35 квадрилиона зимбабвийски долара за 1 щатски

Такъв е курсът на валутата за 15 юни, страната се отказва от валутата си
Обновена: 12 юни 2015 19:20 | 12 юни 2015 19:20,
10
35 квадрилиона зимбабвийски долара за 1 щатски
През 2008 г. инфлацията в страната достигна 500 млрд. процента. Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Зимбабве обяви, че официално ще преустанови използването на зимбабвийския долар. Хиперинфлацията направи използването на валутата безсмислено, което накара властите в африканската страна да погледнат към други възможности, предава Deutsche Welle.

Централната банка на страната съобщи, че практически безполезният местен долар ще трябва да бъде заменен от щатския си съименник от следващия понеделник. Притежателите на валутата разполагат с време до края на септември, за да обменят своите банкноти.

От институцията съобщиха още, че курсът на валутата за 15 юни (понеделник) ще бъде 35 квадрилиона зимбабвийски долара за 1 американски долар.

Африканската страна започна да използва чужда валута като щатския долар и южноафриканския ранд през 2009 г., след като инфлацията в страната достигна 500 млрд. процента през 2008 г.

"Зимбабве прие многовалутна система през 2009 г. и поради това е необходимо да демонетизирa зимбабвийската доларова единица", заяви гуверньорът на централната банка Джон Мангудиа по време на пресконференция. "Ние извеждаме от експлоатация тази валута".

В разгара на икономическата криза през 2008 г. зимбабвийците трябваше да носят сакове с банкноти по магазините, за да купуват основни стоки като хляб и мляко. Цените растяха по най-малко два пъти на ден.

Най-голямата и последна банкнота бе отпечатана от централната банка през 2008 г., като нейният номинал е 100 трлн. зимбабвийски долара. Сумата не е достатъчна, за да си платите автобусния превоз за една седмица.

Въпреки че е наричана "Житницата на Африка" заради плодородната земя, Зимбабве преживя повече от десетилетна финансова криза, която до голяма степен се дължи на поземлените реформи на президента Робърт Мугабе. Действията на държавния глава на практика унищожиха селскостопанския сектор на страната, който бе гръбнакът на икономиката.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ккк..р преди 8 години
много умници тука... само знаете да се оплаквата и да хленчите... Зимбабве ви се струва по-добро място за живеене от България?! Явно си хейтите, ей така, за спорта... безделници
4
0
 
2
 
! Отговори
... преди 8 години
данните са неверни 35 квадрилиона зимбабвийски долара се равняват на 40 милиарда щатски долара по курс купува на никар.. май някой е забравил че 35 квадрилиона са 35 с 15 нули отзад или 35 000 000 000 000 000
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е 45-та в света по качества на живот, т.е. в горните 25%. Това за 2015-та. А сега тичкай да видиш къде е Зимбабве и ела да ни докладваш.
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 1. ПА ТИ ДА НЕ СИ МИСЛИШ ЧЕ СИ ДОБРЕ??????? ДА НЕ БИ ДА ИМАШ СЕЛСКО СТОПАНСТВО??? ИЛИ ИКОНОМИКА???? ТА НИЕ СМЕ ГИ ЗАДМИНАЛИ ЗИМБАБВИИЦИТЕ ОТДАВНА БЕ. ДОБРЕ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЕЧАТАМЕ ЛЕВЧЕТА ИНАЧЕ ЩЕ ВИДИШ КОЛКО СИ ДОБРЕ. НО ВСЕ ПАК СИ ПО ДОБРЕ СЪС 300 ЛЕВА ЗАПЛАТКА НАЛИ???
1
4
 
10
 
! Отговори
Папю преди 8 години
Па аз си мислех че ние сме зле