Приоритет за ЕС: Газова връзка между нас и Сърбия

Шефчович: Всяка страна трябва да има три източника на газ!
12 юни 2015 19:29,
30
Приоритет за ЕС: Газова връзка между нас и Сърбия
Снимка: bgonair.bg

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газова връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

"Това, което искаме да постигнем, е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената, и от друга се увеличава енергийната сигурност", заяви Шефчович.

По отношение на т.нар. "Турски поток" той допълни, че за него до момента не се знае много. Брюксел иска да разбере какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа.

Шефчович смята, че транзитът през Украйна трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет".

Вицепрезидентът на Европейската комисия се опитва да убеди държавите от Балканите, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще, а да помислят върху това какво могат да направят сами. Това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им.

Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. Той поясни, че в момента се преговаря за свързването на Сърбия с терминала, който се изгражда в Хърватия и ще даде нови възможности за диверсификация на синьо гориво.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха,ясно значи три различни тръби по които ще тече все Руска газ,но през различни посредници и на това му казват независими от Руската газ.Смешници
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
три източника . Единия е Руска газа , втория е от Гърция руска газ , а третия е от Румъния пак руска газ , важното е да от три тръби . После ще продадем на сърбите ,пак руска газ , за да имат и те разнообразие , а от Хърватска на какви пари , ще се продава газта .
17
0
 
4
 
! Отговори
Груьо преди 8 години
Кат си свържеме тръбите и нема кво да ги напуним? Кво да се изождаме у них ли?
16
0
 
4
 
! Отговори
Ашколсун! преди 8 години
"Вицепрезидентът на Европейската комисия се опитва да убеди държавите от Балканите, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще"Е нямам повече очаквания!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, че Европа се разви без Русия. Тъжното е, че руснаците не си взеха поука и отново са на път да допуснат голяма грешка. Аз ги харесвам. Имам приятели там. Трябва да ви кажа, че изобщо не споделят патетизма на Путин. Хората се притесняват, че все повече обедняват и изпадат в изолация докато, казано по друг начин "..света зад Стената си свиркаше..." . А са готини. Мъжа е лекар, жената учителка. Интелигентни хора. Бях почти шокира, че обмислят вариант за имиграция в България.
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Ей /Шевче, виж/, то да не е така - кърпичке, дай да ям и готово?!?
13
5
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ало, руското посолство! Ако ще тролите в български сайт, поне се опитайте да пишете на бълтарски. Това, което е США на руски, в България му викаме САЩ.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждали ли сте *** да се опитва да вземе портокал през решетката на клетка? Като го хване и не може да си вкара ръката обратно, ама хем *** от яд, хем не пуска портокала. Е така е и *** в момента, заграби Крим, скара се с най-големия си търговски партньор, ЕС, ама сега е забил копитца в земятя и не дава на заден от яд. А държавата му потъва ли потъва...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Педя човекПедя човек,половин пръст акъл.
10
3
 
4
 
! Отговори
Lilo преди 8 години
Брато, и сега тръбите им за Европа са пълни едва на 40%. Този Турски поток е пълна безмислица и все повече ства ясно, че е поредния шантаж на Путин. Уж започвали да го строят. Само дето ще е само една тръба по вече подписан договор само за Турция. До кога си мислиш, че ще им вървят кьорфишеците! Спукан балон.
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще видите. Ако изобщо построят Турски поток, ще е газопровод в нищото. ЕС вече каза на Газпром, че те очакват газ от украинската тръба. Което означава, че до тогава ще имат backup и спирането на руския газ няма да ги засегне. Те и без друго намалиха зависимостта си от Газпром за 4 години от 39% на 25 % и работят в тази посока. Путин не може да не си дава сметка, че не може вечно да изнудва най-богата част на света. Европа се е развила до това ниво без Русия. И сега ще се справи без нея.
8
11
 
9
 
! Отговори
Педя човек преди 8 години
Руската пропаганда насажда че с Турски поток ще потекат едни благинки та свят да ти се завие..ха.ха. А на практика дублира газопроводната мрежа която сега съществува през Украйна.За да се разбие руския рекед на монополиста Газпром ни трябва доставка различна от руската..А Турция в момента е захранена от няколко газови източника...Тия дето разправят че само Русия има газ е ЛЪЖА!!!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Скъпите "братя&ами като се репчим на "по големия брат" и ближем г...е *** ...ти какво искаш той да ни целува ръка ли ?Антирусофобията последните 20 години се подхранва от США...Политиците ни тичат за зелени хартийки ...и ходят на инстрултаж в САЩ преди всеки избори ...(Костов, Борисов..Царчето)...Руски паметници се свалят и рушат Е как да стане ....бе бате ...не Русия ...Азарбейджан да беше пак би ни дигнал цената на газтта
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
виждали ли сте първокласник когато големите батковзи му вземат сладоледа ...как гледа и се ослушва Те в такова положение е България в момента след като ни взеха "сладоледа"/Южен поток
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шаферович от 1 година си "шафери" едно и също.Но нищо не казва за спирането на "Северен Поток" от ЕК и ЕП."Северен Поток" спокойно може да се замени от диверсифицирани доставки на природен газ от Катар,Азербейджан,Норвегия,Великобритания,САЩ.
4
4
 
9
 
! Отговори
майорски преди 8 години
След дъжд качулка ....какво ни даде ЕС за дето загубихме Южен поток един ***..
3
3
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Защо тия третополовите ще определят кой какво и как? Иначе за северен поток всичко си беше наред, ама, когато има някакъв шанс България да печели от голям международен проект нещата отиват към двойните стандарти.. За нас може, а на вас сме ви измислили друго.. Ееййй, Аман вече!
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само България получава газ от едно място и плаща много сравнение с други ЕС.
1
1
 
8
 
! Отговори
комисари преди 8 години
Ха ха да си ПРЪЦ по балкански :)