Хиляди аржентинци казаха "не" на насилието над жени

Причина за протеста стана убийството на учителка
4 юни 2015 21:49,
5
Хиляди аржентинци казаха "не" на насилието над жени
Снимка: bgonair.bg

Хиляди казаха "НЕ!" на насилието над жени в Буенос Айрес. По данни на местни медии в протестната акция са се включили над 200 хил. души. Повод за демонстрацията стана поредицата от жестоки убийства на жени. Последният случай, който разпали недоволството в южноамериканската страна, беше убийството на учителка в детска градина. Жената беше убита от своя съпруг пред очите на нейните възпитаници.

Многохилядната демонстрацията в Буенос Айрес беше подкрепена от представители на църквата, профсъюзни дейци и политически партии. Много от протестиращите носиха плакати с надпис "Нито една повече" от името на провеждащата се в страната кампания срещу убийствата на жени.

Президентът Кристина Кирхнер също подкрепи акцията. В профила си в една от социалните мрежи тя написа, че осъжда културата, която опустошава жените. Подкрепа за кампанията изрази и аржентинската футболна звезда Лионел Меси.

Последните случаи на насилие срещу жени отприщиха остро недоволство в южноамериканската страна. Освен случаят с убитата учителка, шок предизвика и убийството на 14-годишно момиче, пребито до смърт от приятеля й, защото е бременна.

Още през 2012 г. Аржентина прие закон, предвиждащ тежки наказания за случаите на домашно насилие. Според правозащитници обаче законите в страната не се прилагат ефективно.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Архентина преди 8 години
има президентка с германско име и ще се оправи към добро държавата.А България има президент и е поела курс надолу към дъното.
1
12
 
6
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
А при българките е обратното - те пребиват мъжете си. Ей още един случай от Црна Гора, една нашенка изпотрошила кокалите на мъжа си! Сигурно е била "боримечка" от коляното на Балканджи Йово!