Ще има ли решение за Гърция или разрив с кредиторите?

Гръцки печат: Обама зове Гърция да направи политически избор
9 юни 2015 09:14, Елка Василева
19
Ще има ли решение за Гърция или разрив с кредиторите?
Снимка: архив, Reuters

Правителството в Атина води битка с времето в търсене на допирни точки с кредиторите. Важен момент за хода на преговорите ще бъде утрешната среща на премиера Алеис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в рамките на Европейския съвет в Брюксел, пише в. "Етнос".

Времето обаче е изключително ограничено, а преговорите на Атина с кредиторите от последните часове наподобяваха жестока партия покер, без никой до момента да може да предскаже крайния резултат, а именно ще има ли споразумение или разрив, макар че правителството на премиера Ципрас дава вид с действията си, че се стреми към компромис, коментира вестникът.

Още по темата

В. "Катимерини" извежда призива към Атина, отправен от американския президент Барак Обама на срещата на Г-7. Гърците трябва да направят "труден политически избор" и да приложат тежки икономически реформи, за да спечелят споразумение с международните кредитори по отношение на собствения им дълг, казал Обама.

Изданието отбелязва, че Атина "инвестира" в утрешната тристранна среща на Ципрас с Меркел и Оланд и че правителственият говорител я е окачествил като "важна спирка" в усилията за постигане на споразумение и че Атина възлага на нея надежди за преодоляване на пропастта с кредиторите.

От своя страна в заглавие в. "Вима" цитира германския канцлер Ангела Меркел, която е предупредила, че "пясъкът в пясъчния часовник е на свършване за постигане на споразумение с Гърция".

Тя е подчертала, че предложенията на кредиторите са единствените, които стоят на масата на преговорите. "Ние искаме Гърция в еврозоната, но заради стабилността тя трябва да приложи мерките, които се изискват от нея", е допълнила Меркел.

В. "Прото тема" пише, че на срещата на Г-7 френският президент Франсоа Оланд също е отправил призив към Гърция, като е изтъкнал необходимостта от ускоряване на преговорите между Атина и кредиторите за споразумение най-късно до края на юни.

Гърция реално се нуждае от 30 до 40 млрд. евро под формата на ново финансиране, смята американският икономист Нуриел Рубини, като изтъква, че "ключът"за постигане на споразумение се намира в ръцете на ЕЦБ.

В. "Нафтемборики" помества ново социологическо проучване, което показва, че правителствената СИРИЗА изпреварва с 18 пункта главната опозиционна партия Нова демокрация, и че ако сега има избори, тя ще ги спечели с 34,5 на сто от гласовете срещу 16,5 на сто за консерваторите.

Евентуален Грексит буди страх у 51,5 на сто от анкетираните, а 16 на сто залагат на такава перспектива. 28 на сто не вярват, че излизане на Гърция от еврозоната би означавало нещо различно за гръцката икономика, а 4,5 на сто отхвърлят такава възможност.

55,5 на сто от гърците са на мнение, че най-добрата перспектива за дясноцентристкото пространство ще бъде да създаде нова партия на мястото на Нова демокрация. 39 на сто отговарят, че най-доброто за силите вляво от центъра е да се присъединят към СИРИЗА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: споразумениеГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16, а бе, 100.000 българи в Гърция и изпращат средно 300 евро всеки месец в България, айде, комплексарски ***!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкия флот е на върха отново като най-големият в света в бруто тонаж, пред Китай и Япония. Гърция е на първо място по брой на танкери (1217), на второ място в корабите за сухи насипни товари на и (1878) и на второ място в кораби за превоз на втечнен природен газ (LNG). Общият брой на плавателните съдове под гръцки флаг е 4894 . Постъпленията от търговския флот в гръцката хазна по груби сметки възлизат на 20 млрд евро годишно.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак Гърция е 5 пъти по-богата от България и българите. Хайде да не ги мислим гърците. Да се оправят сами с кредитори и т.н. Да вземе и България да фалира че да за живеем като гърците с техните доходиВижте им къщите..вижте как са подредени дворовете.Няма неизмазани къщи, Няма пустеещи земи....Вижте им селата на фалиралите гърци и ги сравнете с просперираща България..Да не говорим за пътища, пенсии
9
3
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
И ТОВА ЧАКА НАС ЦЕЛТА НА ЕС И САЩ ДА ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА БЕЗ СТУДЕНА ВОЙНА А ИКОНОМИЧЕСКА.НО РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ИМ ВИДЯТ СМЕТКАТА.ХИТЛЕР С ВЪОРЪЖЕНА ВОИНА ИСКА ДА ВЛАДЕЯ СВЕТА РУСИЯ МУ ПОПРЕЧИ.СЕГА ПАК РУСИЯ ЩЕ СПАСИ СВЕТАТОЗИ ПЪТ ОТ САЩ И ЕС
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обобщавам четеното от форумите в ДНЕС-Русия, индия, Китай са най богатите и модерни държави с най висок стандарт на живот- Гърция ще се присъедини към тях, след като излезе от заробващия Евросъюз....Вашингтон никога няма да позволи Русия да има чрез Гърция достъп на средиземно море, още повече след Крим. САЩ вече са нередили на Брюксел - всички страни от ЕС солидарно ще платят дълговете на Гърция. Иначе с това безобразно поведение Гърция да я бяха изгобили досега от ЕС.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво им е на гърците? Излизат от ЕС и влизат в бленувания евразийски съюз. Рашките струпват ядрените си отпадъци на Крит, Халкидики, Санторини и всички са хепи! По цял ден сиртаки и частушки, узо и водка - лайф! Ципуракис и Жужакис ще се прегръщат по цял ден, драхмакис и рублакис ще има за тапетакис :)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взети кредити, за да се налеят в банките. Тоест от където дошли, там отишли, а лихвите за гръзкия народ и всички народи по света. На това трябва да се сложи край. Фалит за Гърция и започване начисто без Световни банки и МВФ лихварите.
5
0
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Сиртакис до насиракис ! Баба Меркел плаща !И така до края на света ... :)
4
2
 
8
 
! Отговори
Перко Наумов преди 8 години
Гърция е на изкуствено дишане още от 2009 година- сега просто е време за окончателно решение. Следваща стъпка е въвеждане на паралелна валута, контрол върху средствата и накрая частично изземване на депозитите.....и десетилетия бедност. Другия вариант са нови избори, правителство на Нова демокрация която ще приеме всички условия на кредиторите за намаляване на пенсии и заплати, приватизация, увеличени данъци...и десетилетия бедност. Въпроса е с мехлем или без мехлем, нищо повече.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Др. Ципрас не може само сиртакис , требе и малко работакис .
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И накрая пак други (включително и простите българи) ще платят гръцкия масраф :D :D :DКак да не им се кефи човек на елините
1
4
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Щом Обама се зае да...оправи гърците,поне да им даде един щат някъде в Дивия Запад да се заселят там,да садят царевица и гледат бизони.Щатските банки да им дават необезпечени кредити по няколко милиона на човек,също и на тези които не гледат...бизони,за да пият узо и играят сиртаки всеки ден.