Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах

Руската преса за лутанията на западните умове
Обновена: 8 юни 2015 12:16 | 8 юни 2015 09:58, Александър Попов
253
Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах
Снимка: Reuters

"Голямата седморка" запазва статуквото в политиката си на санкции срещу Москва от страх за репутацията си, пише руският в. "Независимая газета".

Вестникът изтъква украинската криза като основно предизвикателство за страните от Г-7. Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел - основни вдъхновители на икономическия натиск върху Русия, според него са "в доста трудно положение".

Още по темата

Обама предизвика съмнения в твърдата линия на своята администрация, изпращайки своя държавен секретар Джон Кери да разговаря в Сочи с руския президент Владимир Путин. Видни представители на германската общественост пък все по-силно притискат Меркел с искания да върне "Осморката" - Г-8. Тези два факта породиха множество спекулации, а с оглед предстоящото посещение на Путин в Италия и телефонния му разговор в петък с гръцкия премиер Алексис Ципрас някои наблюдатели се изкушават дори да съзрат разногласия и лутания в западните умове.

Затова "Голямата седморка" ще трябва недвусмислено да потвърди единството си и верността си към избрания курс, който ще се втвърдява, ако ескалира конфликтът в Източна Украйна.

Берлин, Лондон и Вашингтон дори готвят инициатива в подкрепа на онези страни от ЕС, които понасят болезнени удари от ответните санкции на Москва и от които плъзва пукнатина в общността, отбелязва "Независимая газета".

Санкциите на ЕС срещу Русия "не са еднократно наказание, ще променим нещата само ако има промени на място" - в Украйна, цитира "Утро" източник, близък до ръководството на ЕС, говорил пред РИА Новости. Не се очаква обаче разширяване на икономическите санкции, уточнява този източник.

"Ведомости" вижда "все повече истина в шегата, че никой не е сторил повече за сближаването между САЩ и Европа, отколкото Москва с действията си в Украйна". Водещите западни медии и мозъчни центрове обсъждат нова стратегия спрямо Русия, посочва изданието, посочвайки като един от елементите й "засилването на военнното сътрудничество между САЩ и ЕС, по-тясното взаимодействие със страните от руската сфера на влияние - по-специално помощта в борбата с корупцията, която позволява на Москва "да купува" лоялността им, и ограничаването на възможностите на Москва да влияе върху политиката на Европа чрез доставки на горива".

"Ведомости" цитира американски политолог Стивън Сестанович, заявил през април пред военната комисия в Сената, че Русия трябва да бъде възпирана, тъй като нови нейни успехи в Украйна биха направили Кремъл по-опасен и за съседните страни, и за САЩ.

Санкциите целят Русия да осъзнае грешките си и да се върне в правия път - международната общност ясно настоя федерацията да спре да нажежава обстановката в Украйна. В края на май обаче Барак Обама отбеляза, че се засилва агресивната позиция на Москва. Реакцията й кара Запада да прави извод, че не става дума за случайно отклонение, а за съзнателна и упорита позиция - и трябва да разработи ответна стратегия с оглед на тази нова реалност.

Западът вече не може да повлияе на вътрешната политика на Русия, човешките права, свободата на изборите и т. н. В новите условия Русия го тревожи, доколкото излиза извън границите си. Затова са толкова важни сценариите за развитие на украинската криза. Проблемът е, че Русия претендира най-вече да разпростира своето влияние извън държавните граници, добавя "Ведомости".

Западът брани своята идентичност и вече не кани Русия да дискутира с нея в предишния формат Г-8, защото не му е до дискусии - Западът гледа само да събере силите си в юмрук, заявява "Известия". Ето какво трябва да схване Русия и съответно да гради своята политика. Светът се мени, засилва се конфронтацията между развитите и развиващите се страни. Русия трябва да осъзнае себе си в този контекст - да не се стреми към онези, за които отново стана чужда, но и да не подценява "седморката", която се сплотява срещу целия останал свят, пише вестникът.

Новата реалност за Русия е такава, че макар донейде да е слаба в икономически план и без решаващ глас в световните финанси, федерацията може де факто да се превърне в политически лидер на развиващите се страни в противопоставянето срещу сплотения Запад, твърди "Известия".

"Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна Азия - така ще бъде през целия 21-и век", коментира лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в "Комсомолская правда".

Русия трябва "отново да осъди дейността на тая "седморка", да предприеме срещу нея ответни, а и превантивни мерки, включително "повечко черни списъци", и "да не се поддава на никакво придумване и заплахи", приканва водачът на Либерално-демократическата партия - една от четирите, представени в Държавната дума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре САЩ веднага да започне да бомбардира ФИФА, докато там се въведе честен демократичен режим, в който руснаците не участват хахахаТолкова са безпомощни срещу Русия, че направо ме кефят, абсолютни некадърници начело с Черен Петър :)))
120
16
 
5
 
! Отговори
А преди 8 години
Как се нарича статия, която е изцяло преписана от "Независимая газета", "Комсомолская правда", "Известия", РИА Новости, без нито един друг източник? И то статия за среща на Г-7 без да е цитирана нито една медия от някоя от тези 7 държави? Ще ви кажа- ПРОПАГАНДА! Да не би да знае днес.бг, че НЕ СМЕ граждани на Русия? Все пак тук е България, пълноправен член на ЕС и НАТО!!!
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В българския език няма такова нещо като канцлерКА, директорКА и т.н. Канцлер, директор. Полът няма значение.
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бе, Ленин е умрял за трети пореден път тази седмица и то от страх пред Украинска инвазия в рашистката федерацийка..
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маккейн умрял,вярно ли е ,да отварям ли шампанско ?
116
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КримСпокойно, Украйна ще си върне и югоизтока и крим и до москва ще стигнат!Това е бъдещето, приемето го и се примирете със съдбата си на третостепенна азиатска провинция на мощната Украинска държава.Слава Украйна!
115
7
 
30
 
! Отговори
Крим преди 8 години
Украйна днес има голяма подкрепа от ЕС и САЩ, обаче Украйна не се опитва да си възвърне Крим! Защо така? Защото Крим е територия на Русия и в Крим има руски войски. Тази тема е затворена завинаги, нали? Обаче укрите са постоянно атакува Югоизток. Защо? Отговорът е много ***: защото там няма руские войски. Ако там имаше руски войски, война щеше да приключи веднага.
114
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не може да ви влияе Западът какво само ревете бе ***? Продавайте си стоките в рубли и очаквайте фалита на САЩ и ЕС :))))
113
8
 
25
 
! Отговори
врач преди 8 години
До BerlinТи сам вярваш ли на този пасквил?Платки и касинки няма в руските здравни заведения поне от десет години.И чаршафите и храната не си носят както в БГ
112
45
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КримВреме е Украйна да получи помощта, която заслужава.Това включва смъртоносно оръжие за освобождаване на собствената територия от руските терористи. Освен това Украйна трябва да бъде подкрепена с оръжие, пари и войски за да си вземе обратно Крим, както и да настъпи решително по посока москва.Да покажем на рашистите, че не само те могат да лъжат и поведем една решителна и окончателна битка за затриването на православните терористи.И нека всички отричаме участието си в това светло дело
111
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БорбатаДругарю, вече построхте зрелия комунизъм, така че Борбата е спечелена..Класова борба, пролетарска и други чугунени простотии..Слезте малко на земята бе, стига борби и простотии..Аман от елементарен рашизъм (нацизъм)
110
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е русия да спре да продава нефт и газ срещу евро и долари и да го прави в рубли.Така автоматично ще се спре с вноса на пиндоски лекарства, сонди за добив природни изкопаеми, автомобили, оборудване за фармацията, здравеопазването, храни и други непотребни за необятната руска душа продукти.Те, разбира се, ще бъдат заместени от местни аналози с безпрецедентно качество..!
109
5
 
30
 
! Отговори
а преди 8 години
Г 7 е една сбирщина от фалирали държави - вижте им дълговете на седемте, включително и германия, която все пак произвежда нещо освен хартиени пари.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
afif eabota sa taa fifanas Cecko stroi li stroi s tioasta si apartementi na simeinie na4ala. ako gi ulovi jena mu takava sankcii ste im turi 4e daje na kupeno svetovno po fubol nema da mogat da idat
107
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАхахаха великата рубла срещу петрол хахахаха това и в най-мокрите сънища на *** го няма!! Вие кремълските *** вече губите съвсем мярка с лъжите си.руснаците са последните, които биха предложили да продават нефт срещу рубли хахахаТа нали ако го сторят скоро няма да имат никаква омразна валута и ще ги видим доколко са себедостатъчни.. смяяях хахахахаха
106
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Berlin 124Умнико - Производствения цикъл на един сателит е повече от година. Така че сателитите дето сега са паднали са с елементи от преди санкциите... Тоест САЩ елементи са се издънили и руските сателити са паднали.Уфф мислете преди да пишете бре дори производствения цикъл на една малолитражка на изцяло роботизиртана линия е поне 2-3 дни със съхнене на боите.
105
1
 
10
 
! Отговори
Платки преди 8 години
Сингапур е най-големия доставчик на Русия в областта на електрониката. А тия с под масата не са от сега, имало ги е винаги, даже и преди 20 години
104
1
 
39
 
! Отговори
САЩ громят ФИФА преди 8 години
САЩ оправиха Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и последно Украйна. Сега ще оправят и ФИФА. Представям си, какво ще стане със футбола.
103
16
 
3
 
! Отговори
Париж преди 8 години
:)Berlin преди 22 минутиВ нашата фирма идваха подставени руснаци, които предлагаха на шефа пари под масата, за да им купи някакви платки, защото те като руска фирма нямат право да пазаруват такива неща заради санкциите...И при нас тука в Париж са плъзнали руснаци с ватенки идват на рецепцията на хай-тек фирмите и питат дали могат да си купят платки, плащали кеш и предлагат пари под масата, защото заради санкциите са останали без платки. И един приятел в Лондон ми разправя същото.
102
1
 
36
 
! Отговори
Борбата преди 8 години
Борбата е - дали САЩ ще станат тоталитарен валадетел на целия свят, или ще има многополюсна демократична алтернатива, където отделните региони сами да решават съдбините си, а не васално да се водят от вашингтон и да има нови и нови американски бази и танкове по света. Германия е васал на САЩ. В Германия има 37 000 американски военни, включитено американски атомни бомби против цели в Русия.