Сеп Блатер и президентът на ЮАР: Един разговор за $10 млн.

Подкуп или помощи за Африка?
7 юни 2015 17:24,
13
Сеп Блатер и президентът на ЮАР: Един разговор за $10 млн.
Снимка: архив, Reuters

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на Южна Африка Табо Мбеки са обсъждали паричен превод от 10 милиона щатски долара, които според американските власти са подкуп, съобщава южноафриканския вестник Сънди Таймс, цитиран от БТА.

Американските власти твърдят, че това са парите, които са били дадени на трима високопоставени служители на ФИФА за уреждане на гласове в полза на Южна Африка при гласуването за домакинството на Мондиал 2010. Единият от тримата, които трябвало да получат тази сума, е вече бившият вицепрезидент Джак Уорнър, в момента с обвинение от американската прокуратура.

Още по темата

По информация на агенция АП и на южноафриканския вестник, властите в САЩ смятат, че генералният секретар на ФИФА Жером Валке е превел тези 10 милиона долара от сметката на организацията на сметка на Уорнър, който пък е присвоил част от тази сума за себе си, смята още обвинението. ФИФА и правителството на Южна Африка твърдят, че тези пари са били предназначени за подпомагане на африканската диаспора в страните от Карибския басейн.

В писмо, което публикува вестник Сънди Таймс Южна Африка се вижда, че Валке обяснява нещата така: "предаването на сумата от 10 милиона щатски долара е била уговорено на високо равнище по време на обсъжданията между ФИФА и Южна Африка, а също така и между президентите Блатер и Мбеки".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
fbr преди 8 години
VSICHKI CHLENOVE NA FIFA I UEFA + STARCHETO BLATER SA VUTRE V IGRATA LISITSATA BLATER E PODKUPIL VSICHKITE TAM NO CHAK SEGA SVETA NAUCHI ZA DALAVERITE MU
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то тия неща се знаеха от петнадесет години, ама САЩ решиха сега да *** бутнат Блатер....
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
З А К Р И В А Й !Луиш Фиго - Президент на ФИФА
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перукан и малкия му лигльо кога? Сринаха футбола от шуробаджанащина, срам...
4
0
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Не можеш да срявняваш предишните първенства с последните! През 1994-та година беше в САЩ с цел да се увеличи популярността там. Докато страховитите суми, които трябва да дадът страните организатори ги докарват до фалит - справка Южна Африка и Бразилия, а за даването на домакинството на Катар разби всякакви представи! .
3
1
 
15
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Фифа са корумпирани това е ясно,а от УЕФА чисти ли са сега?
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе корупцията във ФИФА не започна с Блатер, имаше си я и по времето на Хавеланж, справка- САЩ през 1994-та спечелиха домакинството на световното по футбол. Страна без футболни традиции, разполагаща със стадиони за ръгби да спечели футболно домакинство...
1
0
 
13
 
! Отговори
ПИТАМ преди 8 години
А НАШАТА ПЕРУКА ,КОГА ЩЕ ГО МЕТНАТ !!!