Гърция се надява на "поносим дълг"

Ципрас поднови призивите за преструктуриране на дълга
11 юни 2015 07:28, Александър Попов
15
Гърция се надява на "поносим дълг"
Снимка: Reuters

Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговор снощи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

"Ние решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще", заяви Ципрас след продължилата близо два часа среща с Меркел и Оланд.

Още по темата

И Ципрас, и говорител на германското правителство определиха разговорите като "конструктивни".

Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално
единство, но също с поносим дълг, съобщава ДПА. Той поднови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере преди срещата, че Ципрас трябва да преговаря не с нея и с Оланд, а с трите институции, които представляват кредиторите - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите, за реформи на пазара на труда и предложените цели за бюджетни излишъци. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ.

Срещата на Меркел, Оланд и Ципрас бе петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва Ройтерс.

Преговорите на експертно равнище между Гърция и кредиторите сега се очаква да продължат. Ципрас също така ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, допълва ДПА.

Експертите трябва да постигнат споразумение, което да бъде предложено за одобрение на финансовите министри от еврозоната, чиято следваща среща е на 18 юни, отбелязва агенцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 8 години
НАС НОРМАЛНИТЕ БЕЛИ ТРАКИЙЦИ КАКВО НИ ЗАСЯГАТ НОВИНИТЕ СВЪРЗАНИ ГЪРЧОЛЯТА?
12
1
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Всички *** смятат, че без путин няма Русия. така са смятали и египетските фараони и някаои от римските императори-напр. Нерон и Калигула, деспотите и маниакалните самовлюбени /като Хитлер например /. Но..Путин не е такъв? Толкова сте жалки..............
11
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Да живее Русия..покрива ли се с понятието да живее Путин. Защото според мен ---не. А според Вас?
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще клекнат пред гърците и ЕС и ЕЦБ и МВФ иАнгела и Марио Драги.Гърция дължи толкова много кинти че по същество вече е съдружник на горепосочените.Ципрас го знае и знае че и европейците го знаят.
9
7
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
До ЧебурашкаИма 45 години комунизъм и 25 години псевдодемокрация.И двете са дело на вашите юдейо-ционистки господари !
8
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Да ги купуват китайците на маляките и да се свършва!
7
2
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Мда... и какво има между 30-те години и XXI век, което съсипа България - задачка за детската градина.
6
4
 
15
 
! Отговори
Grexit преди 8 години
Маляките се надяват Германия да ги храни още 1 000 години, ама накрая ще кацнат на фаса на горския. Ромските им номера ще ги заврат в десета глуха.
5
4
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До фалит на ГърцияКолкото и да са им намалели доходите на гърците ПАК са по-добре от нас !Не съм чул българи да се връщат масово от Гърция ..Не съм чул и гърци да прииждат да работят у нас.30-40 години живяха като богове ...Ние и преди, и сега живеем по-зле от тях. Факт !А, през 30-те години Гърция беше на светлинни години след България ...
4
11
 
17
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ДОСТОИНИ ГЪРЦИ ЗАЩИТАВАЩИ НАРОДА СИ-***, благодарение на тези "достойни хора" доходите на гърците само за няколко години намаляха двойно - бяха орязани и пенсии и заплати, банките бяха опразнени, всети трети грък е безработен, спестяванията на 80 % от гърците бяха стопени... Ти на това достойни хора ли му казвам, защото това са си престъпници, които обраха народа си, при това с помощта на самия народ, които са алчни, нагли и не особено умни.
3
4
 
21
 
! Отговори
ами преди 8 години
Всичко е театър,цирк за пред хората.Гърците много добре знаят,че ще продължават да им дават пари и няма да излизат от никъде!Няма друга такава страна като нея
2
11
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Западът няма да изпусне Гърция при Русия, каквото и да му струва това.А, то ще му струва скъпо ... Мнооого скъпо !Гърците знаят как да търгуват свободата и суверенитета си.Ние за съжаление не знаем ! ..
1
12
 
23
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НЯМА ПО ХИТРА НАЦИЯ ОТ ГЪРЦИТЕ.ЩЕ ВЪРТЯТ ЩЕ СУЧАТ ,НО ПАРИ НЯМА ДА ВРЪЩАТ.РАЗИГРАВАТ "УМНИЦИТЕ" ОТ Е.С. С ИЗЛИЗАНЕТО СИ ОТ Е.С. ИТЕ ЩЕ ИМ ОПРОСТЯТ ДЪЛГА.ГЪРЦИЯ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ДОСТОИНИ ГЪРЦИ ЗАЩИТАВАЩИ НАРОДА СИ,А НЕ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КАКТО Е ПРИ НАС!