо 89-те лица се състои от днешни и бивши членове на Европейския парламент - 28 души, представители на 5 фракции от общо седемте в Европарламента. Най-много - 12 души, са бивши и сегашни депутати от Европейската народна партия – най-голямата сега група в Европарламента и най-критично настроената спрямо Русия, изтъква всекидневникът.

Повечето евродепутати от списъка според него не се огорчили от факта, че са попаднали в него. Навремето мнозина руски депутати и сенатори реагираха по същия начин на черните списъци на САЩ и ЕС - твърдяха, че все едно не са се канели да заминават на Запад и се гордеят с наложените санкции, напомня изданието.

"Комерсант" пише за мнозина политици от черния списък на Москва, но отбелязва, че далеч не всички те имат отношение към Украйна. Един от най-известните - бившият лидер на британските либерални демократи и бивш вицепремиер Ник Клег, явно е наказан заради искането си Русия да бъде лишена от домакинството на световното първенство по футбол през 2016 г. Друг британски депутат - Робърт Уолтър, пък настоя делегацията на Русия да бъде лишена от право на глас в ПАСЕ, дава пример руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: черен списъкРусияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
3
 
! Отговори
преди 8 години
Средна заплата в Русия - 497 евро!Не 4900, не 10 милиона, а точно 497 евро.Панелките в Москва започват от 5000 долара кв.м.
21
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия не ще да стои като "наказан ученик""Не ще да стои, ама ще и се наложи. Видяхте какво стана с Куба, 55 години санкции, докато се намери накрая един милозлив президент като Обама, та малко да им смекчи санкциите. Същата ще е и съдбата и на Русия, като на "острова на свободата" мизерия и изостаналост с десетки години, ако не върнат Крим и Източно Украйна на международно признатият им законен собственик Украйна.
20
23
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Де се е чуло и видЕло, къде има такова чудо по света... - да имаш готов построен газопровод - с всички разрешителни и лицензи, дори за ЕС и да отидеш да се ровиш по дъното на Черно море и по чукарите на Турция, за да накажеш една държава, която се бори за свобода и демокрация...
19
1
 
15
 
! Отговори
бг преди 8 години
Некой може ли да ми каже какво става със сатанинските мозъци на западноевропейците?
18
24
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До АнонименПървото нещо, което *** каза на гърците е, че ще печелят половин милиард от транзитни такси от турския потоП... - кога на България е обелвал дума за някакви такси, а камо ли за такива огромни... - и сега се цупи на Бойко Борисов и Митов, че го поставиха на място...
17
30
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Толкова ли не се намери един свестен руснак - патриот... - да сложи малко полоний в чая на *** или да го боцне с чадърчето измислено от КГБ...
16
0
 
27
 
! Отговори
me преди 8 години
Да бе, щото пък европейският списък е супер обоснован и непроизволен...
15
2
 
34
 
! Отговори
без думи преди 8 години
Защо не пишете, че диктаторите от фашистката хунта в Куев отмениха със закон човешките права в ДНР и в ЛНР?
14
30
 
3
 
! Отговори
Джукър преди 8 години
"...включващ 89 европейци, на които е забранено влизането в Русия."Смях в залата! Искала Русия да покаже...разбира се, че иска да покаже. Какво друго ще постигне с тази жалка стъпка?! Ревльовци алкохолизирани. Поне си имат българи да им правят дълбоооок федерос
13
27
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Единственото, което е в състояние да стори Русия е ... - да се моли и да чака...
12
1
 
30
 
! Отговори
защо? преди 8 години
А защо няма санкции към Пороченко? Според BND, Пороченко остави след себе кървава диря от над 50 000 трупа: негови сънародници, мирни жители, собствената му жалка армия и пътниците в малазийския Боинг!
11
2
 
36
 
! Отговори
агитпроп преди 8 години
Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста профанна и примитивна антируска пропаганда!
10
29
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Антисоросоид"Значи Западът може да налага санкции, а Русия-не! Лицемери!"...Ако Русия наложи санкции... - ще умре от глад...
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странджа ,хапчето забрави ха пийни си го...
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАДа. И атентата срещу папата беше организиран от комунистите в България и КГБ.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nie gubim ot tija sankszii sresrtu Russia, za da sme na edno mnenie s EvSajuz i Amerika
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и "Българският чадър" все пак най-вероятно си е "Английски чадър"......В последните си години Георги Марков обърнал тотално резбата (не сексуално). От критик на режима на Живков става яростен критик на западната система и подготвя редица публикации в които критикува лицемерието на запада. Запазени са откъси от кореспонденция с приятели. Но не успява да ги публикува - агентите на Тодор Живков го убиват с "чадъра".
5
21
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен 3Да... - и Троцки го убиха мексиканците...
4
9
 
60
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Императора направи братска Русия супер сила отново , и само заради това искам да му се поклоня лично ! Страната на Сатаната (САщ) трябва да падне !
3
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименЛитвиненко го отровиха самите англичани, защото беше двоен агент. Дори баща ми се отрече от него след смъртта му.