Хърватия категорична: Трябва да остане свободна от ГМО

Загреб се опасява от евентуални жалби
13 юни 2015 16:28, Елка Василева
21
Хърватия категорична: Трябва да остане свободна от ГМО
Снимка: архив, Reuters

Хърватската парламентарна комисия по земеделие единодушно подкрепи позицията на хърватското правителство, че страната трябва да остане зона без генномодифицирани организми /ГМО/, предаде агенция Хина.

Членовете на комисията обаче изразиха опасения от евентуални жалби, които може да бъдат подадени след подписването на някои международни договори, като например Трансатлантическото  партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/.

 "Хърватия със сигурност ще бъде страна, свободна от ГМО, и държим на тази позиция", подчерта председателят на комисията Ивица Мандич.

Той добави, че е необходимо да се установи сътрудничество с парламентите на другите страни членки на ЕС с цел заедно да си осигурят по-качествена правна защита.

Младен Юришич, член на комисията, предупреди, че в научните кръгове вече се говори, че най-големият световен производител на ГМО семена Монсанто заплашва със съдебни искове.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ГМОХърватияТПТИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Дени преди 8 години
МНОГО ДОБРЕ! БРАВО НА ТЯХ!
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цяла България е залята с ГМО. Погледнете нивите с рапица на Дюпонт и BASF.Защо е евтино "олиото".Всичко, което ядем е пълно с гмо соя, царевица, орис.Контрол няма никакъв. Това споразумение със сащ ще ни съсипе здравословно и финансово тотално. Язък за децата ни.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние кога ще протестираме ?!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подпишете петицията на stop ttip, България изостава в квотата на събрани подписи. Ние сме аграрга страна и ще сме от най-засегнатите с тези *** на МОНСАНТО. Един документален филм за МОНСАНТО и Индия например ви стига за да разберете, защо трябва този път единно и мощно да кажем - СТОП. Нали това е идеята на ЕС, 500 милиона души заедно да градим Европа на хората , или идеята да сме васал на САЩ. Не е трудно, просто добавете и вашия глас.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С новия договор щатите ни цакат много яко! Ще им купуваме гмо-тата и ще се чудим защо ракът става по-често срещан и от хремата. Хора, събудете си и мислете за децата си!
4
1
 
18
 
! Отговори
ne na gmo преди 8 години
Tozi transatlanticheski dogovor obricha vsichki nas i e jizneno vajno da se borim srestu nego. Informiraite se i podpishete online petiziata koiato ste namerite pod stop-ttip. Chetete i mislete, ne se ostaviaite prodajnite politizi da sasipiat hranata i badesteto ni.
3
62
 
5
 
! Отговори
американска подлога преди 8 години
Тия пък какво искат!? ГМО е бъдещето.
2
4
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"най-големият световен производител на ГМО семена Монсанто заплашва със съдебни искове."Какви точно ще са тези искове? При наличието на конвенционални сортове слънчоглед , царевица , пшеница и соя , за какво да се сеят ГМО? Естествено , че са по-удобни , защото борбата с плевелите в тях е елементарна (например царевицата , която е устойчива на Рандъп) , но в България засега успешно се справяме и с обикновените сортове , със сигурност нямаме нужда от тези на Монсанто.
1
61
 
5
 
! Отговори
червена измет преди 8 години
аз пък си ям картошки, гъбки и гречка ... ако пуснат нещо преоценено веднага си го копувам. Важното е да има пиене и най-редовно да си бърша портрета на Путин от мухите....