Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ

Нереалистично е да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия
16 юни 2015 21:23, Елка Василева
271
Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Можеше президентът Барак Обама да бъде човекът, отправящ твърдо предупреждение - премерено, лишено от войнствени заплахи – към президента Владимир Путин и в него да подчертае, че Западът ще поддържа натиска, докато Русия не спре да нарушава суверенитета на Украйна.

Вместо това Джеб Буш - бивш губернатор на Флорида и водещ кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г. - стори това, говорейки на пресконференция в Берлин миналата сряда, пише Албърт Хънт в "Ню Йорк таймс".

Политическите последици са минимални. Не е ясно дали Русия ще бъде главна тема в президентската надпревара, а Буш има по-големи проблеми от това да звучи малко като президента по един външнополитически въпрос. Но приликата в тона подчертава колко трудни и проблемни са отношенията САЩ-Русия.

Въпреки критиките на републиканците Обама се проявява като доста решителен, откакто Путин сложи ръка на Крим и започна да помага на сепаратистите в Източна Украйна миналата година. В отговор на агресията САЩ въведоха сурови икономически санкции и изолираха Русия.

Мнозина в Америка, в това число и немалко политици, инстинктивно гледат на Путин като на разбойник, а на Русия като бледо подобие на стария Съветски съюз - "бензиностанция, която се прави на държава", както обича да казва сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона.

Икономиката на Русия е слаба, разчита на пазара на петрол и газ, където цените претърпяха рязък спад, и страда от санкциите.

Страната обаче остава огромна военна заплаха със смъртоносния си ядрен арсенал. Русия демонстрира също национализъм, който подхранва желание за връщане на отмината слава и е важен играч по глобални въпроси като Сирия, Иран и тероризма. Две неотдавнашни статии в сп. "Нешънъл интерест", издавано от Центъра за национален интерес, хвърлят светлина върху рискованите предизвикателства, които стоят пред САЩ в отношенията им с Владимир Путин.

Експертът по Русия Дмитрий Саймс и преподавателят от Харвард Греъм Алисън написаха, че увеличаването на натиска може да се окаже в полза на Путин. Много критици на Обама например го призовават да достави смъртоносни оръжия на Украйна, но Саймс и Алисън предупреждават, че такова действие може да даде претекст на Русия да отговори "с оръжие и дори с войски, започвайки игра на ескалация".

В Москва, споделят те от лични наблюдения, антизападните ястреби са във възход: "Путин не е най-крайният от хардлайнерите в Русия".

В друга статия бившият дипломат и водещ експерт по външната политика на САЩ Лесли Гелб отбелязва, че руснаците са се почувствали унизени от Запада след падането на комунизма.

Загубват четвърт от съветската територия, половината от населението си и много богатство. Гелб обаче твърди, че е "напълно нереалистично да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия", освен ако не се отнася към нея като с велика сила.

САЩ и Русия, казва той, трябва да приемат дипломатическа стратегия "Разведряване плюс", но признава, че "големи части от политическите общности от двете страни няма да се примирят" с такава стратегия.

Да се разбереш с хулиган, който се държи по-лошо, когато почувства липса на решителност или липса на уважение, е деликатна задача.

Американците, чието внимание е насочено към зверствата на терористите ислямисти и към икономическите и политическите предизвикателства, отправени от суперсилата Китай, не обръщат много внимание на потенциалната заплаха от Русия.

Тази заплаха е темата на книгата на бившия дипломат и университетски преподавател Марвин Калб "Имперски хазарт: Путин, Украйна и новата Студена война", която ще бъде издадена тази есен. В неотдавнашна публикация в блог той се запита дали САЩ "се запътват към конфликт с Русия".

Размишлявайки върху позициите на Буш и Обама, Майкъл Макфол, който допреди година бе посланик на САЩ в Русия и враг на режима, предупреди, че не съществуват бързи решения: "Конфликтът между САЩ и Русия няма да бъде уреден за седмици или месеци, това предизвикателство ще отнеме години и дори десетилетия".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
7
 
! Отговори
dp преди 8 години
147, я се покрий с жалките си напъни за ръска агитация, от толкова напъване освен насиране други последици няма как да си докараш.На кого ще разправяш глупости за руското качество, сякаш има в БГ хора над 30 години които да не са изживяли сами каква подигравка с техниката беше всичко руско на пазара тук.
53
1
 
5
 
! Отговори
учуден преди 8 години
До кирила защо не си остана в САЩ ????
52
4
 
21
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
В тази статия пак пише, че Русия се държи като хулиган.За мен САЩ се държат като селска мутра и иска да подчини всички.Който не се подчини е обявен за хулиган.Русия, ние сме с теб.Разчитаме на Русия и Китай да покажат на САЩ, че не може да има една суперсила в света.
51
15
 
16
 
! Отговори
dp преди 8 години
Разбира се, че Русия е огромна заплаха за съвременната цивилизация, с Путин начело са на акъла на Северна Корея а ядреният им аресенал стига за да унищожи достигнатото презхилядолетията от хората. Ще унищожи и тях но кого е спряла тая мисъл, Хитлер лиизправяйки се срещу света Наполеон ли и т.н.За съжаление едва ли има леко решение, цивилизованият свят и Русия са смъртни врагове - и не по избор на цивилизования свят така че няма много какво да се направи.
50
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 114Неми говори за руско качество...70те години си купих руска помпа за поливане,и познай,имах два декара пъпеши ,отивам,хвърлям смукателя в реката и започва едно дърпане ,черпене дърпане и т.н. Комшията имаше вносна помпа,някой му я беше донесъл с корабите,дойде ,дръпна ,поля и си тръгна ,а аз още се борих с чудото на руската техника.....
49
1
 
6
 
! Отговори
жириновски преди 8 години
ще продам на иран сто ядрени ракети и тогава ще видя янките какво ще правят
48
3
 
21
 
! Отговори
Педагог преди 8 години
Хулиганинът е недоносчето САЩ, които вилнеят в чуждата собственост и плячкосват и в далечните квартали Европа, Азия и Африка. Крайно време е Русия да влезе в полагащата й се роля на световен възпитател и да ги напляска по наакания ***.
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната миризлива порция пропаганда е това "творение"!Каква глупост дрънкате тука в този смрадлив текст:Русия като бледо подобие на стария Съветски съюз - "бензиностанция, която се прави на държава", както обича да казва сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона.Икономиката на Русия е слаба, разчита на пазара на петрол и газ, където цените претърпяха рязък спад, и страда от санкциите.Що пропускате, че Русия стана петата икономика в света, преди кризата?САЩ се скапват, Русия се въздига
46
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Излиза че тези които подкрепят САЩ нямат славянска кръв, а са някакви ***.
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В КРАВАРНИКА ИМА 37 МИЛИОНА БЕЗДОМНИ РЕГИСТРИРАНИ,А КОЛКО СА НЕРИГИСТРИРАНИТЕ,ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ..В КРАВАРНИКА ИМА НАЙ МНОГО ЗАТВОРНИЦИ ОТ ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО В ЦЯЛ СВЯТ В САЩ САМО ОТ НАЧАЛОТО НА 2015Г ЗАСТРЕЛЯНИТЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА БЕЗ ВИНА ГРАЖДАНИ СА ТРИЦИФРЕНО ЧИСЛО.САЩ Е ПОЛИЦЕЙСКА (ДЪРЖАВА_ УПРАВЛЯВАНА ОТ КРАДЛИВИ ЮДЕЙСКИ БАНКЕРИ,КОИТО ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ Е ДОЛАРИ И ДОТАМ.
44
1
 
14
 
! Отговори
кириле, преди 8 години
До кирилВикаш в краварника е по-добре ???40 млн нямат достъп до здравни услуги , десетки милиони натикани в гета , приказка нали ????
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав Путин и още много години да управлява! Жалко, че ние нямаме такъв политик!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБаси и доларите ....А защо идват в бедна България ?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе колко трилиона беше дъга на краварите?
40
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Конфронтацията с Русия води до една точно определена опасност за САЩ-пълно унищожение!Доктрината Улфовиц,предвиждаща унищожаване на 80% от потенциала на Русия чрез изпреварващ конвенционален удар определено няма да помогне!Насрещната доктрина на Русия е:При каквото и да е нападение над Русия,отговорът е само ядрен-т.е. докато към Русия летят обикновени ракети,към запада ще литнат ядрени!Безнаказан удар няма как да има!Изобщо САЩ трябва да се приспособят към свят в който не доминират!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 94Притежателите на руски резачки ги пенсионират по-рано...30 години няма да издържиш ти с нея...
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"докато Русия не спре да нарушава суверенитета на Украйна":)Колкото и да го повтарят - истина няма да стане. Русия в момента не прави нищо - и пак глутницата лае.Ако се размърда какъв вой ще настане само!
37
1
 
24
 
! Отговори
само факти преди 8 години
Пак *** се заяли с Русия Ехоооооооо - става дума за държавата с 1/6 от територията на света , в първите тройки на каквото се сетите - нефт , газ , дървесина , цветни , черни метали и т.н, селско стопанство . Държавата най - голям производител на кислород , Държава с хилядолетна история , а не като краварите - сбирщина от наследници на затворници , избили коренното население на окрадените от тях територии.Колкото и да ви е яд , Русия винаги ще я има
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плюйте Иво Инджев ,познавам го човека,той просто е зависим наркоман и за да си набави необходимите средства е принуден да заработва като *** с анти руски драсканици.Не трябва да му се сърдим,а да му се помогне в специализирано болнично заведение за наркомани
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АтакистТи си луд!!!