Историята – оръжие в битката на Русия със Запада

Ройтерс: Путин все повече се вглежда в миналото
10 юни 2015 22:45, Елка Василева
185
Историята – оръжие в битката на Русия със Запада
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Историята се превръща в оръжие в битката на Русия със Запада за Украйна, като президентът Владимир Путин все повече се вглежда в миналото, за да събуди патриотизма и да събере подкрепа, пише Джейсън Буш от Ройтерс.

Пищни чествания миналия месец на годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война, няколко изявления на Путин и нови учебници по история, всички те представляват по думите на някои независими историци преиначени или пренаписани версии на миналото.

Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз, който раздели Полша през 1939 г. - и в съответствие с който Москва сложи ръка на голяма част от днешна Украйна, Беларус и балтийските републики - сега е разглеждан в положителна светлина. Ново оправдание бе изнамерено за оглавяваната от СССР инвазия в Чехословакия през 1968 г. и някои от най-ужасните престъпления на съветския диктатор Йосиф Сталин бяха омаловажени.

"Това е агресивна позиция в дебатите за историята", заявява Алексей Милер, професор по история в Европейския университет в Санкт Петербург, според когото всички страни изопачават миналото по време на конфликта. "Историята е жертва на сегашната криза в отношенията между Русия и Европа."

Той казва, че се водят "войни на памет" със Запада и бивши съветски съседи като балтийските републики и Украйна, където историята все повече бива тълкувана от различни начини, които отговарят на съответни политически възгледи.

Путин, който отрича обвиненията на Запада, че е изпратил войници и оръжия в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, показа нагледно, че разбира силата на историята.

Това може би не е изненадващо за човек, отраснал в Съветския съюз, където историята бе преразгледана, за да прослави комунизма, очерни Запада и осъди "враговете на народа".

"Когато показваме, че сме прави и нашите действия са от полза за обществото, държавата и хората, ще се появят милиони наши поддръжници", каза Путин на среща с историци през ноември.

Той също така прояви сериозен интерес към училищните учебници по история, които описват неговите собствени успехи в "осигуряването на социално единство и съгласие" у дома едновременно с "последователно защитаване на националните интереси" в чужбина.

Руските деца ще научат също от новите учебници как съветските и царистките предшественици на Путин многократно са защитавали Русия от западната агресия и машинации. Те приемат за факт, че пактът от 1939 г., разделил Полша, е бил оправдан отговор на западната политика, целяща да насърчи Адолф Хитлер да нападне Съветския съюз.

Путин защити пакта няколко пъти, включително по време на посещение на германския канцлер Ангела Меркел през май, когато той каза, че споразумението е било полезно "за защитата на националната сигурност на Съветския съюз".

Нови закони

Държавните медии са важно оръжие в руската информационна война с Украйна и Запада, който наложи икономически санкции на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров от Украйна миналата година. Те също участват в битката за миналото.

Телевизия "Россия 1" излъчи на 23 май документален филм, който даде ново обяснение на инвазията през 1968 г. в Чехословакия, по онова време част от съветския блок, от страна на армиите на комунистическата Организация на Варшавския договор, които смазаха Пражката пролет, целяща да създаде "социализъм с човешко лице".

Позовавайки се на новооткрити документи, документалният филм каза, че военното нахлуване е било необходимо за защита на страната от подкрепен от НАТО държавен преврат, който е бил планиран под прикритието на Пражката пролет.

Представители на чешките и словашките власти заявиха, че програмата е изопачила фактите. Словашкото министерство на външните работи каза, че страната "отхвърля всички опити за пренаписване на историята".

По време на кризата в Украйна Москва представи картина на живеещи в бившата съветска република етнически руснаци или рускоговорящи, заплашени от фашисти.

Русия прие сега закон, който криминализира "реабилитирането на нацизма" и го наказва с до три години затвор.

Нормативният акт привлече внимание, когато следствието започна разследване срещу 16-годишно момче за постване на коментари в социална медия във възхвала на инвазията на нацистка Германия в Полша през 1939 г. Властите също така използваха закона, за да заведат наказателни дела срещу хора, поругали съветски паметници, включително в Украйна. За разлика от аналогични нормативни актове в други държави, Русия обявява също за престъпление "съзнателното разпространяване на фалшива информация за действията на Съветския съюз през Втората световна война".

Балтийските републики и Украйна също приеха закони за историята. Украйна забрани комунистическите символи и криминализира отричането на тоталитарната природа на съветската власт от 1917 г. до 1991 г. и поставянето под въпрос на легитимността на антисъветските националистически групи, които на моменти са сътрудничили с нацистите.

Горещ дебат

Критиците разглеждат руския закон като част от една засилваща се тенденция властите да задушават дискусията за историята и да прикриват негативни глави.

"Достъпът до архивите става все по-труден", казва Себастиан Щопер, историк от Хумболтовия университет в Берлин. "Сега е просто въпрос на политическо желание да не бъде хвърляна светлина върху престъпленията на руската държава през 20-и век."

Щопер, експерт по съветските партизани през Втората световна война, попаднал под ударите на предишен руски закон срещу "екстремизма", след като съд определил негови постове в интернет като екстремистки.

Той заяви, че публикациите му до голяма степен са се състояли от откъси от нацистки документи и са включвали някои негови коментари, с които, по думите му, се е опитвал да обясни начина на мислене на германските войници.

"Естествено, нищо не може да оправдае военните престъпления на нацистите", каза Щопер. Той подозира, че истинската причина, поради която неговото изследване е предизвикало безпокойство в Русия, е, че е оспорил предишни твърдения за ефективността на партизаните, от дълго време приети за факт в руските истории.

Милер заяви, че масовото схващане на Запад, че Путин е почитател на съветската система и Сталин, е неправилно.

Руските учебници имат раздели за чистките, глада, трудовите лагери и депортациите при Сталин, но обикновено мълчат повече за подобни съветски репресии срещу гражданите на други страни.

Някои от изявленията на Путин на историческа тематика в последно време са критични към бивши комунистически управници, когато той смята, че техните действия са навредили на международните интереси на Русия.

Миналата година той обвини съветската власт, че е отстъпила, по думите му, традиционни руски територии на Украйна през 20-те години на миналия век. И в косвена нападка към болшевишките революционери на Ленин руският президент каза, че победата в Първата световна война "е била открадната от онези, които се надяваха на поражение на собствената си родина".

"Путин очевидно е човек на великата сила. За него това е най-важният въпрос в дневния ред на Русия: да запази своя статут на велика сила. От тази перспектива той очевидно е критичен към болшевиките", каза Милер.

Той обаче добави, че в сегашния конфликт със Запада интересът на държавата да насърчава обществената дискусия и образование за сталинистките престъпления е изчезнал. "В момента е по-важен (въпросът) за Запада като врага, за актовете на агресия на Запада срещу Русия в различни исторически периоди."
 

/БТА/
 


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Мое мнение ... " Тероризъм не е тичане и стрелба с автомати в някоя европейска столица! Бих смазал "едикой си" със снайперисти - пръскащи главици без да искат нещо!!! Там на твоя територия- семите /не на моя територия/- там на твоя в САЩ ! Няма антракс в писма ,а антракс в климатика на този МОЛ -онзи МОЛ - в този или онзи град на Съединените Американски Щати - НАЛАГАЩИ ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ !
94
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Защо САЩ избягаха като... от Йемен и насъскват 5 държави срещу 700000 хуси ????Бягаха от Виетнам -сега бягят ог Ирак , не могат да помагат срещу "Боко Харам" ,в Авганистан се милеха: "Молим ти се генерал Достум -навлезни от север ,а ние само с ракетки и самолетки- напред-напред!!!" Оланд изстреля ракетите срещу Либия и Кадафи ...и ...какво...мазало... емиграция на калпак! А Бойко Таратойко целува Оланд! А истинският тероризъм не е да тичаш с автомати А ...
93
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
РУСИА ДА СЕ СТАГА ЗА ВОИНА ПРЕЗ КАСНОТО ЛАТО.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
132 НА 129 НЕ ЗАГРЯХ АМА ТИ СИ ТУРЧИН ЗАТОВА КРИМ ТИ Е ЛЮЛКА И ТАТАРИТЕ СА МЮСУЛМАНИ...ЯСНО..СОРИ. НО СИ ПИШИ ОТ СВОЕ ТУРСКО ИМЕ.НАС НЕ НИ ПРИЧИСЛЯВАЙ КЪМ МЮСУЛМАНСТВО
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 129 кримЯ ПО ПОДРОБНО -КОГА КРИМ Е БИЛ НАШ? ТИ ЩЕ ВЗЕМЕШ ДА ПРЕНАПИШЕШ ИСТОРИЯТА НИ. ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ .КАКВО ОБЩО ИМАМЕ НИЕ С ТАТАРИ КОИТО СПАДАТ КЪМ МОНГОЛО -ТАТАРСКИ ПЛЕМЕНА И ДРЪПНАТИТЕ ОЧИ СЕ ПРЕДАВАТ КАТО ОТЛИЧИТ.ЗНАК НА ПОКОЛЕНИЯ. ДА НЕ БИ ДА СМЕ С ТАКИВА ОЧИ? АМАН СТ НЕГРАМОТНИ *** ТУК
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички пишат за пактът ,,Рибентроп-***" защо поляците не искат да си спомнят за тяхното споразумение с Германия и как те влязоха в Чехия,много им е къса паметта.А кои са доброволческите батальони в Донбас,какви им са символите?Всичко копирано и взето от СС дивизията ,,Галичина" и действията им са такива(убийства изнасилвания и грабежи)За действията на Сталин все пак тази проевропейски ориентирана опозиция представлява маса от *** и предатели Т.Е. пета колона
89
4
 
4
 
! Отговори
Крим преди 7 години
Крим е исконна българска територия. Там е люлката на зародилата се българска държава. Вонящите руски *** направиха от българите татари. Косово е исконна българска земя. Сръбските смръдливи фашистки окупатори изгониха от там българите и го заселиха с албанци, като по-малкото зло. Сега това става и в Македония. Хилядолетният Руски Мир е най-смърдящото *** след хилядолетният Германски Райх.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шорошоидите негрофли пищят на умряло - толкова са зле, че плюят благодетеля си Путин.Молете се да е на власт още някоя година, защото ако падне, тогава бабаМеца ще ви съдере пухкавите кожухчета.Миналата годинаДумата даде разрешение на Путин да вкара войска в Украйна, но той се отказа в подследния момент. Това едва ли ще се повлтгори в бъдеще.
87
9
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Русия ни е враг, макар да ни е давала много и много. САЩ са ни приятели, макар че са ни бомбардирали, а сега и ни окупираха с военни бази. Е ха да не е така! Не вярвате ли?! Опитайте да направите преврат в БГ. Без съгласието на окупаторите ще съберете толкова купшума от М16 в корема колкото тежите. Русия изопачава Пражката пролет. Вижте филмите на САЩ за тяхното нахлуване в Хаити, за бомбардировките над Югославия и т.н. И накрая, че ние сами видяхме до къде ни докара Българската пролет.
86
1
 
15
 
! Отговори
Атанасов преди 7 години
Добре ни информирате за пакта през 1939г. между Германия и СССР. Но защо забравяте Мюнхенската конференция от 1938г., от която се решава съдбата на Чехословакия?Чърчил казва: когато всички тези преимущества са пропилени, Великобритания тръгва, водейки Франция за ръка, към гаранция за целостта на Полша на тази същата Полша, която с апетит на хиена само преди шест месеца се бе включила в разграбването и разрушаването на чехословашката държава."Базил Лидъл Харт - История на ВСВ
85
4
 
18
 
! Отговори
до 156 преди 7 години
Октомврийската революция е изцяло спонсорирана от Уолстрийт и Германия, тя е еврейско творение ,което отстранява Русия от световната икономическа сцена за десетки години. Стига с тия комунисти, използвано е естественото желание на хората за по-справедлив свят от еврейските манипулатори.
84
2
 
29
 
! Отговори
до 167 преди 7 години
Да бе, съгласен съм. И Тецовете Марица американците ги взеха от съжаление към нас. И Дънди ни изнася златото от съжаление, иначе нищо не печели.
83
1
 
4
 
! Отговори
до 164 преди 7 години
Само ти си одобряваш глупостите.
82
1
 
3
 
! Отговори
до 159 преди 7 години
Жестоко !!!
81
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 161 .*** написал си,че (нямало) народ който да е прокопсал кога е бил с Русия, Еми аз да ти отговоря; Кога България по времето на Живков бяхме с Русия ,България имаше работещи заводи ,предприятия, нямаше безработица,нямаше хора бъркащи по кофите за смет,нямаше *** и организирана престъпност,имаше безплатни здравеопазване и образование на световно ниво и,а след 89 кога се хванахме със запада к,во стана пълна разруха за България. Така ,че пробвай с нещо друго.
80
28
 
8
 
! Отговори
КаПутин преди 7 години
Няма народ , който да е бил с Русия и да е прокопсал. Всички искат да се откъснат , но е ужасно трудно. Пропаганда, водка и лозунги. С това не се живее нормално.
79
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО СИ ВЧЕРА В ИТАЛИЯ ,ПО УЛИЦИТЕ ОТКЪДЕТО ПРЕМИНАВАШЕ ЛИМУЗИНАТА НА ВЛАДИМИР ПУТИН ИМАШЕ ОГРОМНО МНОЖЕСТВО ХОРА КОИТО РАЗВЯВАХА РУСКИЯ И ИТАЛИЯНСКИ ФЛАГОВЕ И ГО ПРИВЕТСТВАХА И СКАНДИРАХА ИМЕТО НА ПУТИН ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПАВИЯНА ОБОНГО И ТРИПОЛОВИТЕ МУ ПУДЕЛИ НА СРЕЩАТА НА Г ей 7 СЕ БЯХА ИЗПОКРИЛИ ОТ НАРОДНАТА( ЛЮБОВ) ЗАЩОТО ХИЛЯДИ ХОРА ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ТАЗИ СРЕЩА И ДОБРЕ ,ЧЕ БЯХА 30 ХИЛЯДИ ПОЛИЦАИ ДА ВАРДЯТ ОТ ХОРАТА ЗАДНИЦТЕ НА ТЕЗИ ***
78
3
 
29
 
! Отговори
????????? преди 7 години
Да приемем,че Путин плаши с оръжие---А "западният свят" какво прави----направо избива цели народи и държави-----Демократизирането-организирано от САЩ и пуделите му,струват на света над 300 милиона човешки жертви.........и това за последните 50-60 години........
77
5
 
26
 
! Отговори
Az преди 7 години
Киев е столица на първата руска държава, а днешните Беларус и Украйна са територии на руския народ от памтивека до Октомврийската революция, когато комунистите правят тези измислени републики. Ройтерс друга история ли иска да пробута ?
76
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че Путин ги закопа тотално. Икономиката е повече от жалка. За 2015 г. Южна Корея ги изпреварва. Смятайте!!!!! Не могат и да свалят Путин, защото който е свободомислещ или го застрелват от боклукчийски камион по мостовете, или го тровят с радиоактивни ***, или някак сам се дави във ваната си. В един вестник имаше списък с над 30 човека, противници на Путин споминали се по странни и не толкова странни обстоятелстваПрочети още на: dnes.bg/world/2015/06/10/rusiia-i-italiia-sa-nai-vajni-partniori-zaiavi-putin.266351,2