Мексико провежда парламентарни и местни избори

Четирима кандидати бяха убити по време на предизборната кампания
7 юни 2015 08:31, Анисия Иванова
11
Мексико провежда парламентарни и местни избори

Мексиканците гласуват днес на парламентарни и местни избори - първи голям тест за президента Енрике Пеня Нието, който дойде на власт през 2012 г. и чийто мандат изтича през 2018 г.

Предизборната кампания беше белязана от невиждано насилие.Четирима кандидати бяха убити от март, а протести на преподавателите срещу реформата на образователната система, замислена от президента, всяха смут в подготовката за вота. Общо 83 милиона мексиканци са призовани да изберат 500 федерални депутати и губернатори на 9 от общо 32 мексикански щата, както и 900 общински съветници. Губернатори ще избират и щатите Мичоакан и Гереро, където насилието беше особено голямо.

По време на кампанията имаше 70 прояви на насилие, в това число 19 убийства, както и отвличания и заплахи. Според анализатори мексиканските наркокартели се опитват да се намесят в изборния ден.

Голяма заплаха тегне над него и от страна на радикален синдикат на мексиканските учители. През цялата седмица неговите членове атакуваха помещения на управляващата партия в южната част на страната. Те нахлуха и в 11 изборни секции и изгориха 100 000 бюлетини. Спорната реформа в образованието, предизвикала недоволството на учителите, предвижда изпити за оценяване на преподавателите.

Изборите в Мексико протичат в климат на нарастващо недоверие към традиционните политически партии и на скандали, като например този за закупуването от президентската двойка на резиденции от фирми, които имат договор с държавата за обществени поръчки.

Този климат благоприятства появата на независими кандидати, което е голямата новост на изборите. Такъв независим кандидат е Хайме Родригес, борещ се за губернатор на промишления щат Нуево Леон. Тридесет години Родригес беше член на партията на Пеня Нието, но накрая се оттегли, след като не беше номиниран от нея.

Прозвището на Родригес е Дивия. По време на кампанията той се открои с откровения си изказ и с изобличаването на корупцията. Според допитванията до общественото мнение на изборите се очаква да победи управляващата Институционно-революционна партия на президента Пеня Нието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари