Влизането ни в Шенген зависи от страните-членки на ЕС

България изостава от Румъния, смята зам.-шефът на ЕК
4 юни 2015 19:42,
20
Влизането ни в Шенген зависи от страните-членки на ЕС
Снимка: БТА

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните-членки на Европейския съюз. Това каза в отговор на въпрос първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се организира в Русе. Заедно с него са президентът Росен Плевнелиев и румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук.

По време на дебата Тимерманс заяви, че политиците не трябва да дават големи обещания, а да вършат повече работа. По повод на Шенген той каза, че България и Румъния са постигнали огромен напредък.

"Искам да подчертая, че говорим за летища и пристанища, което е различно от сухоземните граници, където трябва да се работи още", каза Тимерманс, цитиран от БТА.

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че двете държави са инвестирали огромни средства да докажат своята коректност и солидарност по външни за ЕС граници.

"България и Румъния работят достойно и мисля, че заслужаваме. Надяваме се държавите-членки да го оценят и съм сигурен, че ще го оценят скоро", каза Плевнелиев.

От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

По време на дебата Тимерманс каза още, че България изостава от Румъния и това си личи от доклада. Причината е, че България е изгубила много време. Тимерманс заяви, че по време на срещата си днес с
премиера Бойко Борисов е усетил ясна решителност от страна на българското правителство да навакса изгубеното време.

"Но аз не искам само обещания, а и резултати. Аз ще оценя резултатите и в следващия доклад ще търся резултатите", каза Тимерманс.

Роберт Казанчук обясни, че преди няколко години България е имала много по-голям напредък от Румъния. По думите му това, което трябва да се направи, е двете страни да споделят добри практики.

На въпрос, свързан с "войната по пътищата" в България, Тимерманс даде пример с Франция и Холандия, където има сътрудничество и шофьорите плащат големи глоби, ако карат с превишена скорост. Важно е обаче обучението още от млада възраст, което ще доведе до по-голям ефект.

По време на дебата се чуха и въпроси, свързани с одобрението на еднополовите бракове, проблемите на хората с увреждания и законотворчеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде по света има корупция.Но разликата от там и тука е ,че когато хванат някой в корупция го съдят или най-малкото,като Сет Блатер си подава оставка.Защото знае какви ще са последствията за него и за институцията в която работи и за държавата от която е дошъл .Наш *** не стига,че го знаят по целия свят,че е първокласен крадец ами има и нахалството да обикаля по света и да афишира някаква си тяхна измислена борба срещу корупцията в която самите те са замесени.Как да ни приемат в Шенген?
11
1
 
2
 
! Отговори
монархист преди 8 години
Как при Царя бяхме по напред, сега не можем да ги стигнем. Искам обяснение ?! Нали икономическия бум и икономическата криза е навсякъде?!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси държавата сме...Ако си имахме истински лидери отдавна да бяхме се оправили,а то някакви кукли на конци...ама тези който ни ги поставят си имат интереси.Баси държавата...
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западна Европа не е това,за което се представя.Нима там няма корупция?Нима там няма злоупотреби с данъци и т.н.Та там подкупите са десет и повече пъти по-големи,а решенията на правораздавателната им система,като у нас оневинява власт- и париимащите.*** западняците са свикнали да раздават шамари,което подхранва необоснованото самочувствие и комплексите им.Стената беше наша.Те я събориха и построиха своя.Нищо ново,просто нашето място не е там,в зоната на нашето унижение.Майната им.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9 , ti pod koi kamyk si se zavrql?!?Nikoi ne te spira , nito ogranichava da hodish iz evropa , bilo to na pochivka ili rabota.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 8 години
Помислете си само - как да се приеме в Шенген държава с напълно корумпирано управление, съдебна система с ценоразпис на справедливостта, с нещо средно между генерал-губернатор и ранносредновековен феодал за премиер, със стрина Гергина за вътрешен министър и напомаден еврогей за външен министър. Къде по-лесно и по-добре беше да си имаме за кабинет Бременските музиканти (нали си спомняте приказката за находчивите добичета).
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си правете илюзии. Шенген не е за бедните българи, а за властимащите. За хиляди българи от Северна България Южна България е недостижима, да не говорим за Европа. Хиляди хора не могат да отиддат на почивка в страната, а властите се безпокоят,че не са отишли на почивка в чужбина. Властимащите се стремят да влезем Шенген, за да могат повече българи да работят в Европа и изпращат пари у нас. Така хем ще имат пари, хем няма да имат задължания към тях.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При условие, че Европейският съюз е такава загубена работа, ни шенген ни менген ни трябват, а ако изоставаме от Румъния по техните критерии, още по-добре.
4
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
какъв шенгейй .какви пет лева, Гърция и Англия излизат ,ние се бутаме да влезем що за простотия .Е да някои политици и бизнесмени ще намажат филията здраво
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nali biehme ruminia po dumite na borisov.ko stava sega
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вече!
1
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
da ama nai niskata zaplata v 6engen e majdu 500 i 600 euro ako ne i po visoka,kak 6te se vredim s na6ti 200 euro neznam