Премиерът на Италия Ренци търси приятелство с Путин

Руски печат: Москва вижда в Рим потенциален лобист за интересите на Русия в ЕС
Обновена: 11 юни 2015 09:47 | 11 юни 2015 09:32, Елка Василева
25
Премиерът на Италия Ренци търси приятелство с Путин
Владимир Путин и Матео Ренци. Снимка: Reuters

Италианският премиер Матео Ренци "търси приятелство" с президента на Русия Владимир Путин; Москва вижда в лицето на Рим "потенциален лобист" за нейните интереси, пише "Независимая газета".

Вчера Путин бе на посещение в Италия, където разгледа световното изложение "Експо 2015" в Милано, преговаря с Ренци, срещна се с папа Франциск и приключи вечерта, като се видя с бившия министър-председател Силвио Берлускони. Руското ръководство разчита Рим да прояви благосклонност при разработване на европейската политика спрямо Москва, посочва вестникът.

"Независимая газета" цитира премиера на Италия, споменал като "задача" за двете страни "да се възстановят превъзходните приятелски отношения между Русия и Италия, за да се открият отговори за днешните предизвикателства пред нас". Ренци отбелязал, че с оглед сложната международна обстановка между Москва и Рим има разногласия, но допирните точки са повече.

Още по темата

Бизнесмените от Апенинския полуостров не са изгубили интерес към руския пазар и по думите на Путин "не искат да спрат взаимноизгодните проекти с Русия", пише изданието. Италианският премиер изтъкнал, че светът има нужда от Русия, по-специално в контекста на борбата с международния тероризъм.

Ако Русия е имала планове Италия да заеме "особена позиция по повод санкциите" на Запада срещу Москва "или по други въпроси", те явно са останали неосъществени - Италия е "обект на известни ограничения и не може да излезе извън рамките на мандата от ЕС". От друга страна, мнението на Италия ще бъде взето предвид при изграждането на дългосрочни отношения между Русия и ЕС, коментира за "Независимая газета" руският политолог Андрей Кортунов.

Заради базови въпроси Италия няма намерение да къса връзките с основните си партньори от ЕС. Но ако стане дума за някакви конкретни проблеми, Рим може и да прояви инициатива и дори да води независима политика, добавя аналитикът.

Италианският премиер увери вчера, че Италия има интерес Русия да е в първите редици заедно със САЩ и другите страни, способни да отвърнат на световните предизвикателства. В тази връзка Владимир Путин и Матео Ренци обсъдиха либийската криза, заради която страната се разпадна, а в някои региони ислямски радикали поемат властта, пише "Известия".

Ренци отбеляза, че този въпрос няма как да бъде решен без съветите на един тъй опитен дипломат като руския външен министър Сергей Лавров, посочва всекидневникът.

"Санкциите срещу Русия излязоха антииталиански" – "Путин пресметна, че само отбранителната промишленост на Италия е изгубила 1 милиард евро от увиснали договори с нашата страна", изтъква "Московский комсомолец".

Сред подготвяните двустранни проекти в икономиката Путин назовал по-специално съвместно производство на тежки хеликоптери за работа по руските находища на полезни изкопаеми. Стойността на проекта е 3 милиарда евро до 2015 г. и съответното споразумение се готви с пълна пара, пише изданието.

"Остава да разберем как ще погледнат на тази перспектива нашите заклети приятели от САЩ и ЕС. И най-вече дали няма да се повтори историята (. . .) с руските Мистрали френско производство".

През 2011 г. Русия поръча на Франция два хеликоптероносача клас "Мистрал", но Париж отказа да изпълни договора заради ситуацията в Украйна. Тези дни Москва заяви, че се отказва от поръчката и предстоят преговори за обезщетение.

Руско-италианският хеликоптерен проект "естествено има перспективи. Но трябва да е ясно, първо, кога ще може да бъде осъществен, и второ, доколко Италия може да бъде самостоятелна, вземайки подобни решения", коментира московският икономист Игор Николаев.

Формално хеликоптерите не са обхванати от европейските санкции срещу Русия; освен това, последната среща на върха на ЕС взе неформално решение да продължи санкциите, но без да ги разширява. Значи има шанс проектът да бъде реализиран. Явно бизнесът и от двете страни започва да се ориентира към вдигане на санкциите - рано или късно, и осъзнава, че трябва да се подготви за този момент с пакети от нови проекти, казва друг експерт - Никита Масленников.

Според него този вид контакти с ЕС напоследък стават "по-плътни" - Русия преговаря например с Гърция за съвместни предприятия в аграрната сфера. "Надявам се така да продължи и занапред - естествено, ако не стане някаква катастрофа в Югоизточна Украйна", добавя руският наблюдател.
 

/БТА/
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Владимир Путин не се нуждае от лобисти. Гражданите на планетата виждат на чия страна е правдата.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21БРАВО НА ПУТИН!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Най-близо доистината преди 7 години
Вчера Владимир Путин бе на посещение в Италия. След като разгледа руската палата на световното изложение "Експо 2015" в Милано заедно с Ренци, се срещна с папа Франциск във Ватикана, посети президента на Италия в резиденцията му и приключи вечерта, като се видя с бившия министър-председател Силвио Берлускони.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката: Ренци показва на Путин правилния път, но той е забил поглед в тайгата и не иска да го види.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 16 от славянинВ кои свободолюбиви народи будят възхищение руснаците? Казахстан, Туркменистан или Куба?Всеизвестно е, че будят насмешка и неприязън в образованите и възпитани хора.
15
0
 
4
 
! Отговори
5 преди 7 години
пропагандата е навсякъде
14
4
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 7 години
Ей това е да не си кукла на конци. Италия няма нищо общо с Русия-нито са съседки, нито дължат съществуването си на Русия, нито са близки като език и писменост. А в България където са налице всички тези условия един мазен *** от Банкя дето не може да гледа без началник ни закопа тотално. На пожарникаря външният му вид и вътрешните му характеристики са абсолютно противоположни-мутра външно, жалко подобие на мъж вътрешно. Поне на Плевнелиев всичко му е еднакво. Ама кой ги избра-простият бг народ
13
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Италианците искат и вълка да е сит; и агнето да е цяло - но за да стане, трябва вълка да изяде тях - вие решете, кой ще е.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците напоследък все по-често будят вместо традиционната насмешка едно хладно презрение, което ясно си личи от начина по който третират техния Лидер.Само в една статия става ясно, че планираната като поредна геополитическа победа визита в Италия се оказа всъщност звучен шамар по и без друго отупания в Украйна руски народ.Апетита за унижение изглежда е безкраен, поне докато може да го представя като победа пред вътрешната публика в руската федерация.
11
3
 
6
 
! Отговори
АА преди 7 години
ПРЕКТАНЕТЕ ДА ЗАВИЖДАТЕ НА ПУТИН И РУСИЯ ГЛЕДАЙТЕ ТУК ПИШЕТЕ ЗА ДОНБАС ПРАТЕТЕ *** ТАМ ДА ВИДИ И ДА НАПИШЕ НЕ САМА РУСИЯ КОМЕНТИРА МН Е УМНА
10
12
 
5
 
! Отговори
До НАЙДЕНОВ преди 7 години
Прочетохте ли новината по-горе или просто копирате по форумите готови реплики?За руснаците няма така желаните и очаквани с безусловно нетърпение мистрали, няма договори за износ на суровини, няма подкрепа от Папата, няма УВАЖЕНИЕ, а само хладно отношение..А вие разправяте вицове, как руската федерация не била в изолация.. Да все още не е в гипсо-картон, но това е заради широката руска душа - готви им се гипсово корито, та по-малко да шават от тук насетне агресивните колхозници.
9
18
 
4
 
! Отговори
Мистралите преди 7 години
Отказа от доставка на мистралите и мълчаливия отказ за съдействие от Италия говорят достатъчно на запознатите с дипломатическия език хора, а имено че на никой не му се занимава с непредвидим и ненадежден партньор като руснаците.Който е правил бизнес с тях знае, че не са никак благонадеждни с плащането, а италианските бизнесмени са от стара коза яре и не се връзват на бодряшките пожелание от страна на североазиатците. Така че изолоацията на руснаците става все по-явна, дори Папата ги отсвири.
8
6
 
23
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 7 години
МЕЖДУНАРОДНА ИЗОЛАЦИЯ НА РУСИЯ ЛИ??? О ДААААА, ИМА Я, НО САМО В БОЛНИТЕ МОЗЪЦИ НА КОМПЛЕКСИРАНИ ОЛИИИГОФРЕНИ- ОБАМА, ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРОСТАКА ОТ БАНКЯ И ДРУГИ КАТО ТЯХ.
7
12
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Буби, нали Мистралите щяха да бъдат доставени по план, путин явно нещо не е добре осведомен!Нали уж течаха обучение на специалисти от русия, имало специално изпратен вече персонал, който тренира тактики на борда и прочие и прочие..Защо путин така заблуждава, ние всички безрезервно и безусловно ти вярваме, а той виж как лъже! Крайно време е да вземеш нещата в свои ръце и да поставиш прогнилия запад на мястото, което заслужава!Давай буби!
6
5
 
20
 
! Отговори
ЧАР преди 7 години
АМИ ИТАЛИАНЦИТЕ СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА И ЗНАЯТ КАК ДА ПРАВЯТ ПОЛИТИКА В ИНТЕРЕС НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ. А НИЕ ПРЕДПОЧИТАМЕ ДА БЪДЕМ АМЕРИКАНСКО ГРОБИЩЕ.ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА НИ ! НИТО ЕДНО НЯМА ДА ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ...НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ЩЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ПОЛИГОНИ НА НАТО...БЕЗУМИЕ !!!
5
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 7 години
А коло ли е неустойката на Мистралите
4
17
 
4
 
! Отговори
Божо преди 7 години
До Обзорвалдемор *** не се нуждае от никого, защото той общува с един велик гений - себе си !!!
3
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Първична силаМогат да ги бият на млеко с ориз
2
0
 
4
 
! Отговори
Първична сила преди 7 години
Трите хикса и Гробаря могат да победят Путин и Ренци с лекота!
1
6
 
25
 
! Отговори
Обзор преди 7 години
Владимир Путин не се нуждае от лобисти. Гражданите на планетата виждат на чия страна е правдата. Днес, поредният, бял, хуманитарен, руски конвой влезе в ДНР и ЛНР.