Гърция по-близо до изход от дълговата криза

На срещата на върха в Брюксел сближили позиции
Обновена: 4 юни 2015 14:11 | 4 юни 2015 08:02, Веселина Йорданова
30
Гърция по-близо до изход от дълговата криза
Ципрас и Юнкер. Снимка: Ройтерс

Първи сближавания на позициите бяха постигнати на състоялата се в Брюксел среща за кризата в Гърция, предаде ДПА.

Още по темата
"Обсъжданията ще продължат в идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в ранните часове на днешния ден.

Преди това той проучи възможностите за постигане на компромис в спора за дълга на Атина заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Срещата между Юнкер и Ципрас продължи почти пет часа и половина. Дейселблум не бе там през цялото време. Европейската комисия окачестви срещата като добра и конструктивна.

Без компромис за реформи в Гърция - към това се отнася и въпросът за приватизацията - няма как да потече блокираната финансова помощ в размер на 7,2 милиарда евро, отбелязва ДПА.

Ципрас заяви, че кредиторите са поискали да бъдат отменени добавките към пенсиите и да бъде повишен ДДС върху енергията.

"Разбира се ние отхвърлихме това", посочи той. По думите му от страна на комисията обаче е демонстрирано конструктивно отношение за постигане на съгласие. "Положителното от днешната среща е, че нашите партньори в преговорите, поне комисията, имат намерението много скоро да постигнем реалистично споразумение", посочи още Ципрас.

Атина обаче не разполага с много време с оглед на празната хазна, отбелязва ДПА. Още утре е срокът за изплащането на Международния валутен фонд /МВФ/ на сумата от 305 милиона евро.

Общият размер на траншовете, които Гърция трябва да изплати на МВФ през юни, възлиза на почти 1,6 млрд. евро. Освен това до края на месеца Атина трябва да обслужи държавни заеми в размер на малко над 5 млрд. евро, посочва още ДПА.

Запитан дали ще може да изплати следващата вноска по дълга към МВФ идния петък, Ципрас каза, цитиран от Асошиейтед прес: "Не се притеснявайте за това". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте , гърците нямат проблем АКО СИ ПРОДАДАТ ,ПРИСТАНИЩАТА ЕЛ ЕНЕРГИЯ ,ЖЕЛЕЗНИЦИ И ПОЩА ИЛИ ОТЕ ,Знаете ли какво им одговори , че може да продаде , апартамента си и къщъта на село това е негово , останалото е на ГЪРЦИТЕ и несе продава , и затова им правят война , а нас вятър ни вее на бял кон , продадохме всичко на безценица и ни товарят и със заеми да имаме да плащаме детски на техните избератели , и да ръкопляскаме е те товасме ние бъл ОВЦЕ
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костадинка Кунева: Гърците имат навика да се борят за всичко, което постигат в живота. Те знаят, че никой няма да им го даде наготово. Те трябва да си го извоюват. И това ме организира с тях, и това ме сплоти, защото виждах нуждата от нови закони и нов начин на действие.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костадинка Кунева: Оттогава са минали близо 14 години. Събрах пари за операция на сина ми и спасих живота му. В Гърция се научих, че когато човек изпита унижение трябва да постъпи като жив човек да се съпротивлява. Иначе всеки ден ще умира. Така се превърнала в синдикалист и правозащитник.
18
5
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Така се прави. Вчера в Москва, днес в Брюксел. Нашите ги е страх да стъпят в Москва - пъзльовци!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
09:18Переговоры Юнкера и Ципраса по долгу Греции не привели к прорыву.......???
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вземе и България да фалира че да за живеем като гърците с техните доходиВижте им къщите..вижте как са подредени дворовете.Няма неизмазани къщи, Няма пустеещи земи....Вижте им селата на фалиралите гърци и ги сравнете с просперираща България..Гърция грее като слънце, докато при нас цари мизерията, сивотата и мърсотията. Да не говорим за пътища, пенсии
15
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците , показаха как се отстоява народен интелес. Нашине насиръци не стават за нищо
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брaнникукраинска фашистка пропаганда!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външен дълг на Люксембург - 2 504 000 000 $, на човек се падат 375 9174 $. Външен дълг на ЕС - 17 950 000 000 $.
12
20
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Гърция ще продължи дa плaщa по дългa си, товa е спорaзумението от вчерa! Ще имa рaзсрочвaне нa вноските, което нaмaлявa тежестa зa гръцкaтa икономикa, Еврозонaтa остaвa единнa и всички, освен бродягите *** сa доволни. Решaвaщa роля зa успешните преговори е имaл Вaшингтон, щaтското лоби в гръцкaтa политикa е силно! Слaвa УкрaIнi, Слaвa EU!!!
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВФ:Ципрас, кога ще върнеш парите? - Какви пари? - Нали помниш, искаше ни 300 млрд заем? - Да! - Получи ли ги? - Да! - Е, кога ще върнеш парите? - Какви пари?
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас трябва да стои по - настрани, да не вземе Юнкер да го ошамари, знае ли се колко водки е вкарал в системата.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някои бг *** си мислят, че еврозоната няма да се срине, ако Гърция не плати. Добре, спрете им парите и да видим...
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запитан дали ще може да изплати следващата вноска по дълга към МВФ идния петък, Ципрас каза, цитиран от Асошиейтед прес: "Не се притеснявайте за това"... Хахаха! Ципрас ги е взел за мезе.
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо, като европеец да се радваш, че за комшиите има надежда..За гърците има надежда, защото те водиха гражданска война и съпротива срещу окупаторите от Великобритания с 200 000 жертви.После имаха студентски бунтове срещу хунтата със стотици убити. На тях им е ясно какво е "Европа" на банкерите. гледах по турската телевизия как посрещнаха Клинтън - запалиха центъра на Атина. Преди това стадо *** в София крещяха в екстаз "Ю ес ей"...
6
7
 
21
 
! Отговори
ами преди 8 години
Някой да се е съмнявал,че гърците ще постигнат своето?Ще продължи безкрайното наливане на пари и те ще си живеят за сметка на всички будали от ЕвроГейския съюз!Честито споразумение!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как бе,нали Путин ги беше спасил и ги откъсваше от Европа,като им оправи икономиката с руски газ и туристи,троянски кон,Евразия,къде отидоха всички опорни точки?
4
7
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Пак ще има сиртакис до на*ракис ! :)А, сметката ще плати ЕС ! :)Хитри са гърците. Хитри !
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алексис Ципрас до МВФ:"Пари нема, действайте!"
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен1Невероятно *** комунисти, като теб се подвизават във форумите! Вместо, като европеец да се радваш, че за комшиите има надежда ти вадиш някакви *** тъпозаключения!