Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието

Задава ли се нов приднестровски конфликт? Рисковете
10 юни 2015 22:01, Елка Василева
194
Ядрена бомба цъка между Украйна и Приднестровието
Снимка: архив, Reuters

На Киев явно са му малко десетките хиляди човешки жертви в безсмислената гражданска война в Донбас. Киев отваря "втори фронт". Президентът Порошенко подписа закон, обезсилващ договора с Русия за превоз на войски до Приднестровието. Какви рискове носи тази блокада, задава ли се нов приднестровски конфликт, пишат Марина Перевозкина и Артур Аваков в "Московский комсомолец".

Законът бе гласуван от Върховната рада още на 21 май, но Порошенко можеше да използва конституционното си право и да го спре, за да не хлътне Украйна в бездната на нов конфликт. Е, не го използва. Нещо повече, Порошенко заяви, че Украйна ще помогне на Молдова да възстанови териториалната си цялост: "Знаете ли ключовата разлика между Приднестровието и Донецк? То няма обща граница с Русия. Там ще е по-лесно да се сложи ред".

Междуправителственото руско-украинско споразумение за транзитен превоз през Украйна на руски военни, временно изпратени в Молдова, бе подписано през 1995 г.

Още по темата

Сключването му даде възможност за необходимите ротации на руските миротворци в зоната на приднестровския конфликт и на военните, охраняващи складовете с боеприпаси и оръжия в с. Колбасна, Рибницки район.

Тези складове - най-големите в Европа, са създадени още през 40-те. В момента там се пазят над 20 000 тона боеприпаси: снаряди, авиобомби, мини, гранати, патрони. Над половината – с изтекъл срок на годност. Според експертни оценки, ако избухнат, взривът ще наподобява експлозия на ядрена бомба с мощност 10 килотона, също като хвърлената над Хирошима*. И ще засегне не само Приднестровието и Молдова, а и Украйна, чиято граница минава само на 4 километра от Колбасна.

Колкото до руските миротворци, те бяха изпратени в зоната на конфликта по силата на споразумението за мирно уреждане на въоръжения конфликт в Приднестровието, подписано от президентите на Русия и на Молдова на 21 юли 1992 г. Документът предвижда тристранен формат на миротворческите сили: руски, приднестровски и молдовски подразделения. Украински военни присъстват като наблюдатели.

Днес пътища за мирно уреждане на конфликта се търсят във формат 5 + 2, в който Украйна наред с Русия е гарант за мира край Днестър. В този формат Приднестровието и Молдова са страни в конфликта, ОССЕ - посредник, ЕС и САЩ – наблюдатели.

Демаршът на Киев поставя под съмнение способността му и занапред да е гарант за приднестровското уреждане, защото тази роля предполага готовност да се спазват всички предишни споразумения, включително за миротворците. Неясен става и статутът на 10-те украински наблюдатели на служба в миротворческия контингент - защото Украйна де факто отказва да участва в миротворческия процес.

Порошенко впрочем е пратил вече на заколение в Донбас десетки хиляди свои военни и явно никак не му пука за съдбата на някакви си 10 офицери. При всяко положение статутът на тези украински представители трябва да се изясни, ако пък не дойде разбираем отговор от Киев - да се отпратят по живо, по здраво.

Действията на Киев, който руши миротворческия формат в Приднестровието, смайващо напомнят тези на Саакашвили през 2008 г. в Южна Осетия. Щом дойде часът "Х", грузинските "миротворци" там също по чудо се преобразиха в челен отряд на атакуваща армия. А Порошенко е крайно откровен, изобщо не крие какво цели.

И никак не е задължително Украйна да воюва в Приднестровието - цялата работа ще свърши армията на Молдова, по-точно чуждестранните частни военни компании и румънските военни, макар развели молдовско знаме. Ролята на Украйна ще е да блокира възможния отговор на руските войски.

Реакцията на Москва е трудно предвидима. Но според всички международни норми тя вече има легитимно право да отвърне с военна сила. Днешното международно право разглежда всяка блокада като агресивен акт. Включително "мирната блокада". А и самият термин се дефинира като "специална форма на военни действия".

Затова нищо не пречи блокирането на руските военни в Приднестровието да се разглежда като акт на война. С всички произтичащи последици - Русия може дори да се откаже от гаранциите за териториалната цялост на Украйна, които даде в Минск.

Експертни коментари

Вячеслав Никонов, депутат от Държавната дума:

- Приднестровието има ресурс да се защити самостоятелно и доста добре, но Русия безспорно ще го подпомогне, впрочем не се знае в каква форма. Може например да признаем Приднестровието и да започнем доставки на руски оръжия там. САЩ винаги са били против Минските споразумения, защото искаха руско-украинска война; а сега може да ни въвлекат във война не само срещу Украйна, но и срещу Молдова. Въпреки всичко това няма да е добре за никоя страна от региона и съм убеден, че Русия използва сега всички възможни канали, за да предотврати този сценарий.

Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика":

- В сегашната ситуация между Русия и Украйна е доста странно да чакаме от Киев съдействие за руските военни. Съответно може да се влоши положението в Приднестровието - което няма твърде да огорчи Украйна, защото за нас е много силно главоболие, а тя ще получи повод да заяви, че Русия пак започва агресия.

Приднестровието е отрязано от Русия и не е ясно какво да правим при това положение, а все пак носим морална и политическа отговорност за региона. С оглед по-твърдата вече позиция на Молдова и на Румъния няма как да помогнем на Тираспол, без да създадем нова, много сериозна криза. За да избегне нов конфликт, Русия може да започне сериозни задкулисни преговори с Европа, на първо място с Германия, за да обясни и наблегне: избухне ли война там, Русия няма как да стои настрана. Може би някой в Европа не го схваща и вижда тук шанс да притисне Москва. . .

Алина Аршинова, депутатка от Държавната дума:

- От една страна, Молдова взе да си измисля причини, за да не пуска в страната руски военни, които заминават от Приднестровието на гости у роднини и после се връщат. От друга, Киев забрани да се придвижват те до Приднестровието през украинска територия. Междувременно сложи за губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили - и всички приднестровци видяха тук подготовка за агресия. Няма смисъл да искаме разяснения от Украйна, но Молдова трябва да обясни защо действа така. Май става дума за нагласена кампания, която да изолира републиката от нашите войници - а може да последва и опит за военна намеса.. . Трябва да положим всички усилия, за да не ескалира приднестровският конфликт. И ако все пак се стигне до бойни действия, Русия трябва да проучи всички варианти, включително
ако признае Приднестровието.

* Оценките в литературата варират най-често между 12,5 и 20 килотона тротилов еквивалент.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
15
 
! Отговори
! преди 8 години
До ШопИ турците забраниха на Руски военни кораби да минат босфора и стана наводнение в Цариград....Едва ли някой разумен иска ядрена война.....
34
2
 
25
 
! Отговори
ДИСКО КАЛАШНИК преди 8 години
ДАНО РУСИЯ ДА СИ ПРИБЕРЕ МОРСКАТА ЗОНА НА УКРАИНСКИТЕ ХАЗАРИ.ДА ЖИВЕЕ РОССИЯ....ВРЕМЕ Е РУСКАТА АРМИЯ ДА ДАДЕ УБИИСТВЕН УРОК НА УКРАИНСКИТЕ ***...ВРЕМЕ Е УКРАИНА ДА ОСТАНЕ САМО СЪС ДВЕ ТРИ ОБЛАСТИ.НОВАТА ГРАНИЦА ЩЕ МИНАВА ДО ЧЕРКАСКИ, КРЕМЕНЧУК И ДНИПРОПЕТРОВСК.....И УКРАИНА ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ КАПКА МОРСКИ ДОСТЪП.....КАКТО Е БИЛА ВИНАГИ.
33
17
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ако Русия изобщо имаше някакъв ресурс да стигне по-далеч, отколкото е сега, щеше да бъде най-малкото в Харков и Днепропетровск.
32
20
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Вече много пъти ви се обясни, че Русия няма никакъв ресурс да стигне до Приднестровието. Просто ще седи и ще гледа как ги разоръжават и изгонват оттам. Най-лошото, което могат да направят, е да взривят складовете, преди да се изнесат.
31
1
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Намирисва ми на посрани украински *** и изгубена Одеска област!Подходящия лузър е там(Саакашвили),работата е опечена...
30
20
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Естествено, че Украйна има интерес Русия да се ангажира в друга гореща точка, вместо да подхранва донбаските терористи. Това е най-нормална защитна реакция на всяка държава. Нека руснаците се пробват да прехвърлят нещо по въздуха без разрешение. Или да опитат наземна операция - крематориумите няма да им стигнат. Да се разоръжават и да се прибират вкъщи по живо по здраво.
29
3
 
20
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Че каква работа имаха американците във Виетнам, Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия...и десетки други суверенни държави, да не би тези земи да са били американски? Да не би да защитават американци там?
28
19
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Откъде накъде Русия ще има някакви интереси в Молдова? В Молдова руснаците са пришълци и колонисти, които сега не искат да си ходят. А Украйна не е длъжда да дава коридор на руските фашисти.
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не случайно Вашингтонския пудел Саакашвили го назначиха губернатор ТОЧНО на Одеска област. За надигащ се конфликт говоря от 2 седмици, но чак сега някой се сети да пусне статия. Руснаците са предупредили с война този, който нападне техните миротворци там.Въпроса е дали ще има отново ядене на вратовръзки...
26
2
 
7
 
! Отговори
Петков преди 8 години
До Анонимен"Радвам се, че прокаженото ви семе изчезва"Хайде тогава, за по-голяма радост, вземи се гръмни и семето ще изчезне още по-бързо.
25
4
 
17
 
! Отговори
циник преди 8 години
МАЙНАТА ИМ на русняците, хохловците и мамалигарите, най-много ще страдат БЪЛГАРИТЕ в Приднестровието.
24
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Луд умора няма!
23
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази кретенска държава Украйна трябва да изчезне и тогава всички ще се успокоят.
22
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЕ, не само с шоколад. Казват че си направил и погребална агенция - харчи се повече от шоколада!
21
3
 
21
 
! Отговори
off преди 8 години
Порошенко явно провокира Русия да видим къде ще избие всичко това.Украйна ще страда от тази политика.Европа е приела днешния статут на Приднестровието и промяната ще е болезнена за всички.
20
1
 
18
 
! Отговори
за "Елка Василе преди 8 години
"Журналистката" *** Василева е нереално лице - ***, зад който се крие и пише друго лице (лица). Не само тя, а и 90 % от така нареченият "екип на Днес.бг". Проверете в Гугъл и намерете някаква история с *** Василева, снимки, статии?! Няма да намерите, се убедете сами.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31мой човек бъркаш за Ботуша ..последните 10 години доказаха че където е стъпил НАТО-вски/Американски ботуш гори и е война .....а за Кьонисберг ...си в много грешка ...супер европейски град сие
18
24
 
8
 
! Отговори
Автора преди 8 години
Тая статия е на БТА?Ай бегайте бе, това го е писал Путин на коленце.Нищо, много добре е направил Порошенко.Всеки начин да се нарита *** на Джудан е дъбър.
17
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В следствие на окепацията на част от Молдова ,областта са я напуснали 750 000 души.В момента там има 350 000 човека от които 70 000 имат молдовски паспорти, щото с тях се пътува безвизово в ЕС. Средната работна заплата там е 180 долара. По-ниска от заплатата в останалата част от страната. Пълна разруха, бандититъм и съветщина от 80-те години.В окупираната част на Грузия е същото, в Окупираната част от Германия ,Кьонингсберг-същото.Където е стъпил руски ботиш- трева не расте. Това е напаст божия
16
5
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тия укропитеци бандеровски, начело със господарите си от ФАЩ наистина искат сериозно да си ритнат здравната книжка.. и то завинаги...... Решат ли да се бъзикат с Приднестровието, тогава не само Прасето но и *** Обонго ще си издат вратовръзките