Слаба памет: Забравена ли е анексията на Крим

И хората там усещат, че са на последно място във всички планове
12 юни 2015 22:16, Елка Василева
344
Слаба памет: Забравена ли е анексията на Крим
Снимка: архив, Reuters

Русия отсъства миналата седмица от срещата на високо равнище на Групата на седемте най-развити държави, тъй като не беше поканена заради завземането на Крим през март 2014 г. При това положение не беше изненада, че в общата декларация на лидерите от Г-7 в понеделник имаше едно изречение на осъждане на "незаконната анексия".

А по въпроса за облекчаване на санкциите, които наложиха на Русия, в декларацията на Г-7 се говори само за прилагане на споразумението от Минск за спиране на огъня в Украйна. Крим не беше споменат и от държавния секретар на САЩ Джон Кери след срещата му с Владимир Путин в Сочи миналия месец. Темата явно е отишла в дъното на дневния ред, пише сп. "Икономист".

Също и в Крим хората започват да усещат, че са на последно място в плановете на всички. Проруските жители трудно си спомнят радостта от кампанията преди референдума за анексиране през март 2014 г. Западните санкции, спънките пред търговията с Украйна, разочароващата финансова подкрепа от Москва и униженията от нескопосния процес на интеграция (като руските паспорти, които жителите получиха, но европейските правителства отказват да признаят заради печата "Крим") дадоха своя отпечатък.

Днес настроението е най-добре изразено в триумфалния, но мрачен лозунг върху един от билбордовете тук: "Какво следва?Дори камъни да падат от небето, ние сме в нашето отечество".

Доскорошни привърженици на анексията сега звучат печално. Бюрокрацията и корупцията се увеличиха непоносимо, оплаква се Наташа Фьодоровна (не е истинското й име), която подкрепила реинтеграцията с Русия. После се оживява: "Няма място за тревога. Саша не е емигрирал завинаги, ще се върне." Като много други образовани жители на Крим и нейният син, компютърен специалист, разбрал, че заради комбинацията от санкции и цензура в интернет е невъзможно да си намери работа. И заминал за Черна гора.

Голяма част от разочарованието се крие в икономиката. Средната заплата в Крим се равнява горе-долу на две трети от тази в Русия. Първоначално руското правителство обеща да повиши лекарските и учителските заплати след анексията, но тези повишения бяха отрязани през април. От януари цените на хранителните продукти скочиха с 19 процента, почти два пъти повече отколкото в Русия.

Санкциите рязко намалиха бизнес инвестициите и Киев периодично заплашва да спре електричеството за полуострова. От онези, които се противопоставиха на анексията, някои искат Украйна да наложи пълна блокада. "Нека Путин да се оправя сам", казва пенсиониран бизнесмен от татарското етническо малцинство, по-голямата част от което бойкотира референдума.

Главната индустрия на полуострова, туризмът, очаква втори слаб сезон това лято. Фериботите, пристигащи от Русия, карат туристи, които са недостатъчни да компенсират отсъствието на украинците и европейците, чиито круизни кораби акостираха някога на пристанището в Ялта. Западните кредитни карти не се приемат. Много фирми бяха отнети от "опълченци" – паравоенни, контролирани от назначения от Москва премиер на полуострова Сергей Аксьонов.

Междувременно властите стесняват политическото и културното пространство на кримските татари и етническите украинци. През март група украинци, които поставиха цветя на паметника на Тарас Шевченко, техен национален поет, бяха глобени по 200 долара всеки за "използване на украински атрибути". Миналия месец властите задържаха седем украинци, които си правеха селфита, облечени във вишиванки - традиционни бродирани блузи. Полицията задържа десетина татари, събрали се на 18 май на площад "Ленин" в Симферопол да отбележат годишнината от деня през 1944 г., когато Сталин депортира всичките 180 хиляди кримски татари в
Централна Азия.

Все още се е запазила и част от победоносното настроение на т. нар. "кримняши" (както са известни най-ентусиазираните привърженици на анексията). На полуостров, където една трета от населението са пенсионери, е силна носталгията по съветските времена. Билборд със снимка на Сталин краси входа към Севастопол - трън в очите на татарите, които той някога депортира.

Но първоначалният ентусиазъм от анексията е спаднал, след като се разбра каква е цената за нея. Около 85 процента от бюджета на Крим сега се отпускат от федералното правителство в Русия, според Наталия Зубаревич, професор по икономика в Московския държавен университет. През април Дмитрий Медведев, министър-председателят на Русия, оцени общите разходи по анексията (включително цената от санкциите) на 27 милиарда долара само за 2014 г.

С течение на времето руските граждани вероятно няма да са доволни от подобни разходи. Социологическо проучване през май показа, че 16 процента от руснаците биха подкрепили съкращения в бюджета на самата Русия в полза на развитието на Крим. Но след пропагандното обещание, поето от Путин, е политически немислимо отстъпление от анексията.

Америка и Европа дадоха ясно да се разбере на срещата на Г-7, че никога няма да я признаят. Европейската комисия очаква да обнови санкциите срещу Крим до две седмици. Кримската безизходица се превърна в поредния "замразен конфликт" за Русия и явно никой не разполага с приемлив сценарий да го размрази.

Какво следва? Жителите на полуострова е най-добре да покрият главите си и да внимават за падащи камъни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
13
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Защо наказват Крим? Защото не вдигна оръжие против Русия ли? Идиотската политика на България на подкрепа на националистическа Украйна, обрича на мизерия невинни хора. Долу Плевньо.
151
2
 
3
 
! Отговори
до Одисей преди 8 години
До Анонимен----В съда няма понятие--ще видим----има само да или не-----недей да шикалкавиш.Няма да има съдебен процес по повод Крисм--просто защото всички точки от меж.право са спазени....А твойто писане в момента е популизъм--чист.
150
4
 
5
 
! Отговори
до Одисей преди 8 години
Я ми кажи ти-защитника на международното право...нещо за Доминикана??? Нещо за Хаити??? А може би нещо за острова Диего Гарсия--където е една от най-големите военни бази на САЩ---от там са изгонени хиляди хора-за да направят американците база там...нещо да ми споменеш за международното право в тези случаи??????
149
5
 
5
 
! Отговори
КЪРЖДАЛИ И ЛУДОГОРИЕ преди 8 години
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ..... !
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ И НАТО--Точно И луганска оюласт и донецка област имат право на референдум--пао една проста причина--СМЕНЕНА е централната влас със друга,посредством преврат--Това не е конституционно,и оттук идва правото на самоопределение-
147
9
 
9
 
! Отговори
до одисей преди 8 години
русия не е нарушила никакво меж.право-не лъжи....Присъединението на Крим е напълно законно и е в устава на меж.право.Ако имаше някакви нарушения-да беше подадена жалба в Хелзинки.Няма нарушение на нито една точка на меж.право.Ясно???
146
4
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ И НАТО преди 8 години
До rasateТурците с гагаузки произход в Лудогорието са около 50% , а в Кърджалийско са под 40% .Единственото което спасява ДПС в района са екскурзиантите и *** с турско самосъзнание.С ПРИМЕРЪТ ,КОЙТО ДАДОХ ИСКАХ ДА КАЖА ,ЧЕ ТАКИВА РЕФЕРЕНДУМИ САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЛАСТИ СА НЕПРАВИЛНИ ! НЕ МОЖЕ НЯКАКВА СИ ЛУГАНСА ОБЛАСТ ДА СИ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМИ ! ТАЗИ ЛУГАНСКА ОБЛАСТ Е ЧАСТ ОТ УКРАЙНА И АКО ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ УЧАСТВА ЦЕЛИЯТ УКАИНСКИ НАРОД ,А НЕ ЛУГАНЦИ ОТДЕЛНО ,КРИМЛЯНИ ОТДЕЛНО И ПР.!
145
6
 
3
 
! Отговори
rasate преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ И НАТОТурците с гагаузки произход в Лудогорието са около 50% , а в Кърджалийско са под 40% .Единственото което спасява ДПС в района са екскурзиантите и *** с турско самосъзнание.От друга страна в Родопите най многочислени след българите християни са българите мюсюлмани - ахряните,които някой наричат неправилно помаци.На там трябва да е насочена държавната политика ,поради това ,че МИТ работи за обезбългаряването им- създава се изкуствено разделение въз основа на религията.
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ И НАТО...само че НИКОЙ не е забранил на турците да говорят на майчиният си език...никой не е направил фашстки преврат в София...Никой не е застрелян от снайперисти в София по време на протести...Нито едно офицялн лице0политик не призовава за геноцид над турците...Няма запалени хора както в Одеса...Така че опрните ти точки са смешни--гурбетчио смешен
143
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тези които не обичат да четат и не познават историята - запомнете крим е руски и хората там винаги са се чувствали руснаци,който е ходил знае.Мариупол,Херсон и мама Одеса също са руски.По време на беловежките споразумения когато се определят границите на републиките след разпада на ссср укр президент се чудел дали да си писка крим и други области от изт.украйна а пияния елцин махнал с ръка и казал вземайте ги.Това са думи на Кучма а не на руснаците.
142
4
 
8
 
! Отговори
ukraininform преди 8 години
Социальные показатели РОССИИ ---I-67-е место в мире по уровню жизни -71-е место в мире по уровню развития человеческого потенциала. -72-место в мире по рейтингу расходов государства на гражданина -127-е место в мире по показателям здоровья населения -111-е место в мире по средней продолжительности жизни -134-е место в мире по продолжительности жизни мужчин -159-е место место в мире по уровню политических прав и свобод. И в то же время: 1-е место в мире по количеству самоубийств среди
141
4
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ И НАТО преди 8 години
До АнонименТъпа новина. Какво има да се забравя? Крим реши да се присъедини към Русия, защото 90 процента са руснаци.В КЪРДЖАЛИ И ЛУДОГОРИЕТО 100 % СА ТУРЦИ ! ИМАТ ЛИ ТЕ ПРАВО ДА РЕШАТ ДАЛИ ДА ОТЦЕПЯТ ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ ОТ БЪЛГАРИЯ ИЛИ ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ С УЧАСТИЕТО НА ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД В ЦЯЛАТА СТРАНА ,А НЕ САМО В КЪРДЖАЛИ ! АКО РЕФЕРЕНДУМЪТ Е САМО В КЪРДЖАЛИ ,100 % БЪДЕТЕ СИГУРНИ ,ЧЕ УТРЕ ТОЙ ЩЕ Е ТУРСКИ !
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** новина. Какво има да се забравя? Крим реши да се присъедини към Русия, защото 90 процента са руснаци.
139
7
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ И НАТО преди 8 години
ТОЧНО ТАКИВА *** КАКЪВТО Е ТОЗИ НА СНИМКАТА ,ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ЗА ДА ВИ РАЗРУШИМ ОТ ВЪТРЕ !!! ТЪЙ КАКТО ДЪРЖАТ ПОДОБНИ ПЛАКАТИ ,ТАКА ЩЕ РАБОТЯТ ЗА НАС ! ЩЕ СЕ ЧУДИТЕ КОЙ ПЪТ ДА ХВАНЕТЕ ! ВРАГЪТ ВИ ЩЕ Е ВЪТРЕ В РУСИЯ И ЩЕ СИМУЛИРА ,ЧЕ ОБИЧА РУСИЯ ! ТЪЙ КАКТО ВИЕ РУШИТЕ УКРАЙНА ,ТАКА И НИЕ ЩЕ РУШИМ ВАС !
138
6
 
14
 
! Отговори
руска излагация-ютуб преди 8 години
Излагация на танка армата и усмиване на думите на алкохолика Рогозин ,че руските танкове нямали нужда от визи за Европа ,в клип с име - танк Армата - gurbet4ia . Агресията на руските алкохолици в Украйна ,клип и име - руска агресия в Украйна - gurbet4ia .Също така и на руски език - агрессия России в Украине - gurbet4ia.
137
11
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Остави ги тия врели-некипели Одисей и обясни как правителство, дошло на власт чрез преврат може да бъде законно, а референдум, проведен в АВТОНОМНА република - не? Не се мъчи да мислиш. Всичко е въпрос на договорка между големите държави.. В случая с Украйна нещо не успяха да се договорят и резултатите ще са изцяло за нейна сметка.
136
11
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 8 години
Е какво друго да напише Economist за Русия освен лоши неща?! *** ти като подбираш материалчета за превод дай нещо и от руската преса . Там ще намериш подобни коментари и анализи колко е лошо положението на запад - и то наистина е така. Знаем че ти налагат да се очерня всичко в Русия, но ти балансирай и с материали и от другата страна. Така ще се опиташ да бъдеш Обективен журналист, че то само лошо, лошо - писва вече.
135
12
 
13
 
! Отговори
руска излагация-ютуб преди 8 години
Излагация на танка армата и усмиване на думите на алкохолика Рогозин ,че руските танкове нямали нужда от визи за Европа ,в клип с име - танк Армата - gurbet4ia . Агресията на руските алкохолици в Украйна ,клип и име - руска агресия в Украйна - gurbet4ia .Също така и на руски език - агрессия России в Украине - gurbet4ia.
134
8
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
И защо стана така, Одисей? Кой се намеси брутално във вътрешните дела на тая страна? Нима руснаците са искали да разрушат търговско-икономическите си връзки, сами? Какво всъщност се случва в Украйна и какви са причините за нейната дезинтеграция? Колко е законно сегашното правителство там?
133
9
 
11
 
! Отговори
Одесса преди 8 години
До Анонимен 215За една година направиха 3 офиса извън пределите на Крим(в континентална Русия). Погледни картата и ще видиш възможностите в тази огромна страна. Стига сте преписвали чужди пропагандни мисли.