Гърция върви към излизане от еврозоната

Крайни мерки на кредиторите няма да бъдат приети, заяви Ципрас
Обновена: 5 юни 2015 10:59 | 5 юни 2015 09:54, Елка Василева
50
Гърция върви към излизане от еврозоната
Снимка: архив, Reuters

"Гърция върви към излизане от еврозоната", под това заглавие британският в. "Гардиън" коментира искането на Атина да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга към МВФ, които трябваше да плати този месец. Срокът на една от вноските изтича днес, информира в. "Катимерини".

"Гардиън" пише, че "разсърдената от призивите за допълнителни рестрикции Гърция е отказала да плати транша от 300 млн. евро към МВФ днес.

На същата вълна е и коментарът на първа страница във в."Файненшъл таймс". В него изданието отбелязва, че "Гърция задържа транша към МВФ в размер на 300 млн. евро в знак на съпротива".

Още по темата

В публикацията се казва още, че последната страна, използвала конкретната процедура за отказ, е била Замбия, като подчертава, че натискът върху гръцкия премиер се засилва.

"Крайни мерки на кредиторите няма да бъдат приети", цитират вестниците в Атина пък категоричното становище на гръцкия премиер Алексис Ципрас, изразено от него непосредствено след завръщането му от Брюксел.

В. "Риълнюз" пише, че Ципрас е казал на приближените си, че крайни предложения няма да бъдат приети от гръцкото правителство. "Всички трябва да разберат, че гръцкият народ през последните пет години е понесъл много и някои трябва да престанат с игрите за негова сметка", казал премиерът.

Гръцкият министър-председател днес ще информира парламента за предложението, направено от неговото правителство, и за предложенията на кредиторите. Заради безизходицата представители на кабинета не изключват нови предсрочни избори.

В. "Та неа" отбелязва, че правителството е призовало политическите партии да се произнесат по предложенията на управляващите и кредиторите.

Източник от кабинета казал пред телевизия Мега, че правителството готви отговор на предложението на кредиторите.

Европейски представител пояснил, че днес не може да има нова среща на Ципрас с кредиторите в Брюксел.

"Правителството обяви война на кредиторите, то иска да покаже, че гръцките позиции са по-реалистични и "упреква" кредиторите за крайните им изисквания, които те са представили и които Гърция не може да приеме", коментира в. "Имерисия".

В. "Етнос от своя страна съпоставя исканията на Атина и тези на кредиторите, като отбелязва, че различията са огромни по отношение на мерките, които следва да намерят място в бъдещото споразумение. Най-големи били различията по отношение на пенсиите, осигурителната система и данъците. Изданието твърди, че институциите предлагали мерки, които се различавали съществено от тези, лансирани от Атина, и че разликата от гръцкото предложение в цифрово изражение била около два милиарда евро.

Кредиторите предлагали също радикални промени в ДДС и в данъчния режим за доходите и недвижимостите, като целта на предложенията им е да се оптимизират приходите в бюджета.

Институциите искали пенсиите и надбавките значително да се орежат и съкращенията им да са в размер на 2,6 млрд. евро за тази и следващата година.

В. "Катемирини" алармира, че "налице е декор за скъсване с партньорите", и че между Атина и тях имало огромна пропаст по основни въпроси, които са предмет на преговорите им за постигане на споразумение. Показателен според изданието бил фактът, че планираната за днес нова среща на премиера Ципрас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е била отложена до ново нареждане.

Позовавайки се на Ройтерс, електронното издание нюз.ин пише, че Гърция може би ще има нужда от трето удължаване на текущата спасителна програма за страната, за да може да получи капитали, които са останали в рамките на тази програма.

Въпросната програма изтича в края на юни и Атина би могла да получи от нея 3,6 млрд. евро. Те ще дойдат от еврозоната и още толкова от МВФ, ако приложи конкретни реформи.

Вестниците коментират още, че управляващият директор на МВФ Кристин Лагард била смутена от съобщението на гръцкото правителство за сливане на четирите транша от задълженията на Гърция към фонда и за плащането им в края на месеца. Наблюдателите твърдят, че фондът бил изненадан и че Лагард била поставена в трудна ситуация, тъй като малко преди това тя изрази мнение, че правителството в Атина ще спази ангажиментите си към фонда, пише БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Varofakis nito shte izleze ot evroto nito shte im igrae po svirkata. V Evropa ne razbraha li veche che niama da izleznat sus svoita. Tova koeto ne znam zashto v Bulgaria dremat vse oshte y plashtat mizerni pensii po 70-100 evro NA mesec, ne na den kato v drugi "bratski" durjavi ot evropa
27
1
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 8 години
ХУБАВА РАБОТА АМА.........
26
1
 
17
 
! Отговори
факт преди 8 години
Гръцкият БВП на човек е около 2 пъти по-голям от българския, но имат да изплащат гигантски заеми, и при това положения те могат да имат само нивото на средния българския жизнен стандарт и така ще стане. Сринаха си държавата от глупост и алчност.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 20: Личи, че с ЧАКАНЕ не си успял, пробвай с РАБОТА !
24
6
 
14
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Ако Гърция излезе от еврозоната няма да попадне под руско влияние, както си фантазират много хора, а под турско влияние! Турците ще завладеят икономически Гърция, а това ще означава край на държавата им. Така че, гърците със зъби и нокти ще се държат за еврозоната, каквите и глупости да говорят сега. Вместо с драхми ще пазаруват с турски лири.
23
1
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Омръзна ми да чакам за това ново светло бъдеще!!!-Ами чакай трамвая - той идва редовно! Така няма да си разочарован.
22
6
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
нека и те се порадват малко на комунизма-Никога, в никоя страна не е имало комунизъм! Имаше социализъм. Две доста различни неща. За съжаление мнозинството хора са полуграмотни и силно недообразовани и не правят разлика между двете.
21
2
 
22
 
! Отговори
ист преди 8 години
Банкерите които са давали огромни кредити на Гърция без обозпечение, трябва за са в затвора. Дали ще излезе от евро зоната или не, Гърция е фалирала отдавна. Борч и мерак не умират. Чудя се за какво се хили Сиртакито.
20
3
 
22
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
последната страна, използвала конкретната процедура за отказ, е била Замбия-Очевидно, Гърция се срина до нивото на Замбия. Скоро и гръцките заплати и пенсии ще станат африкански.
19
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкият МВФ. Да го оплачеш. Намери се една държава да му се опъне. Ами когато станат повече?! Току виж той излезе от еврозоната.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитали радио Ереван:Защо е заплакал еврейнът когато гъркът се родил ?Отговор: Защото еврейнът измислил лихвата, а гъркът решил, че може да не я плаща.
17
1
 
2
 
! Отговори
russia преди 8 години
Ne ni plashtaite na te... Imale dale...jasu Eladaaaa
16
3
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Raus!
15
19
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Излизане от еврозоната и влизане в руска орбита.Това ще стане, ако евреите зад океана не дадат нова заповед на европейците да вадят парите.Абсолютно заставам зад Ципрас - трябва радикални мерки и мъжка смела позиция.В България виждаме какво се постига с женско поведение.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да свършват по бързо с Гърция, че да дойде и нашия ред, Омръзна ми да чакам за това ново светло бъдеще!!!
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Die Welt: Европейската комисия разглежда възможността за предоставяне на 10.9 милиарда евро на Гърция от Европейския фонд за финансова стабилност ""Жан-Клод Юнкер: Гърция може да получи финансова помощ в размер на 35 млрд. евро до 2020 г".Няма да излязат от Еврозоната, нашите по-старши партньори от Вашингтон няма да позволят руско влияние в Гърция, а всички включително и българите ще отделят от залъка си за да платят дълга на гърците.
12
12
 
5
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
гърция в последните години направи много реформи които удариха много икономиката и хората обедняха,и занапред ще обедняват още,тъй като икономиката се държи на спестяванията на хората,ако се направят още реформи гърция ще стане най бедната държава в европа без никоав шанс за оправяне в близките 20 години,,въпроса е каква е ползата от еврото и ес,ако заемите са единствения начин за добър живот и то само за известно време
11
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Началото на края ЕС
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонименДо честитЧЕ У НАС НЕ Е ЛИ СЬЩОТО СЕГА-========НЕ, НЕ Е. 1. Българската социална система ДАЛЕЧ НЕ Е ТОЛКОВА ЩЕДРА колкото гръцката. Колко българи в БГ трошат по 700-900 евра пенсии, което там се счита за ниско. 2. Все пак, някакво ...мъничко...мъждукащо производство в БГ има... ИТ сфера, индустрия някаква някъде цехчета... Там НЯМА ! Там имаш селско стопанство, туризъм и некви петна от леката промишленост (шивашки фирми, храни)Е кой ще го плаща тоя рахат ? Дойчо ?Не сте познали
9
4
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Дъвчем едно и също и боксуваме на едно място...Излизат или остават тия михлюзи в еврокоптора?