Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах

Руската преса за лутанията на западните умове
Обновена: 8 юни 2015 12:16 | 8 юни 2015 09:58, Александър Попов
253
Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах
Снимка: Reuters

"Голямата седморка" запазва статуквото в политиката си на санкции срещу Москва от страх за репутацията си, пише руският в. "Независимая газета".

Вестникът изтъква украинската криза като основно предизвикателство за страните от Г-7. Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел - основни вдъхновители на икономическия натиск върху Русия, според него са "в доста трудно положение".

Още по темата

Обама предизвика съмнения в твърдата линия на своята администрация, изпращайки своя държавен секретар Джон Кери да разговаря в Сочи с руския президент Владимир Путин. Видни представители на германската общественост пък все по-силно притискат Меркел с искания да върне "Осморката" - Г-8. Тези два факта породиха множество спекулации, а с оглед предстоящото посещение на Путин в Италия и телефонния му разговор в петък с гръцкия премиер Алексис Ципрас някои наблюдатели се изкушават дори да съзрат разногласия и лутания в западните умове.

Затова "Голямата седморка" ще трябва недвусмислено да потвърди единството си и верността си към избрания курс, който ще се втвърдява, ако ескалира конфликтът в Източна Украйна.

Берлин, Лондон и Вашингтон дори готвят инициатива в подкрепа на онези страни от ЕС, които понасят болезнени удари от ответните санкции на Москва и от които плъзва пукнатина в общността, отбелязва "Независимая газета".

Санкциите на ЕС срещу Русия "не са еднократно наказание, ще променим нещата само ако има промени на място" - в Украйна, цитира "Утро" източник, близък до ръководството на ЕС, говорил пред РИА Новости. Не се очаква обаче разширяване на икономическите санкции, уточнява този източник.

"Ведомости" вижда "все повече истина в шегата, че никой не е сторил повече за сближаването между САЩ и Европа, отколкото Москва с действията си в Украйна". Водещите западни медии и мозъчни центрове обсъждат нова стратегия спрямо Русия, посочва изданието, посочвайки като един от елементите й "засилването на военнното сътрудничество между САЩ и ЕС, по-тясното взаимодействие със страните от руската сфера на влияние - по-специално помощта в борбата с корупцията, която позволява на Москва "да купува" лоялността им, и ограничаването на възможностите на Москва да влияе върху политиката на Европа чрез доставки на горива".

"Ведомости" цитира американски политолог Стивън Сестанович, заявил през април пред военната комисия в Сената, че Русия трябва да бъде възпирана, тъй като нови нейни успехи в Украйна биха направили Кремъл по-опасен и за съседните страни, и за САЩ.

Санкциите целят Русия да осъзнае грешките си и да се върне в правия път - международната общност ясно настоя федерацията да спре да нажежава обстановката в Украйна. В края на май обаче Барак Обама отбеляза, че се засилва агресивната позиция на Москва. Реакцията й кара Запада да прави извод, че не става дума за случайно отклонение, а за съзнателна и упорита позиция - и трябва да разработи ответна стратегия с оглед на тази нова реалност.

Западът вече не може да повлияе на вътрешната политика на Русия, човешките права, свободата на изборите и т. н. В новите условия Русия го тревожи, доколкото излиза извън границите си. Затова са толкова важни сценариите за развитие на украинската криза. Проблемът е, че Русия претендира най-вече да разпростира своето влияние извън държавните граници, добавя "Ведомости".

Западът брани своята идентичност и вече не кани Русия да дискутира с нея в предишния формат Г-8, защото не му е до дискусии - Западът гледа само да събере силите си в юмрук, заявява "Известия". Ето какво трябва да схване Русия и съответно да гради своята политика. Светът се мени, засилва се конфронтацията между развитите и развиващите се страни. Русия трябва да осъзнае себе си в този контекст - да не се стреми към онези, за които отново стана чужда, но и да не подценява "седморката", която се сплотява срещу целия останал свят, пише вестникът.

Новата реалност за Русия е такава, че макар донейде да е слаба в икономически план и без решаващ глас в световните финанси, федерацията може де факто да се превърне в политически лидер на развиващите се страни в противопоставянето срещу сплотения Запад, твърди "Известия".

"Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна Азия - така ще бъде през целия 21-и век", коментира лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в "Комсомолская правда".

Русия трябва "отново да осъди дейността на тая "седморка", да предприеме срещу нея ответни, а и превантивни мерки, включително "повечко черни списъци", и "да не се поддава на никакво придумване и заплахи", приканва водачът на Либерално-демократическата партия - една от четирите, представени в Държавната дума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
31
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Като прочетете статията и помислити над прочетеното, ще разберети главно ОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ В Г7!!!!!Страх ги е, че РУСИЯ може да оглави конкурентен съюз ( необвързаните страни). При подобно развитие на политическиата реалност запада до едно-две десетилетиа ще бъде на колене!група кан Телериг
80
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин го знае:"Което не те убива те прави по-силен!":) Тия от Г7 вече да се преименоват на седмината *** :)
79
22
 
2
 
! Отговори
До анонимен 93 преди 8 години
Русия не ни е освободила. Тя е помогнала, но българите са извоювали свободата си и не са стояли без да участват и да чакат Русия. Можело е и български владетел да се назначи.
78
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези санкции,единственото,което,ще направи Запада е да оздрави руската икономика,наистина бяха заприличали на бензиностанция,но сега се вземат в ръце. При целия този ресурс, след необходимите реформи(а те започнаха),накрая САЩ и ЕС,ще са просто едни бедни роднини на Русия
77
6
 
30
 
! Отговори
кукумявка 6 преди 8 години
Вие какъв сте ???Русофил +РусофобПС - гласувайте по веднъж !!!!!
76
3
 
39
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
При положение, че Русия ни е освободила от 5 вековно робство и сме народ, изгубил усещането да управлява държава е съвсем естествено да се обърнем към руснаците, няма да поискаме турски владетел много ясно. С Освобождението, плюсовете на Русия са доста повече от минусите. Друг не ни помогна, аз уважавам тези, които ни помагат, а не тези, които стояха със скръстени ръце, докато българския народ се бореше за държава.
75
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин=Бойко
74
2
 
31
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 87Шопе естествено че санкциите са полезни и слабата рубла е полезна. В Русия в момента има КАПИТАЛИЗЪМ - като няма дадена стока или се намира алтернативен доставчик примерно от Азиатските тигри или се създава на място собствено производство. При слабата рубла по-евтино излиза да се създаде на място евтино производство. Естествено за това трябва време. Защо Европа припира да махне санкциите? Защото колкото повече време минава толкова повече празнини запълва руския бизнес. ОФФ ЕС ОФФ САЩ
73
16
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 8 години
Трябва да мразиш по тази логика и Русия. След освобождението сме били васални на Русия.
72
2
 
36
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Мразя и постоянните опити на САЩ да налагат гледната си точка над всички с цената на всичко, мразя факта, че всеки несъгласен с тях бива обявяван за заплаха за световната (американската) сигурност, мразя как постоянно се месят в делата на другите държави, мразя това, че започват войни с държави, само заради собствените си интереси, които представят на света като общи...
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 85 - щото си проззз , за това не може даразбереш
70
0
 
12
 
! Отговори
До Шоп 87 преди 8 години
Всеки си прави собствена манипулация. Трябва да сме българофили
69
2
 
38
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Аз не мразя САЩ, не мразя и обикновените американци, мразя агресивната, деструктивна и завоевателна политика на САЩ.
68
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С русофил не можеш да се разбереш. Нямам нищо против Русия но президента им не става. Всеки русофил мрази Сащ и немога да разбера причината защо ги мрази
67
1
 
13
 
! Отговори
. преди 8 години
И Слава Богу че не може да влияе на монополистите, опитващи се наложат световна хегемония и безпрецедентна политическа централизация. Трябва да има коректив на щенията им. Без него се очертава нов свят на пълно подчинение и робство на световните жандарми.
66
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми Путин вкара музикална група в затвора. Това не е ли мачкане на хората.
65
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Питам русофилите с какво Русия е по-добъра от западните държави"Иима собствено мнение, което не се диктува от Вашингтон.
64
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питам русофилите с какво Русия е по-добъра от западните държави
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА КОЙ ВЕЧЕ МУ ПУКА ЗА СМЕШНИЦИТЕ ОТ ЮДО-МАСОНСКАТА СЕКТА Гей 7,КЪДЕТО В ТАЗИ СЕКТА МАЙ ЕДИНСТВЕНИЯ (МЪЖ) СЕ ОЧЕРТАВА ДА Е Е ТРАВЕСИТА МЕРКЕЛ,ОСТАНАЛИТЕ ЕДИН ПАВИЯН ПРЪКНАТ ОТ ПАЛАВА ЕВРЕЙКА-ОБОНГО СМЕШНОТО ФРАНСЕ-ОЛАНД И ДРУГИЯ КЬОСЕ ХАЗАРИН ДАВИД КАМЕРЪН,ОСТАНАЛИТЕ ДАЖЕ СА ТОЛКОВА НЕВЗРАЧНИ,ЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ,А И НЕ Е НУЖНО ДА ГИ ЗНАЕ ЧОВЕК,ЗАЩОТО СВЕТЪТ ИМА НОВИ ШЕФОВЕ И ТЕ СА В ПЕКИН,МОСКВА И ДЕЛХИ,
62
1
 
26
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
По същата логика мога да попитам защо американците не си живеят в демократичния рай, ами се бъркат в работата на останалите държави по света.