Целта на Кремъл – да разклати Запада и ЕС

NYT за силата на руската идеологическа борба срещу санкциите
8 юни 2015 14:33,
170
Целта на Кремъл – да разклати Запада и ЕС
Снимка: Архив Reuters

Войната в Украйна, която противопостави Русия срещу Запада, се води не само с танкове, артилерия и войници. Все по-често Москва подкрепя бунтовниците чрез различни лостове: пари, идеология и дезинформация, пише в свой анализ New York Times.

Въпреки че администрацията на Барак Обама и неговите европейски съюзници се опитват да се противопоставят на руската военна интервенция в Източна Украйна, те остават някак безсилни пред финансовата мощ на Москва, изразена във финансиране на европейски политически партии и движения, както и разпространяване на алтернативни тези за конфликта.

Целта на Кремъл изглежда е да сее разделение, да дестабилизира Европейския съюз (ЕС) и евентуално да прекърши това, което досега бе относително единно въпреки известната си крехкост на моменти – консенсусът срещу руската агресия. Най-малкото, ако Русия успее да привлече на своя страна дори един-единствен член на ЕС, тя може да предотврати очакваното по-късно този месец подновяване на икономическите санкции, които могат да бъдат одобрени само с единодушното съгласие на всички страни членки.

В неделя президентът Обама отново пристигна в Германия за срещата на Г7, на която той планира да обедини европейските си съюзници срещу Кремъл особено след подновяването на насилието в източната част на Украйна, дошло въпреки Минското споразумение от февруари. В дните преди неговото пътуване американски и европейски представители публично изразиха опасения за скритите намерения на руския държавен глава Владимир Путин, който полага все повече усилия да спечели съюзници на Запад.

"Кремъл работи усилено, за да подкупи и да привлече европейски политически сили, финансирайки както десни, така и леви антисистемни партии в цяла Европа", заяви американският вицепрезидент Джо Байдън в реч през миналия месец в Brookings Institution във Вашингтон. "Президентът Путин вижда такива политически сили като полезни инструменти за манипулация, които могат да създават пукнатини в европейското политическо тяло, от което той може след това да се възползва".

Тази теза се споделя и от правителството на Великобритания.

"По въпроса за руските пари – да, разбира се, ние сме загрижени за това, което е ясна стратегия на Кремъл", заяви британският външен министър Филип Хамънд през миналата седмица.

Независимо дали стратегията ще успее, ситуацията остава несигурна.

Американски представители и европейски дипломати заявиха увереността си, че засега санкциите ще бъдат подновени по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 25-26 юни. Германия – най-доминиращият представител на Съюза, подкрепя запазването на санкциите. Въпреки това изглежда няма апетит за разширяването им, което някои американски представители биха искали.

Междувременно усилията на Кремъл за влияние на Запад приемат различни форми.

Русия традиционно използва статута си на доставчик на енергия, за да притиска клиентите си в Европа. Основната цел сега е Югоизточна Европа, включително борещата се за спасение от финансов фалит Гърция. Регионът е под прицел да подкрепи нов проект за газопровод, който върви с обещания за редица икономически ползи. Руските олигарси отдавна държат много от парите си в кипърски банки, което е причината островната държава да се разглежда като финансов мост към Москва.

Освен това американски и европейски официални лица обвиниха Русия за финансиране на зелени движения в Европа с цел насърчаване на протестите срещу хидравличното разбиване (фракинга) – ход, предназначен да защитава газовата промишленост на Русия. А на всичкото отгоре Европа разкри тайна "ферма за тролове" в Санкт Петербург, която използва социалната мрежа Twitter, за да насажда фалшиви истории за химически разливи или огнища на Ебола на Запад.

В плановете си да намери поддръжници в Европа Русия изглежда постига известни резултати напоследък в страни като Гърция, Унгария, Чехия и дори Италия и Франция. Кремъл не само хармонизира тезите на традиционните свързани с Москва от Студената война насам леви партии, но и достига до обща кауза с някои крайнодесни сили, надигащи се срещу възхода на ЕС. Тези партии открито или не чак толкова симпатизират на атаката на Путин към това, което той нарича "моралният упадък на Запада".

Най-яркият пример е Националният фронт във Франция. Водената от Марин льо Пен партия изтегли кредит на стойност 11,7 млн. долара от Първа чешко-руска банка в Москва, която е свързвана с Кремъл. Макар че льо Пен отрече тезата, според мнозина средствата ще бъдат използвани за президентските избори през 2017 г.

Крайнодясната Партия на свободата на Австрия отрече обвиненията за зависимост от Кремъл – твърдения, направени от нейния основен съперник в лицето на Социалдемократическата партия. Обвиненията дойдоха, след като лидерът на националистите Хайнц-Кристиан Щрахе публикува снимки на себе си и другите партийни лидери по време на конференция в Москва, призоваваща за край на санкции срещу Русия. Щрахе посочи обаче в изявление, че "ние сме убедени в нашия неутралитет", като допълни, че "не сме получавали финансови дарения или кредити" от Русия.

Political Capital Institute – изследователска организация, базирана в Будапеща, сигнализира за първи път за руски интерес към източноевропейските крайнодесни партии през 2009 г. Според доклад на мозъчния тръст от март интересът на Москва вече се е разпространил и в страните от Западна Европа. Организацията изброи 15 крайнодесни европейски партии, "ангажирани" с Русия. Подобни обвинения и разследвания съществуват и спрямо България в лицето на крайнодясната партия АТАКА, в Словакия – Народната партия, и в балтийските държави, особено с проруски настроените части на Латвия.

В доклада институтът изтъква, че принадлежността "не е непременно финансова, както обикновено се възприема". Тя може да включва също така професионална и организационна помощ. Така или иначе според експертите "руското влияние в делата на крайната десница е явление, виждано в цяла Европа като ключов риск за Евроатлантическата интеграция".

Бившият министър-председател и министър на външните работи на Швеция Карл Билд заяви, че тенденцията е основен проблем за Европа. "Много ясно е, че Кремъл има интерес да пречупи Европа по каквито начини е възможно... И Москва активно се стреми да играе на всеки фронт, на който може", изтъкна той.

Четете още новини от "Свят" в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tochno PREDI SRESTATA NA G-TO ,URKITE STRELIAHA PO DONBAS I UBIHA SUMA NAROD I HOP SANKCIITE PRODALJAVAT, 2% OT BVP ZADALJITELEN ZA ES, RUSIA -AGRESOR ,ZATOVA POVECHE NATO "NA VSEKI KILOMETAR" TANK +RPK +VZVOD.AIDE STIGA TOLKOVA,POCHINETE SI MALKO,BE.
108
0
 
5
 
! Отговори
Роско муньото преди 8 години
тези руснаци са по умни от САЩ и ЕС заедно?!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Neee tova e celta na USA..a i da predizvika Rusia che ako moche da podpali nakoa voinichka
106
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До РумбоПроблемът на САЩ и слугите им в Европа е,че руската пропаганда поражда ОСНОВАТЕЛНИ съмнения в западните граждани и те търсят начин САМИ да разберат ИСТИНАТА!Което пък е силно притеснително най-вече за Америка-на нея не и трябват хора със самостоятелно мислене.
105
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако руската пропаганда беше 100% лъжа,щеше ли да представлява опасност за САЩ въобще!?Та европейците не виждат ли сами,че нещата не вървят на добре,а Америка ги прецаква постоянно?Не е ли факт ислямизацията на Европа или перманентната икономическа криза?Лъжа ли е,че правителствата в ЕС действат изцяло под диктата на САЩ?Разбира се и руснаците си ги нагласят нещата в тяхна полза,не може да се отрече!И не може да им се вярва напълно.Но всеки средно интелигентен лесно може да си прецени кое как е!
104
0
 
10
 
! Отговори
Високи уши преди 8 години
Тия па взеха да се плашат от сянката си
103
1
 
0
 
! Отговори
До до h 59 преди 8 години
А ти си много, ама много, неграмотен.
102
1
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 8 години
Бате, то и ЕКСОН беше най-голямата петролна компания в света, но сега знаеш ли къде е ! А и Лемън Брадърс беше от най-големите банки заедно с Морган Стенли, ама де ги сега.
101
0
 
0
 
! Отговори
До откровено преди 8 години
Ти член на нещо ли се чувставаш бе.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха-ха-ха Що да те те изместиха ***. Не ми се вярва. Ти така си я окупирал че друг няма шанс.
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно фракинга има достатъчно американски документални филми за последствията от него. Това че на американските фирми не им изнася истината е нещо съвсем друго.
98
4
 
15
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Санкциите доведоха до незапомнен отлив на рускоговорящи! Такова "нямане" никога не е било!*** ***!
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ако Русия финансира граждански движения и партии от Заподна Европа ,е лошо това е намеса във вътрешните работи.Когато Западна Европа и САЩ финансират граждански движения и партии в Русия това е стремеж към демокрация.Ай де стига двойни стандарти .
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавайки историята на Русия изпитвам само съчувствие и възхищение за мъките и стоицизма на този народ. И хубавото и лошото при тях е от това, че живеят в най-голямата и най-богата на ресурси държава в света. В днешни времена особено, когато войните са за петрол и газ, а скоро и за питейна вода, наистина има много желаещи да им я вземат.
95
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо, нещо против ли имат западняците ?! Нали и те правят същото за Русия- опит за дестабилизация по всички фронтове.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой съюз вкара изкуствено в депресия??? Съветския?!
93
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Елцин беше пияница!
92
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елцин назначи служебно путин при вторият си мандат. Беше преизбран, без антиопозиционни закони. За благодарност путин се скъса да го плюе и да му вменява негативи.
91
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 130Не знаеш ли?1. Изкуствено вкара целия съюз в икономическа депресия. При командна икономика можеш да направиш когато пожелаеш завой на колкото градуса искаш.2. Вкара САЩ наемници да напишат новата РФ конституция и основни закони - което доведе до хиперкорупция и мафиотизъм3. Даде на безценица както у нас добива на суровини. Путин с десетилетия води съдебни дела за да изгони "Наемателите" при капитализъма няма национализация нали се досещате.ако това мислиш е малко ...
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли ти е аргумента?! Пиеше си?