ЕС готов със спешен план за избягване на банкова паника в Гърция

Банките в страната може да останат затворени за няколко дни
16 юни 2015 09:22, Елка Василева
8
ЕС готов със спешен план за избягване на банкова паника в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз е решил да приложи "спешен план" за избягване на банкова паника в Гърция, ако страната не успее да постигне споразумение с международните си кредитори до края на тази седмица, пише вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.

Планът има за цел да подготви "контрол над финансовите потоци" от Гърция, за да предотврати изтичане на капитали.

Аналогични ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник, който не цитира източници.

Още по темата

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на трансакциите, което ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент. В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Преговорите между Атина, от една страна, и международните й кредитори ЕС и МВФ, от друга, през уикенда не дадоха резултат. Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург.

Вчера обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително позициите си, които и без това се разминават чувствително.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за германския вестник "Билд", че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата, предаде Ройтерс. Необходимо е такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище, посочи Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна "реч на надежда" и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания за мерки за икономии. Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Гърцияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
до7 преди 8 години
и кога е било това!!!!!!!!!!!!по времето на комунизма или през османското иго са ни помогнали а може би през първата или втората световна война!!!!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ЕС, че направи толкова много отстъпки на нелоялните си кредитополучатели!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО Е ЛОШО КОГАТО 30 ГОДИНИ СИ ЯЛ ПИЛ И МААЛ СИРТАКИ И ИЗВЕДНЪЖ ДА ТИ РИТНАТ КАНЧЕТО. ТОВА ЗА ГЪРЦИТЕ Е РАВНОСИЛНО НА ВНЕЗАПНА СМЪРТ. КОИТО СА ХОДИЛИ В ГЪРЦИЯ ЗНАЯТ КАКВИ ПАЛАТИ ИМАТ И В НАЙ ЗАТЪНТЕНОТО СЕЛЦЕ. КЪЩА БЕЗ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ НЕ ВИДЯХ. ВЪВ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ИМА ПО 3 АВТОМОБИЛА И ТО АВТОМОБИЛИ ОТ ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ А НЕ КАТО НАШИТЕ 20 ГОДИШНИ БАРАКИ. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ СА ИМАЛИ ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ. ДОКАТО НИЕ ГРАДЯХМЕ ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ И НИ ПЛАЩАХА ПО 120 ЛВ. ЗАПЛАТКИ.
2
5
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До Не"вас" не ви знам, аз съм си доста добре.
1
7
 
8
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Оказва се, че Гърция е като след война, не е втората световна, явно предречената от Нострадамус 3-та световна все пак се е състояла през 2000, е да , Германия трябва да им даде реч на надежда ...