Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието

Задава ли се нов приднестровски конфликт? Рисковете
10 юни 2015 22:01, Елка Василева
194
Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието
Снимка: архив, Reuters

На Киев явно са му малко десетките хиляди човешки жертви в безсмислената гражданска война в Донбас. Киев отваря "втори фронт". Президентът Порошенко подписа закон, обезсилващ договора с Русия за превоз на войски до Приднестровието. Какви рискове носи тази блокада, задава ли се нов приднестровски конфликт, пишат Марина Перевозкина и Артур Аваков в "Московский комсомолец".

Законът бе гласуван от Върховната рада още на 21 май, но Порошенко можеше да използва конституционното си право и да го спре, за да не хлътне Украйна в бездната на нов конфликт. Е, не го използва. Нещо повече, Порошенко заяви, че Украйна ще помогне на Молдова да възстанови териториалната си цялост: "Знаете ли ключовата разлика между Приднестровието и Донецк? То няма обща граница с Русия. Там ще е по-лесно да се сложи ред".

Междуправителственото руско-украинско споразумение за транзитен превоз през Украйна на руски военни, временно изпратени в Молдова, бе подписано през 1995 г.

Още по темата

Сключването му даде възможност за необходимите ротации на руските миротворци в зоната на приднестровския конфликт и на военните, охраняващи складовете с боеприпаси и оръжия в с. Колбасна, Рибницки район.

Тези складове - най-големите в Европа, са създадени още през 40-те. В момента там се пазят над 20 000 тона боеприпаси: снаряди, авиобомби, мини, гранати, патрони. Над половината – с изтекъл срок на годност. Според експертни оценки, ако избухнат, взривът ще наподобява експлозия на ядрена бомба с мощност 10 килотона, също като хвърлената над Хирошима*. И ще засегне не само Приднестровието и Молдова, а и Украйна, чиято граница минава само на 4 километра от Колбасна.

Колкото до руските миротворци, те бяха изпратени в зоната на конфликта по силата на споразумението за мирно уреждане на въоръжения конфликт в Приднестровието, подписано от президентите на Русия и на Молдова на 21 юли 1992 г. Документът предвижда тристранен формат на миротворческите сили: руски, приднестровски и молдовски подразделения. Украински военни присъстват като наблюдатели.

Днес пътища за мирно уреждане на конфликта се търсят във формат 5 + 2, в който Украйна наред с Русия е гарант за мира край Днестър. В този формат Приднестровието и Молдова са страни в конфликта, ОССЕ - посредник, ЕС и САЩ – наблюдатели.

Демаршът на Киев поставя под съмнение способността му и занапред да е гарант за приднестровското уреждане, защото тази роля предполага готовност да се спазват всички предишни споразумения, включително за миротворците. Неясен става и статутът на 10-те украински наблюдатели на служба в миротворческия контингент - защото Украйна де факто отказва да участва в миротворческия процес.

Порошенко впрочем е пратил вече на заколение в Донбас десетки хиляди свои военни и явно никак не му пука за съдбата на някакви си 10 офицери. При всяко положение статутът на тези украински представители трябва да се изясни, ако пък не дойде разбираем отговор от Киев - да се отпратят по живо, по здраво.

Действията на Киев, който руши миротворческия формат в Приднестровието, смайващо напомнят тези на Саакашвили през 2008 г. в Южна Осетия. Щом дойде часът "Х", грузинските "миротворци" там също по чудо се преобразиха в челен отряд на атакуваща армия. А Порошенко е крайно откровен, изобщо не крие какво цели.

И никак не е задължително Украйна да воюва в Приднестровието - цялата работа ще свърши армията на Молдова, по-точно чуждестранните частни военни компании и румънските военни, макар развели молдовско знаме. Ролята на Украйна ще е да блокира възможния отговор на руските войски.

Реакцията на Москва е трудно предвидима. Но според всички международни норми тя вече има легитимно право да отвърне с военна сила. Днешното международно право разглежда всяка блокада като агресивен акт. Включително "мирната блокада". А и самият термин се дефинира като "специална форма на военни действия".

Затова нищо не пречи блокирането на руските военни в Приднестровието да се разглежда като акт на война. С всички произтичащи последици - Русия може дори да се откаже от гаранциите за териториалната цялост на Украйна, които даде в Минск.

Експертни коментари

Вячеслав Никонов, депутат от Държавната дума:

- Приднестровието има ресурс да се защити самостоятелно и доста добре, но Русия безспорно ще го подпомогне, впрочем не се знае в каква форма. Може например да признаем Приднестровието и да започнем доставки на руски оръжия там. САЩ винаги са били против Минските споразумения, защото искаха руско-украинска война; а сега може да ни въвлекат във война не само срещу Украйна, но и срещу Молдова. Въпреки всичко това няма да е добре за никоя страна от региона и съм убеден, че Русия използва сега всички възможни канали, за да предотврати този сценарий.

Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика":

- В сегашната ситуация между Русия и Украйна е доста странно да чакаме от Киев съдействие за руските военни. Съответно може да се влоши положението в Приднестровието - което няма твърде да огорчи Украйна, защото за нас е много силно главоболие, а тя ще получи повод да заяви, че Русия пак започва агресия.

Приднестровието е отрязано от Русия и не е ясно какво да правим при това положение, а все пак носим морална и политическа отговорност за региона. С оглед по-твърдата вече позиция на Молдова и на Румъния няма как да помогнем на Тираспол, без да създадем нова, много сериозна криза. За да избегне нов конфликт, Русия може да започне сериозни задкулисни преговори с Европа, на първо място с Германия, за да обясни и наблегне: избухне ли война там, Русия няма как да стои настрана. Може би някой в Европа не го схваща и вижда тук шанс да притисне Москва. . .

Алина Аршинова, депутатка от Държавната дума:

- От една страна, Молдова взе да си измисля причини, за да не пуска в страната руски военни, които заминават от Приднестровието на гости у роднини и после се връщат. От друга, Киев забрани да се придвижват те до Приднестровието през украинска територия. Междувременно сложи за губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили - и всички приднестровци видяха тук подготовка за агресия. Няма смисъл да искаме разяснения от Украйна, но Молдова трябва да обясни защо действа така. Май става дума за нагласена кампания, която да изолира републиката от нашите войници - а може да последва и опит за военна намеса.. . Трябва да положим всички усилия, за да не ескалира приднестровският конфликт. И ако все пак се стигне до бойни действия, Русия трябва да проучи всички варианти, включително
ако признае Приднестровието.

* Оценките в литературата варират най-често между 12,5 и 20 килотона тротилов еквивалент.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
9
 
6
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Паляка под мен явно доста е навътре с дрогата след като само спринцовки и опиати са му в селската глава.Нищо чудно де, то русофилските теми са пълни с изкукали пенсионери и безработни наркоманчета от прованса.
74
4
 
7
 
! Отговори
до 137 преди 8 години
Какви опиати приемате сутрин?.
73
15
 
8
 
! Отговори
Нормален човек преди 8 години
Превъоръжена е с "армати" и други некачесвено произведени откраднати оръжия! За сведение на всеки свален германски самолет се равняват 12 руски ( през втората световна ).
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас... пий си хапчетата момче или посети някоя психиатрична клиника, не ръси дивотиите си по сайтовете!
71
3
 
3
 
! Отговори
do 137 преди 8 години
Кой си ти, че да казваш, че заслужаваме да бъдем избити? Искаш да ме убиеш? Ела, чакам те!
70
6
 
22
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
"Нормалния човек", явно е доста изостанал ... руската армия /по-голямата част/ е превъоражена и разполага с всичко необходимо за водене на бойни действия! Не случайно 27 моряци от амерк. боен кораб подадоха рапорти за уволнение след случката в Черно море. Шоколадовия заяц-Петрото явно е решил да се счупи главата ... руските миротворци са с мандат на ООН-то и ако бъдат нападнати Русия има пълното право да разгони бандеровците за 72 часа. Да се надяваме, че му е останало малко ум в главата!
69
37
 
8
 
! Отговори
Ужас!!!! преди 8 години
Що за хора сте вие че подкрепяте руснаците??? Заслужавате еа будете избити до един. По царско време сме една богата и цъфтяща държава, мнението ни се е чувало навсякъде, могъщ съюзник и гарант за стабилността на балканите. 45 години руско робство!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ЧРД БОЙКО ДРАПА ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ПУТИН. ВСИЧКИ, КОИТО ИГРАЙКАТ ХЕМ С РУСИЯ,ХЕМ СЪС САЩ ИМАТ СЪДБАТА НА ИЛИЯ ПАВЛОВ
67
30
 
5
 
! Отговори
Нормален човек преди 8 години
Хора, вие добре ли сте? Какви десанти, какви партизани, каква руска армия? Прочете малко книги и се образовайте, тогава пишете такива неща. Руската армия е зле въоръжена и винаги е разчитала само на огромния човешки ресурс. Братушките живеят на стари лаври от една спечелена война в която единствената държава която не избива свои, не обръща палачинката и се държи достойно е Великобритания.
66
3
 
3
 
! Отговори
до 128 , 129 преди 8 години
Извинете с една спринцовка ли се дрогирате заедно?.
65
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С какви марионетки само се обзавежда господарят на света? Саакашвили, Порошенко, Плевнелиев. Абсолютни ***!
64
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е толко *** порошенко ами най-вероятно сащ са го хванали за топките и няма избор
63
10
 
36
 
! Отговори
Az преди 8 години
Зад некадърната Украйна,която не може на подреди собствената си територия, прозира многоръката богиня на злото УСА.Тъпите укропитеки държат да създават проблеми там, където ги няма.Молдова също се води по акъла на УСА и нищо добро не ги чака и двете.Ако се стигне до война, т.е. молдовската армия да нападне Приднестровието, а Украйна да го блокира от изток, току виж възела бъде разсечен от една нова Одеска република, на която да тръгнат на помощ от Донбас. Играта с огъня е много много опасна...
62
7
 
61
 
! Отговори
хм преди 8 години
А, сетихте се за Приднестровието. С половин година закъснение, но нищо. През ноември миналата година на посещение в Кишинев Порошенко обяви, че Украйна ще помогне на Молдова да си върне Приднестровието, само че на демократичните медии това им мина покрай ушите. От тогава се трупа и войската. Няма да питам за чий й е на Украйна да се меси в работите на други държави, докато самата тя е срината, но може да се сетите кой поръчва музиката и кой ще плаща после.
61
44
 
17
 
! Отговори
да, ама не преди 8 години
Спомням си, че и Русия гарантираше териториалната цялост на Украйна...а все пак Украйна независима държава ли е? Или, щом не слуша Русия е управлявана от фашистка хунта, щом е послушна е брат, и приятел. РУСИЯ ТЪРСИ ВИНАГИ САМО ПОСЛУШКОВЦИ И ДУПЕЛИЗЦИ. НИКОГА НЕ Е ПРИЗНАВАЛА РАВНОПРАВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО В МОЗЪКА НА РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ВИТАЕ СРЕДНОВЕКОВИЕТО. РУСНАЦИТЕ ИМАТ ДЪЛЪГ ПЪТ НА ИЗВЪРВЯТ ДОКАТО РАЗБЕРАТ, ЧЕ НА ТОЗИ СВЯТА НЕ СА САМИ........
60
2
 
12
 
! Отговори
цц преди 8 години
до 62 анонименНапример Гуантанамо от Кубинците
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62Например Гуантанамо от Кубинците!!
58
2
 
51
 
! Отговори
жеко преди 8 години
американците изгубиха най ценната от гледна точка на стратегически ресурси територия от узурпираната от тях украина, сега се насочват към друга, най глупавото на украинския народ е че ще леят кръв за финансовите изгоди на ***, защото най лесно се прави война и да се пролива чужда кръв, саакашвили пък за 2ри път ще яде бой, тази американска изтривалка и ***
57
34
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До (-_-)Ние сме отдавна купени и продадени - секънд хенд!-------------Съгласен съм. Вие - полуруските *** сте отдавна купени и продадени. Ние, българите, сме си ок.
56
4
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Шопееее, ако до сега не си разбрал Украйна е на една черта кръв, освен това е на прага на гражданска война и всичко това го дължи на САЩ. Що се отнася до нас.. то война не ни трябва. Ние сме отдавна купени и продадени - секънд хенд! И между другото - мнооо си ***, ама мноооооого..