Партията на Ердоган спечели с 42% от гласовете на Турция

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия взема 25,2%
7 юни 2015 23:00,
72
Партията на Ердоган спечели с 42% от гласовете на Турция
Снимка: архив, Reuters

Управляващата Партия на справедливостта и развитието печели редовните парламентарни избори в Турция, съобщава турският телевизионен канал CNN-TURK, цитиран от "Фокус". Считано към 21.30 часа при обработени резултати от 93,9% от избирателните секции на територията на цялата страна ПСР получава доверието на 41,1% от избирателите.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия взема 25,2%, а също опозиционната Партия на националистическото движение – 16,6% от гласовете. Легалната и парламентарно представена в момента кюрдска Демократическа партия на народите прескача избирателния праг от 10% и има 12,5% електорална подкрепа.

Избирателната активност в Турция днес е била много по-ниска в сравнение с предишните парламентарни избори пред 2011 г., когато е била 74%, докато днес е само 65%.

Пред консервативно-ислямистката формация на президента Ердоган се открива сложно управление на ръба на парламентарното мнозинство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
10
 
! Отговори
taka e преди 8 години
koga bulgarin e razbiral ot turska politika. Mozak e nujen za tova
27
6
 
3
 
! Отговори
преди 8 години
В Югославия се фиксира такъв жизнен стандарт, че половината сърби работеха в Европа. А и не знам на колко часа са имали ток румънците, ама ние с месеци бяхме на 2 часа с ток и 2 часа без ток. Толкова бяхме "богати" при др. Живков.
26
2
 
4
 
! Отговори
до 49 от к. преди 8 години
При Титова Югославия се зафиксира такъв жизнен стандарт за какъвто много държави само биха завидяли. В същото време един обикновен жител от Запада :1 ежедневно стачкуваше по улиците за по високи заплати и права2. живееше в синдромен страх че ще си загуби работата::10. ядеше храна с ЛЪСКАВА упаковка но като качество и количество беше под нивото на най обикновените вафли например. Не ме отваряйте тука , роман мога да напиша.
25
0
 
0
 
! Отговори
к до GGG преди 8 години
Бил съм в Днепропетровск през 2001 година. Беше малко след оранжевите революции и обходих отдолу до горе всички прослойки на обществото. Затова знам какво говоря.
24
6
 
9
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
Къде са сега тези зурлатковци, дето грухтяха, че не можело да има етнически партии? Ето вижте, кюрдската партия ХДП е вече в турския меджлис!!! Надявам се те да са коалиционните партньори на АКП в новото правителство. Много искам да видя техния вожд Демирташ като вице-премиер на Турция, въпреки преждевременните му изказвания, че тяхната партия няма да се включи в коалиционно правителство с АКП. Но кой знае!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До каймакаn Не думай.... в бивша Югославия съм бил и преди и след войните... ако не беше 1999, когато "счупиха рогите" на сръбските шовинисти - още щеше да се лее кръв там (не беше само Косово проблема).
22
1
 
5
 
! Отговори
GGG преди 8 години
До каймакам Ти в Украйна бил ли си ? Защото аз съм бил и никак не ми е ясно де го видя това охолство.След края на соца там се живее на ръба.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мустакати ***!
20
11
 
5
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Украйна е по друго. До преди 3 години там с малко пари се живееше много охолно и с кеф. А това хич не се харесва на богатите на тоя свят и те взеха мерки. Същия филм го видяхме и в бивша Югославия , Венецуела , Хаити , Сирия и още много. А поводи .... те лесно се намират.
19
2
 
1
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Май ще има но да изчакаме.
18
4
 
3
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Помниш ли преди време Ердоган се изцепи с една фраза в Косово. Нещо като " Косово е Турция и обратното ".Медиите пламнаха че това са имперски амбиции и т.н.т. Кви империи кви 5 лева ....свърши времето на империите . А бе трудно е но не и невъзможно.
17
4
 
5
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Генерале не знам защо така мислиш но тук вече игрите са големи. Вече близо век на някои велики държави им отърва фактора " нестабилни Балкани " и " войни в близкия изток ". Ако се каже стоп на тази лоша традиция хубавите дни ще започнат. Турция като регионален лидер се мъчи да стори това но неискащите за сега са в превес. Удари от всякъде ....
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генерал ГадорянБивши соцове.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** продължават да си го набиват четвъртит с тоя талибан.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генерал ГадорянРумъния била по-добре!... Кога по-точно е била по-добре? В края на 1980-те румънците имаха ток по 4 часа в денонощието. Е на това му се вика режим на тока!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генерал ГадорянЦелият блок беше на едно дередже , писнало ми е и от такива като вас дето не могат да видят каква е наистина причината за проблемите.Украйна и Беларус да не би да са по-добре в момента , айде стига глупости...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До каймакамМного правилно , но за съжаление много просто искат да мразят.
11
6
 
6
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Не съм убеден че е така! По Татово време бяхме пак по зле от всички от комунистическия блок! Румъния, Унгария, ГДР и прочее , бяха доста по напред. Тука бате се краде , ама мъжката! Затова и нямаме още ни една цяла магистрала. ДПС е просто една брънка от веригата.
10
4
 
9
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
А бе всъщност едно силно правителство е нужно не само на Турция но и на комшиите и. Всички съседни на Турция държави са или воюващи или гладуващи. При една нова и слаба коалиция благага и помощите отпускани досега от Анкара ще спрат или ще се намалят. Наоколо всичко ще пропищи от мизерия. Тук някои се радват но на каква основа ... странно.
9
5
 
14
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Тъжния факт е че срещу Турция да бягаме пак не можем я стигна! Всички държави които бяха изостанали сега са в ТОП 10. А ние вървим назад. А защо е така кой, кой ша ми каже.