Ренци предупреди Европа, имал план за бежанците

Темата е тежка, действията - недостатъчни, рече той
Обновена: 14 юни 2015 15:59 | 14 юни 2015 15:42, Веселина Йорданова
28
Ренци предупреди Европа, имал план за бежанците
Снимка: архив, Ройтерс

В обширно интервю, поместено днес във вестник "Кориере дела сера", министър-председателят Матео Ренци изразява недоволство от имиграционната политика на Европейския съюз и предупреждава, че Италия е готова да приложи свой план.

Още по темата
Интервюто е под заглавие "Мигранти, Ренци: Яка битка в Европа, но е готов план Б". То се появява в момент, когато Франция блокира влизането на имигранти през италианския граничен пункт Вентимиля, а железопътни гари в Рим и Милано са обсадени от бежанци, снабдени с билети да напуснат Италия.

"Темата е тежка и, нека го кажем ясно, ответните действия на Европа са недостатъчни. Звучи почти като провокация предложението да бъдат преразпределени (от Италия в други страни от ЕС) само 24 000 души. Ако Европа избере солидарността, е добре. Но ако не го направи, ние сме готови с план Б. Това обаче ще бъде рана най-вече за Европа.

Нашето желание е да работим до последно, за да бъде даден (единен) европейски отговор. Ето защо през следващите дни ще се срещна с Оланд и Камерън и отново ще разговарям с Юнкер и Меркел. В Европа трябва да се промени принципът, залегнал в Дъблин-2 (неофициално наименование на правилника, приет от ЕС през 2003 година, който заменя Дъблинската конвенция от 1990 година за правото на убежище), за който убедено гласуваха онези, които днес протестират срещу нашето правителство", подчертава премиерът Ренци.

Остава загадка какво предвижда, дори в най-общи линии, "планът Б", който всъщност дава новината, изведена в заглавието на "Кориере дела сера". Интервюиращата журналистка Мария Тереза Мели не проявява интерес към тази самостоятелна инициатива на Италия и не задава въпроси, свързани с нея.

Матео Ренци се спира и на проблема с Либия, който е пряко свързан с трафика на мигранти. Неговата оценка за ролята на външните фактори съвпада с тази, която руският президент Владимир Путин даде в сряда в Милано на съвместната пресконференция с италианския премиер.

"Международната общност е отговорна за това, което става в Либия като резултат от намесата (по инициатива на Франция с участието на Великобритания и подкрепата на САЩ) преди четири години и нищожното внимание, отредено впоследствие на тази тема.

Ако Либия не се сдобие с институционална структура и се превърне в притегателна сила за фанатици и терористи, тогава играем на игра с исторически мащаби", посочва Ренци.

Той отговаря на въпроса какви са отношенията със САЩ след посещението на Путин в Италия.

"Отлични. Обама многократно оцени положително италианските реформи, които (на срещата на върха) на Г-7 определи като "смели". В икономически аспект американците са ориентир - повече растеж и по-малко сурови мерки. Спрямо Либия са единствените, които са наясно с обстановката и ни оказват цялата необходима поддръжка, както ние правим за тях на други места.

Приятелски обсъдихме Русия на срещата на върха в Белия дом, споделяйки и нюансите. Г-7 излезе със споделена (от участниците) позиция да се следва курс на цялостно прилагане на споразуменията от Минск-2. Самият Путин каза, че е "за". Сега работим да се премине от думи към действия", отбеляза премиерът.

Според изнесените от него данни към 13 юни Италия е приютила 57 167 мигранти, което е почти равно количество за същия период на миналата година, когато те са били 53 827.

"Не бива да се пропуска, че хората по гарите имат билети да напуснат Италия. От няколко дни ги задържа блокадата в Шенген, но за тях Италия не е крайна дестинация", уточни Ренци, който отговори и на редица въпроси, свързани с вътрешнополитическата обстановка. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11 В Русия има милиони бежанци. Само за последните 2 години има официално почти 1млн. бежанци от Украйна и незнайно още колко влезли в Русия при роднини и приятели. Украинците в Русия са около 4млн. Отделно от централна азия има не малко бежанци и имигранти. Сравнено с техните страни в Русия е рай. Също така в някои руски райони заплатите са доста по- високи от при нас и са съизмерими с тези в ЕС.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циливилизацидемокрациоооооооооооооон!
17
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако Европа ясно заяви, че не приема бежанци, както Австралия, потокът ще спре! Просто е, но европейските лидери явно получават няккави пари, за да се тюхкат и "чудят"! Дори спасяват "бежанците" на 40 килиметра от Либия и ги докарват в Европа!
16
1
 
21
 
! Отговори
СТЕФАНОС НИКОЛАС преди 8 години
Mateo...Приложи гръцкия план..От две седмици на гръцката армия е наредено да стреля на месо по всеки нарушител, интрудер и инваидер=intruders &invaders, на гръцка земя.ИМАТ ПРАВО ДА УБИВАТ НАРУШИТЕЛИ (ЕМИГРАНТ И ЖАЛНИ БЕЖАНЦИ).
15
0
 
6
 
! Отговори
вуте преди 8 години
И малкото камъче може да прекатури каруцата.
14
3
 
32
 
! Отговори
баи Ганю преди 8 години
Планът може да бъде много *** и испълним.ЗАТВАРЯНЕ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС ЗА ВСЯКАКВИ БЕЖАНЦИ Иииии всичко ще си доиде на място.Драстично и жестоко нооооо наложително.Всички да бъдат пренасочени с модерни презокеански лаинери за САЩ и други велики демокрации по света.Тези воини и конфликти по света не са дело на Европа че само ние да им ядем попарата.Наистина баста от цялата тази агония в държавата ни.
13
0
 
15
 
! Отговори
тими преди 8 години
бежанците са сериозен бизнес
12
0
 
7
 
! Отговори
тими преди 8 години
да от укрйна са над 1 милн бежанците
11
0
 
11
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
това е новото на евро комисията веше не приемат емигранти остават на територията на държавата която ги е приела
10
3
 
19
 
! Отговори
запознат преди 8 години
Само да ви кажа: миналата година в Русия са влезнали около 700.000 бежанци, което е повече от всияки бежанци в Европейския съюз. От тези бежанци около 96-98% са украинци. Отделно само в Москва има над 300.000 нелегални от държави като Армения, Грузия, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан... Има и нелегални афганистанци, които обаче ползват Русия като транзитна територия. Ако говорете за т.нар. бежанци - араби, други мюсюлмани и черни, заливащи Европа, такива наистина в Русия почти няма.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1: Русия не приема бежанци, а по-скоро като Либия - тразитна за бежанци.
8
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
xa,xa ironiqta e 4e bejancite deto bqgat uj ot voina ne iskat da ostanat v Balgaria,a iskat v bogatite darjavi
7
0
 
13
 
! Отговори
още един анонимен преди 8 години
За финансовите пънкари е много важно да има емиграция която да плаща с потреблението си на монополите и картелите! Изобщо не им пука дали са джагали,нерги или араби !
6
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
abe rabotata e patova bogatite darjavi iskat da nabutat bejancite na bednite ,a ot svoq strana (bejancite)iskat da otidat v bogatite darjavi
5
0
 
12
 
! Отговори
Кроасан Кифловски преди 8 години
Емигранти емигранти и пак емигранти. И накрая да видим камилата и камиларя
4
0
 
19
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Вземете пример от Малайзия, но не забравяйте, че там си нямат ЕС!
3
2
 
32
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Бомбардирайте един съмнителен кораб насочен към Европа, бомбардирайте втори, трети и четвърти едва ли ще има.Това не са бежанци, а емигранти! Бежанеца бяга където е безопасно, а не където мисли, че ще му е приятно да бъде."Бежанеца" идва в Европа носейки своите разбирания за живота, за закона и за това какво трябва да има като минимум, като рядко се съобразява с обичаите и законите на страната домакин, ако те са в противовес на неговите разбирания.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли ги допускат в Русия!
1
3
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Не съм запознат и моля запознатите да ми кажат дали Русия приема бежанци ?Изобщо каква е политиката на Москва по този въпрос ?Наскоро разбрах, че визите за българи са станали най-скъпите ...Спрямо бежанската вълна обаче каква е политиката на братушките ?