Русия почувства диханието на наближаващата война

Утро.ru: Изглежда, че ще настъпи крах на мира в Украйна
Обновена: 4 юни 2015 14:10 | 4 юни 2015 10:47, Елка Василева
471
Русия почувства диханието на наближаващата война
Снимка: архив, Reuters

Минският мир изглежда е близък до своя крах. Въпросът е само в това доколко продължителен и разрушителен ще се окаже новият етап от "украинската война", пише Утро.ru.

Възобновяването на бойните действия в Донбас върна руснаците към вече позабравената реалност, предшествала Минските споразумения. От лавината постъпваща информация вече не е възможно да се определи кой "се е пропукал" първи.

И двете страни в конфликта се сочат една друга, привеждайки "солидни" доводи в собствена полза. Както съобщава РБК, според версията на представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/ украинската армия е започнала обстрел с използване на тежко въоръжение през нощта срещу сряда по цялата линия на фронта. Представителите пък на украинската армия отричат да са имали инициатива при подновяването на бойните действия, обвинявайки за това т.нар. опълченци.

На този фон с явно безпокойство в Русия и не само беше прието изявлението на председателя на Съвета на федерацията /горната камара на руския парламент/ Валентина Матвиенко. "Не изключвам да възникне необходимост от провеждане на допълнително, извънредно заседание на Съвета на федерацията, затова ви моля да не заминавате надалеч и да поддържане контакт", цитира "Комерсант" по материали на Интерфакс думите на Матвиенко.

Точно това изказване развълнува експертите и доведе до сериозен ръст на активността на валутния и фондовия пазар. В крайна сметка стойността на долара на Московската борса беше 54,18 рубли, а на еврото – 61 рубли.

Толкова остра реакция е напълно обяснима. През март 2014 г. на спешно заседание на Съвета на федерацията сенаторите подкрепиха обръщението на президента на Русия Владимир Путин за въвеждане на войски в Украйна до нормализиране на ситуацията в тази страна. Скоро след това стана ясно, че че след референдум Крим става част от Русия, а украинските власти предприеха армейска операция в югоизточната част на страната. През юни постановлението за използване на руски войски в Украйна беше отменено.

Аналогията, както се казва, е налице. При това не е трудно да се досетим, че в настоящата изключително сложна политическа ситуация всеки намек за възможност за вкарване на руски войски на територията на съседната държава може да има непредсказуеми и тежки последствия.

Това най-вероятно беше бързо разбрано и в самия Съвет на федерацията. „Такова изказване не е имало. Честно казано, не знам откъде те /Интерфакс/ са взели това изказване. Факт е, че такова не е имало и ние настоятелно молим всички да не разпространяват тази информация, защото това не е истина. В най-скоро време никакви извънредни събирания не се планират“, каза пред „Комерсант FM” Ирина Романчева, началник отдел за връзки с медиите към Съвета на федерацията.

Малко по-късно и самите членове на Съвета на федерацията побързаха да заявят, че няма нищо ужасно в забележката на Матвиенко. Използвайки обаче напълно различни обяснения. Така например шефът на комитета по конституционно законодателство към горната камара на руския парламент Андрей Клишас заяви, че няма интрига в евентуално събиране на Съвета на федерацията на извънредно заседание, тъй като това може да бъде свързано с промяна на графика на работата на Държавната дума /долната камара на парламента/.

Клишас отбеляза, че Съветът на федерацията обсъжда приетите закони в продължение на 14 дни. „Затова заседаваме веднъж на две седмици. Предвид това, че през юни ще има почивни дни, свързани с Деня на Русия, може да се получи не две седмици, а три седмици, тъй като в тази връзка може да се промени графикът на Държавната дума. Това е всичко, няма никаква интрига в това, че Съветът на федерацията може да се събере на такова извънредно заседание“, съобщава „Комерсант“.

По малко по-различен начин обясни възможната причина за извънредна среща на сенаторите пред радио „Ехото на Москва“ шефът на комитета по отбрана и сигурност Виктор Озеров. „Аз като председател на комитета по отбрана и сигурност бях ориентиран, че е възможен такъв вариант на събитията. Нищо такова, не съм имал разговори нито на ниво Валентина Матвиенко, нито на ниво Администрация на президента“, обясни сенаторът. 

Озеров предположи, че спешното заседание може да бъде свързано с необходимостта от ратификация на законопроекти, които ще бъдат гледани по спешност в Държавната дума, или с влизането на Киргизстан в Митническия съюз.

Подобна реакция на сенаторите на последните събития и възможното извънредно заседание на Съвета на федерацията не толкова успокои обществеността, която следи събитията, но породи нови въпроси. Това се потвърждава от ситуацията във финансовата търговия и коментарите на водещи анализатори.

Практически никой от тях не се съмнява, че мирът, установил се след „Минск 2“, е близък до своя крах. И въпросът по-скоро е доколко продължителен и разрушителен ще се окаже новият етап от „украинската война“, каква роля ще бъде отредена на Русия в нея и на кого предстои да спечели от нея политически точки, а кой ще се окаже в политически нокаут, пише Утро.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се притеснявайте, войната ще е скоротечна - да, ЕС ще отговори на руското нашествие с мощен гей-парад, след това Гулаг и пр.
165
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягайте бързо *** във Фашингтаун! Положението се запича...е, то и в Сибир се живее...
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мы высасывали все соки из своей страны. Знаете, в каком году все колхозники в СССР получили паспорта? В 1974А до этого их старались не принимать на работу в городе.А какая средняя пенсия была у колхозника в 1980 году знаете? 34 рубля 80 копеек.В этом году году обещали построить коммунизм.
163
0
 
9
 
! Отговори
/ преди 8 години
Тони Блеър -военопрестъпник,ще оглави европейската комисия за толерантност,като ще се бори против "антисемитизма"(в кавички защото повече от 90%от евреите не са семити)т.е.срещу критицизма на най-голямата заплаха за мира в света-ционисткия режим действащ като пета колона във всяка държава.
162
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа падат границите, Русия създава нови, които няма да паднат и след 100 години. Това е идиотско! Жалко, че сме близо до тях!
161
2
 
10
 
! Отговори
, преди 8 години
Също,Русия разкри името на украинец свидетелствал,че Украйна сваля самолета на Малайзия.Пълно мълчание в пресите,които са сатанистки контролирани.Също,Русия разкри името на украинец свидетелствал,че Украйна сваля самолета на Малайзия.Пълно мълчание в пресите,които са сатанистки контролирани.Статията е в РТ от 3 юни.Този украинец е бил механик в Украинската армия и потърсва убежище в Русия.
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 1968 году наши танки входят в Чехословакию. В 1979 в Афганистан. Мы положили там 15 000 наших солдат. Убили около миллиона афганцев. Наша пресса, разумеется, объясняет, что если бы этого не сделали мы и в ЧССР и в ДРА вошли бы американцы.
159
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия започва война в 21 век, убива хора, а някакъв *** им се радва!!! Не е истина! Добре, че се откъснахме от задушващата и прегръдка!
158
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А фашизма на Сталин? Тук пише някакъв платен руски интернет ***. Товарищ Путин, жалък си!
157
7
 
1
 
! Отговори
, преди 8 години
Целта на Киев е да отнеме Крим,това е зомбирано в главите им и няма да спрат.Русия под Путин е пречка за изтриване от картата на Сирия и Иран и Палестинската кауза .Но скоро ни се разкри,че не било Путин,а "руското мислене от 200 години насам".Същите не успяха да убият руския християнски дух с вносната революция под идеологията на Мордехай Леви от 1917.Наближава времето когато ще се разбере Путин има ли господари и на кого служи.
156
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото до рублата. Четете пресата! Днес се е сринала до 61 рубли за евро.
155
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да обобщим. Русия напада Украйна и някой им ръкопляска!!! Ами ако нападнеха нас...? Пак ли щеше да им ръкопляска, простия руски ***? Като са голяма работа, защо не нападнаха САЩ? Защото за по-малко от 6 часа Русия щеше да е в историята, а територията ще е радиоактивно бунище няколко хилядолетия. Дървят го на беззъба Украйна. Баси комплексарите!
154
5
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 231Тези данни от ЦРУ ли ви ги дават? Или си ги измисляш?Рублата е най-печелившата валута от началото на годината. Имаше спад, но пък сега има ръст. Има фалирали банки, но в ЕС има 10 пъти повече. Това става навсякъде по света. Включително и в България. Над 70 държавни ръководители на 9 май в Москва. На това ли му викаш изолация?
153
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на краищата всичко беше започнато от Русия. Никой не я нападна. Дори обратно. Всички страни от ЕС си намалиха военните бюджети. Западът иска мир. Путин обаче се опитва с ангажиране вниманието с "патриотични" бълвочи да замаже икономическите си провали.
152
1
 
1
 
! Отговори
, преди 8 години
Две възможни причини:Русия обяви,че ще започне снабдяването на Иран с ракетите за самоотбрана до 2016 и преговорите с Иран и "големите"имат 30-ти юни за последна дата за сега за несъществуващите амбиции за ядрени бомби на Иран ,които лъжи съчинява ционисткия режим.Тони Блеър-военопрестъпник ще оглавява Европейската комисия за толерантност,чиято цел под ционистко диригентство е да направи отричането на т.нар.холокост(от многото холокости по света,този който наричат така на евреи през войната)криминално престъпление,а критицизма на терористичния ционистки режим да стане"антисемитизъм",вярно свет
151
4
 
4
 
! Отговори
Фотев преди 8 години
Като чета какво става, страшно съм благодарен, че идейно и икономически се числим към Западната цивилизация.
150
6
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 208Ти си смешен, защото пишеш някакви клишета, които при това нямат нищо общо с действителността! Да не би Русия да фалира? Има над 220 милиарда долара положително външнотърговско салдо за 2015г. При санкции, манкции и всичко останало. Виж какъв им е държавния дълг на руснаците и тогава пиши глупости. Пък виж и на страните от ЕС. Че първата се очаква до месец да обяви дефолт, а още 3-4 я следват. А украинците ще изпреварят всички, разбира се - те вече са фалирали.
149
5
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИ ЙОВА преди 8 години
До АнонименПУТИН МОЖЕ ДА СЦЕПИ ГЪРБА НА ЗАПАДА И ГО ПРАВИ......А ЗАПАДА И УКРАЙНА МОГАТ ДА СЦЕПЯТ Г... НА ПУТИН И ГО ПРАВЯТ !14 ТАЙНИ ПОГРЕБЕНИЯ УТРЕ !
148
2
 
2
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
очаквано и логично воината в украива да продължи нефто долърът се гърчи кукловодите от американско ционистките лобита ще се бият до последният украинец и наемник
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как - нали се навряха американските гадове. Америка е организирана терористична организация , а ние се нейните верни пудели / с извинение към животните/Беше ясно, че ще има война - АМЕРИКА ИСКА ВОЙНА; АМЕРИКА ПРЕДИЗВИКВА САМО ВАЙНИ