Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ

Нереалистично е да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия
16 юни 2015 21:23, Елка Василева
271
Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Можеше президентът Барак Обама да бъде човекът, отправящ твърдо предупреждение - премерено, лишено от войнствени заплахи – към президента Владимир Путин и в него да подчертае, че Западът ще поддържа натиска, докато Русия не спре да нарушава суверенитета на Украйна.

Вместо това Джеб Буш - бивш губернатор на Флорида и водещ кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г. - стори това, говорейки на пресконференция в Берлин миналата сряда, пише Албърт Хънт в "Ню Йорк таймс".

Политическите последици са минимални. Не е ясно дали Русия ще бъде главна тема в президентската надпревара, а Буш има по-големи проблеми от това да звучи малко като президента по един външнополитически въпрос. Но приликата в тона подчертава колко трудни и проблемни са отношенията САЩ-Русия.

Въпреки критиките на републиканците Обама се проявява като доста решителен, откакто Путин сложи ръка на Крим и започна да помага на сепаратистите в Източна Украйна миналата година. В отговор на агресията САЩ въведоха сурови икономически санкции и изолираха Русия.

Мнозина в Америка, в това число и немалко политици, инстинктивно гледат на Путин като на разбойник, а на Русия като бледо подобие на стария Съветски съюз - "бензиностанция, която се прави на държава", както обича да казва сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона.

Икономиката на Русия е слаба, разчита на пазара на петрол и газ, където цените претърпяха рязък спад, и страда от санкциите.

Страната обаче остава огромна военна заплаха със смъртоносния си ядрен арсенал. Русия демонстрира също национализъм, който подхранва желание за връщане на отмината слава и е важен играч по глобални въпроси като Сирия, Иран и тероризма. Две неотдавнашни статии в сп. "Нешънъл интерест", издавано от Центъра за национален интерес, хвърлят светлина върху рискованите предизвикателства, които стоят пред САЩ в отношенията им с Владимир Путин.

Експертът по Русия Дмитрий Саймс и преподавателят от Харвард Греъм Алисън написаха, че увеличаването на натиска може да се окаже в полза на Путин. Много критици на Обама например го призовават да достави смъртоносни оръжия на Украйна, но Саймс и Алисън предупреждават, че такова действие може да даде претекст на Русия да отговори "с оръжие и дори с войски, започвайки игра на ескалация".

В Москва, споделят те от лични наблюдения, антизападните ястреби са във възход: "Путин не е най-крайният от хардлайнерите в Русия".

В друга статия бившият дипломат и водещ експерт по външната политика на САЩ Лесли Гелб отбелязва, че руснаците са се почувствали унизени от Запада след падането на комунизма.

Загубват четвърт от съветската територия, половината от населението си и много богатство. Гелб обаче твърди, че е "напълно нереалистично да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия", освен ако не се отнася към нея като с велика сила.

САЩ и Русия, казва той, трябва да приемат дипломатическа стратегия "Разведряване плюс", но признава, че "големи части от политическите общности от двете страни няма да се примирят" с такава стратегия.

Да се разбереш с хулиган, който се държи по-лошо, когато почувства липса на решителност или липса на уважение, е деликатна задача.

Американците, чието внимание е насочено към зверствата на терористите ислямисти и към икономическите и политическите предизвикателства, отправени от суперсилата Китай, не обръщат много внимание на потенциалната заплаха от Русия.

Тази заплаха е темата на книгата на бившия дипломат и университетски преподавател Марвин Калб "Имперски хазарт: Путин, Украйна и новата Студена война", която ще бъде издадена тази есен. В неотдавнашна публикация в блог той се запита дали САЩ "се запътват към конфликт с Русия".

Размишлявайки върху позициите на Буш и Обама, Майкъл Макфол, който допреди година бе посланик на САЩ в Русия и враг на режима, предупреди, че не съществуват бързи решения: "Конфликтът между САЩ и Русия няма да бъде уреден за седмици или месеци, това предизвикателство ще отнеме години и дори десетилетия".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ирак,Либия,Сирия и др.си живееха добре.САЩ нападна Ирак уби Садам и унищожи държавата.После убиха Кадафи и разбиха Либия.Щяха да убият и Башар Асад но руснаците ги спряха.Организираха арабската пролет създадоха ИД и ислямизираха Европа.Запалиха войната в Украйна.А Маккейн,който съветва българските политици е психопат,който доста е изстрадал в военнопленническият лагер и от там му е диагнозата.
93
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е типично по западно елементарна и брутална, ако и да извежда едно малко по-реалистично мото. Високомерието и невежеството спрямо руските възможности иманталност на Запада му идва в повече. Това да поставяш едно до друго ИД и Русия - ето това ще им изяде главата, такова вопиющо невежество и безотговорност не мое да остава дълго време ненаказано, а то даже не се забелязва от бройлерните индивиди в западния свят.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде в "световната" политика е БГ и с какво се занимават управляващите ни клатичленове, международно признати наркотрафиканти,престъпници и обикновени ***- през гугъла: ПРОСТОТА ГЕОПОЛИТИКИ, ДОСТУПНАЯ КАЖДОМУ
91
4
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Защо се конфронтират с нея? Иначе, когато беше грохнала тая страна, след разпада за съюза беше първа приятелка, свободна и демократична, но сега, когато е по-силна и независима, необвързана с МВФ и останалите вампири е самото зло, нали?
90
6
 
37
 
! Отговори
дарко преди 8 години
според републиканеца джон макеин от аризона русия била бензиностанция която се прави на държава ,аз бих допълнил че америка е ксерокс за долари които се прави на държава ,а китаи цехче за ширпотреба.
89
1
 
7
 
! Отговори
До 163 преди 8 години
Ако това ти е чистия български език , то аз се съмнявам дали си българин.
88
0
 
13
 
! Отговори
dd преди 8 години
Всякакаква конфронтация с които и да е крие опасности за всички!!!
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат Русия няма втора тъй могъща на света !Тя е нашата опора тя е нашта висота !ЕС е много по добре от Ю ЕС ЕЙ !Русия е много по добре от ю ес ей .Аз съм много по добре от вас .
86
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избихте Индианците заради Треска за Злато ! Вмомента в Русия има ЗЛАТО,Петрол,Въглища,Диаманти,Медна Руда и тн. Русия за разлика от САЩ има хилядолетнаистория.Аз се питам как може една държава насто години да има самочуствие и да се опитвада управлява СВЕТА !!!РУСИЯ Е ЕВРОПА БЕ *** и ЕВРОПА Е ВРАГ НА САЩ - ИКОНОМИЧЕСКИ и ВСЯКЪВ !!!Долара поскъпва когато ЕВРОПА Е ЗЛЕ !!!В тоя ред на мисли ако ЕВРОПА се ЗДОБРИ с РУСИЯ го забиват само на АМЕРИКА и на АМЕР.ДОЛАР. И това ще СТАНЕ за ЕС
85
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много критикуват икономиката на Русия, но каква е американската икономика? Този *** Маккейн няма ли да коментира този въпрос или склерозата вече не му позволява да мисли? Едно безразборно печатане на пари и самоилюзия, че нещо се е оправило. Факторите за финансовата криза са живи, банките са по-големи, по-рискови и по-могъщи... Заразлика от САЩ и ЕС, които печатат пари и дефакто правят това, заради което обикновен човек би режал в затвор, Китай и Русия имат истинска икономика.
84
2
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ще го кажа на чист български език: Yankee go home.
83
2
 
35
 
! Отговори
ганчев преди 8 години
КОЛКО Е ОПАСНА РУСИЯ С ЯДРЕНИ СИ АРСЕНАЛ НЕ ЗНАМ НО ЩОМ НАТО ОТ 28 ИЛИ КОЛКО ДЪРЖАВИ СА КАТО МАЛКИ ПАЛЕНЦА ТРЕПЕРЕЩИ ОТ СТРАХ МИ Е ГОРЕ ДОЛУ ЯСНО КОЛКОТО ДО НАЦИОНАЛИЗМА В РУСИЯ АМИ НАЦИОНАЛИСТИ СА ЗАЩО НЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЛЕДВАТ КРАВАРСКИ ИЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ
82
7
 
35
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Мънкито направо съсипа САЩ. Ето, така се получава, когато назначаваш за президент *** само, за да покажеш на света колко си демократичен към цветнокожите ....
81
7
 
43
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
За Велика РУСИЯ ПОБЕДА ПОБЕДА
80
32
 
5
 
! Отговори
нато преди 8 години
уплашени сме много от мурзилските ракети но нека и те не забравят че нашите са насочени към тях.
79
49
 
12
 
! Отговори
За мечките !!! преди 8 години
Руската мечка е съвсем изпосталяла и въшлясала ! Тя горе долу е голяма като Богатира Путин и представлява заплаха само за личности с ръста на Путин и Медведев. Мечтата на Руската Мечка е да може да се отърве от страната на Бензиностанцията и да заживее като по-големите си братя в скалистите планини. Ех мечтаааа
78
34
 
11
 
! Отговори
Брей този Путин преди 8 години
Зер, ще се намери и някой *** в САЩ да се облажи с обезценени Рубли. Само нашите матрьошки ли да цицат!Какви ще са следващите новините от Бензиностанцията -- познайте.99,9 % от обслужващия персонал подкрепя главния Бензинаджия. Смехотворна страна. Още по-смехотворни са поддръжниците й в България.Товарищи, не си ли давате сметка, че в следствие пеенето в хор с Путина, води до тотално оглупяване.
77
12
 
27
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Путин е един и след него по силен президент на Русия няма да има, както и Обама е един и след него по-слаб президент на САЩ няма да има. Така че, в дългосрочен план.....Изводите ...............сами преценете...
76
3
 
18
 
! Отговори
бг преди 8 години
Хазарските сатанински животни искат и Киев да стане обетована земя.
75
0
 
3
 
! Отговори
до 209 преди 8 години
И това е относително, зависи от гледната точка..