Слаба памет: Забравена ли е анексията на Крим

И хората там усещат, че са на последно място във всички планове
12 юни 2015 22:16, Елка Василева
344
Слаба памет: Забравена ли е анексията на Крим
Снимка: архив, Reuters

Русия отсъства миналата седмица от срещата на високо равнище на Групата на седемте най-развити държави, тъй като не беше поканена заради завземането на Крим през март 2014 г. При това положение не беше изненада, че в общата декларация на лидерите от Г-7 в понеделник имаше едно изречение на осъждане на "незаконната анексия".

А по въпроса за облекчаване на санкциите, които наложиха на Русия, в декларацията на Г-7 се говори само за прилагане на споразумението от Минск за спиране на огъня в Украйна. Крим не беше споменат и от държавния секретар на САЩ Джон Кери след срещата му с Владимир Путин в Сочи миналия месец. Темата явно е отишла в дъното на дневния ред, пише сп. "Икономист".

Също и в Крим хората започват да усещат, че са на последно място в плановете на всички. Проруските жители трудно си спомнят радостта от кампанията преди референдума за анексиране през март 2014 г. Западните санкции, спънките пред търговията с Украйна, разочароващата финансова подкрепа от Москва и униженията от нескопосния процес на интеграция (като руските паспорти, които жителите получиха, но европейските правителства отказват да признаят заради печата "Крим") дадоха своя отпечатък.

Днес настроението е най-добре изразено в триумфалния, но мрачен лозунг върху един от билбордовете тук: "Какво следва?Дори камъни да падат от небето, ние сме в нашето отечество".

Доскорошни привърженици на анексията сега звучат печално. Бюрокрацията и корупцията се увеличиха непоносимо, оплаква се Наташа Фьодоровна (не е истинското й име), която подкрепила реинтеграцията с Русия. После се оживява: "Няма място за тревога. Саша не е емигрирал завинаги, ще се върне." Като много други образовани жители на Крим и нейният син, компютърен специалист, разбрал, че заради комбинацията от санкции и цензура в интернет е невъзможно да си намери работа. И заминал за Черна гора.

Голяма част от разочарованието се крие в икономиката. Средната заплата в Крим се равнява горе-долу на две трети от тази в Русия. Първоначално руското правителство обеща да повиши лекарските и учителските заплати след анексията, но тези повишения бяха отрязани през април. От януари цените на хранителните продукти скочиха с 19 процента, почти два пъти повече отколкото в Русия.

Санкциите рязко намалиха бизнес инвестициите и Киев периодично заплашва да спре електричеството за полуострова. От онези, които се противопоставиха на анексията, някои искат Украйна да наложи пълна блокада. "Нека Путин да се оправя сам", казва пенсиониран бизнесмен от татарското етническо малцинство, по-голямата част от което бойкотира референдума.

Главната индустрия на полуострова, туризмът, очаква втори слаб сезон това лято. Фериботите, пристигащи от Русия, карат туристи, които са недостатъчни да компенсират отсъствието на украинците и европейците, чиито круизни кораби акостираха някога на пристанището в Ялта. Западните кредитни карти не се приемат. Много фирми бяха отнети от "опълченци" – паравоенни, контролирани от назначения от Москва премиер на полуострова Сергей Аксьонов.

Междувременно властите стесняват политическото и културното пространство на кримските татари и етническите украинци. През март група украинци, които поставиха цветя на паметника на Тарас Шевченко, техен национален поет, бяха глобени по 200 долара всеки за "използване на украински атрибути". Миналия месец властите задържаха седем украинци, които си правеха селфита, облечени във вишиванки - традиционни бродирани блузи. Полицията задържа десетина татари, събрали се на 18 май на площад "Ленин" в Симферопол да отбележат годишнината от деня през 1944 г., когато Сталин депортира всичките 180 хиляди кримски татари в
Централна Азия.

Все още се е запазила и част от победоносното настроение на т. нар. "кримняши" (както са известни най-ентусиазираните привърженици на анексията). На полуостров, където една трета от населението са пенсионери, е силна носталгията по съветските времена. Билборд със снимка на Сталин краси входа към Севастопол - трън в очите на татарите, които той някога депортира.

Но първоначалният ентусиазъм от анексията е спаднал, след като се разбра каква е цената за нея. Около 85 процента от бюджета на Крим сега се отпускат от федералното правителство в Русия, според Наталия Зубаревич, професор по икономика в Московския държавен университет. През април Дмитрий Медведев, министър-председателят на Русия, оцени общите разходи по анексията (включително цената от санкциите) на 27 милиарда долара само за 2014 г.

С течение на времето руските граждани вероятно няма да са доволни от подобни разходи. Социологическо проучване през май показа, че 16 процента от руснаците биха подкрепили съкращения в бюджета на самата Русия в полза на развитието на Крим. Но след пропагандното обещание, поето от Путин, е политически немислимо отстъпление от анексията.

Америка и Европа дадоха ясно да се разбере на срещата на Г-7, че никога няма да я признаят. Европейската комисия очаква да обнови санкциите срещу Крим до две седмици. Кримската безизходица се превърна в поредния "замразен конфликт" за Русия и явно никой не разполага с приемлив сценарий да го размрази.

Какво следва? Жителите на полуострова е най-добре да покрият главите си и да внимават за падащи камъни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До руска амнезия.....174 ку-ку...ку-ку...
111
26
 
4
 
! Отговори
руска амнезия преди 8 години
После се чудим защо има атентати в Москва и други руски градове.Ами това не са терористи а хора даващи живота си в името на свободата и равенството в покорените и "анексирани" държави и народи от руската империя.На такива борци за свобода от руско иго трябва да им се помага с всички средства.
110
3
 
23
 
! Отговори
JJJ преди 8 години
Изключително *** статия изсмукана от пръсти директно от анти-руските ежедневници в САЩ.Хем налагат санкции и не признават Крим, хем тръбят, че за хората било зле и не им признавали паспортите. Нали затова ги налагате тези санкции бе *** - за да стане някак си невъзможното и Крим да се отсъедини от Русия.Няма да стане, защото въпреки лъжите в статията, Крим в момента е много по-добре от Украйна икономически, а и армията не избива деца и бабички като в Донбас.
109
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даа, яко им го заби Путин, не напразно и американски анализатори и политици казват, че е надхитрил Америка. Естествено е да вият на умряло.Къде са руските туристи?! На Крим !
108
15
 
3
 
! Отговори
рруска амнезия до 16 преди 8 години
Вместо да ръсиш обиди (от липса на опорни точки да обориш фактите)вземи и прочети за руската жестокост над кримските татари(и другите народи)
107
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думичка не вярвам на американската пропаганда. навремето по техните медии пишеха, че у нас жените са общи, ядем от общ казан и на всеки ъгъл има милиционер със шмайзер. Хората при всички случаи са по-добре от украинците и нещата ще тръгнат нагоре, стига да оставят Русия на мира. Обаче това значи смърт за сащ.
106
1
 
17
 
! Отговори
череп и кости преди 8 години
До руска амнезия и др.Я виж ти!Чучи!Още ли не са те прибрали в лудницата?!Положението ти никак не е добро като изхождаме от глупостите,които дращиш денонощно в тоя въшлив сайт.Луд умора няма,ти си живо доказателство!
105
16
 
5
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Руска му работа,като всички руски работи!
104
5
 
26
 
! Отговори
пенчев преди 8 години
АЙДЕ ПАК НОВО 20 АКО БЯХА ОСТАНАЛИ В УКРАЙНА ДОСЕГА ДА БЯХА ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ А ЦЕЛИЯ РЕВ Е ЗА БАЗАТА В СЕВАСТОПОЛ АМЕРИКА ТРУДНО ГО ПРЕЖИВЯВА НО ПОЛЕКА ЛЕКА ЩЕ СВИКНЕ
103
14
 
5
 
! Отговори
до ники преди 8 години
Руската демокрация е : Избиха и изселиха татарите за 164г от Крим и заселиха на тяхно място руснаци .Това си е геноцид. Сега татарите са малцинство в собствената си Родина. За какъв референдум говорим и с вежливите въоръжени хора които прати ***
102
15
 
4
 
! Отговори
руска амнезия преди 8 години
Расистская Федерация какви претенции има за татарски Крим? Исторически погледнато руските гости окупират Крим съответно: Русия - 132 години,Съветска Русия - 32 години. Ами по тази логика Турция може да ни анексира за един ден и да иска да се признае България за турска територия.Добре че сме в НАТО и ЕС иначе щяхме да имаме съдбата на Волжка България под руско иго.
101
2
 
19
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Ако анексия след 'референдум' ( възможно най-демократичният начин )е незаконна то тогава коя е и какво е демокрация ?
100
6
 
29
 
! Отговори
тираджия преди 8 години
Преди 2 седмици се срешнах с двама руски шофьори в Тулуза-и двамата бяха от Крим.От приказките им разбрах,че в Крим сега е много по-добре отколкото преди.И двамата бяха около 35-38 год и казват,че отдавна са чакали Крим да се върне в Русия.Нивото на живот им било доста по високо сега.Та на журналистите ли да вярвам,или на обикновените хора-бачкатори като мен.За анексията казаха,че сами са поискали референдум и са гласували масово за връщането си в Русия.
99
2
 
8
 
! Отговори
hah преди 8 години
Крим е бил турски а преди това Български.
98
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бюрокрацията и корупцията се увеличиха непоносимо," - че това каква новина е. То за там това си е начин на живот.
97
1
 
8
 
! Отговори
h преди 8 години
До истинатаЯ дай некаква информация как си изчислил качеството на живота???
96
12
 
6
 
! Отговори
истината преди 8 години
Качество на живот, 2015таБългария - 45Турция - 87Русия - 91Има да ни гонят от тук нататък, ама няма как да ни стигнат.
95
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да се задави фашагата Путинчо с Крим. Като че малко земя има Русия та ламти за още. Дърта фашага е Путин.
94
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Предупреждавам да не циврите вас - заблудените путинофили - омитайте се от тази завладяна от лошия запад, чужда за вас земя България - ок?"Така,приятелю в грешка си,не сме "путинофили",а българофили...едно,и второ изобщо нямаме намерение да се омитаме от нашата земя България,а е далеч по вероятно да ометем промитата ви ЕЦС(евроГейска ценностна система) от НАШАТА Родина.
93
7
 
25
 
! Отговори
Куро преди 8 години
Ееее, мира няма тоя чичо Том та е наредил всички евро медии да търсят от вола теле в Русия, лошия Путин, лошият Китай, лошата Венецуела, лошата Сириза, лошата Унгария.....тези които не са лакеи са много лоши а иначе добрата и прекрасна Америка.....добрият дядо Сорос, дядо Ротшилд, прекрасният Хитлер и любвеобилния Мусолини.