Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ

Нереалистично е да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия
16 юни 2015 21:23, Елка Василева
271
Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Можеше президентът Барак Обама да бъде човекът, отправящ твърдо предупреждение - премерено, лишено от войнствени заплахи – към президента Владимир Путин и в него да подчертае, че Западът ще поддържа натиска, докато Русия не спре да нарушава суверенитета на Украйна.

Вместо това Джеб Буш - бивш губернатор на Флорида и водещ кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г. - стори това, говорейки на пресконференция в Берлин миналата сряда, пише Албърт Хънт в "Ню Йорк таймс".

Политическите последици са минимални. Не е ясно дали Русия ще бъде главна тема в президентската надпревара, а Буш има по-големи проблеми от това да звучи малко като президента по един външнополитически въпрос. Но приликата в тона подчертава колко трудни и проблемни са отношенията САЩ-Русия.

Въпреки критиките на републиканците Обама се проявява като доста решителен, откакто Путин сложи ръка на Крим и започна да помага на сепаратистите в Източна Украйна миналата година. В отговор на агресията САЩ въведоха сурови икономически санкции и изолираха Русия.

Мнозина в Америка, в това число и немалко политици, инстинктивно гледат на Путин като на разбойник, а на Русия като бледо подобие на стария Съветски съюз - "бензиностанция, която се прави на държава", както обича да казва сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона.

Икономиката на Русия е слаба, разчита на пазара на петрол и газ, където цените претърпяха рязък спад, и страда от санкциите.

Страната обаче остава огромна военна заплаха със смъртоносния си ядрен арсенал. Русия демонстрира също национализъм, който подхранва желание за връщане на отмината слава и е важен играч по глобални въпроси като Сирия, Иран и тероризма. Две неотдавнашни статии в сп. "Нешънъл интерест", издавано от Центъра за национален интерес, хвърлят светлина върху рискованите предизвикателства, които стоят пред САЩ в отношенията им с Владимир Путин.

Експертът по Русия Дмитрий Саймс и преподавателят от Харвард Греъм Алисън написаха, че увеличаването на натиска може да се окаже в полза на Путин. Много критици на Обама например го призовават да достави смъртоносни оръжия на Украйна, но Саймс и Алисън предупреждават, че такова действие може да даде претекст на Русия да отговори "с оръжие и дори с войски, започвайки игра на ескалация".

В Москва, споделят те от лични наблюдения, антизападните ястреби са във възход: "Путин не е най-крайният от хардлайнерите в Русия".

В друга статия бившият дипломат и водещ експерт по външната политика на САЩ Лесли Гелб отбелязва, че руснаците са се почувствали унизени от Запада след падането на комунизма.

Загубват четвърт от съветската територия, половината от населението си и много богатство. Гелб обаче твърди, че е "напълно нереалистично да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия", освен ако не се отнася към нея като с велика сила.

САЩ и Русия, казва той, трябва да приемат дипломатическа стратегия "Разведряване плюс", но признава, че "големи части от политическите общности от двете страни няма да се примирят" с такава стратегия.

Да се разбереш с хулиган, който се държи по-лошо, когато почувства липса на решителност или липса на уважение, е деликатна задача.

Американците, чието внимание е насочено към зверствата на терористите ислямисти и към икономическите и политическите предизвикателства, отправени от суперсилата Китай, не обръщат много внимание на потенциалната заплаха от Русия.

Тази заплаха е темата на книгата на бившия дипломат и университетски преподавател Марвин Калб "Имперски хазарт: Путин, Украйна и новата Студена война", която ще бъде издадена тази есен. В неотдавнашна публикация в блог той се запита дали САЩ "се запътват към конфликт с Русия".

Размишлявайки върху позициите на Буш и Обама, Майкъл Макфол, който допреди година бе посланик на САЩ в Русия и враг на режима, предупреди, че не съществуват бързи решения: "Конфликтът между САЩ и Русия няма да бъде уреден за седмици или месеци, това предизвикателство ще отнеме години и дори десетилетия".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
14
 
! Отговори
апел преди 8 години
Не плюйте срещу Иво Инджев - човекът е просто болен
33
1
 
27
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
Колко са *** само. Нали преди да се скарат Русия беше член на Г8-демек 8те най-развити страни на света. Сега като са скарани я наричат слаба икономика и бензиностанция която се прави на държава. Русия не е това което беше след краха на комунизма. За разлика от ЕС Русия може да прави смартфони, при това с два екрана и коли като Волга газ 5000. Ердоган що се звери на ЕС а на Русия не може да каже 2 и 2? Колкото запада може срещу Русия толкова и Къци срещу Кличко.Ама най-гламави сме ние
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75А какъв беше тоя,*** ?
31
1
 
13
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
Елваси отново е събрала в една "статия" бръщолевенията на един куп ненормалници от двете страни на Атлантика."Да се разбереш с хулиган, който се държи по-лошо, когато почувства липса на решителност или липса на уважение, е деликатна задача."В този ред на мисли, Мистър Путин е деликатен и за сега изтърпява Вашингтонския хулиган,беснеещ за украинската зестра-Крим.Колко нечистоплътни са намеренията на износителките на "демокрация" и колко безпринципни са постъпките стана ясно и на най-заблудените
30
0
 
11
 
! Отговори
преди 8 години
До ОдисерчоРусия има нужда от индустриализация,вярно е,но това няма да стане докато купува западни стоки. Да сега е момента за това. Русия,ще трябва да стане лидер в производството в собствената си страна и тогава да мисли за чуждите пазари.
29
1
 
8
 
! Отговори
Гурбетчийка преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯКои сте тези вие бе шашавец?
28
0
 
2
 
! Отговори
0 преди 8 години
Тези двамата,кога ще спрат да си ги мерят,за да поживеят хората в мир
27
15
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
АБЕ ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ РУСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ БЕ ! ТЕ КАТО ИМАТ ТАКИВА И НАТО ИМА ! КВО ПОСТОЯННО НАТЯКВАТЕ ,ЧЕ РУСИЯ ЩЯЛА ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ?! ТЯ АКО ИЗПОЛЗВА И НИЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ! ПО-ДОБРЕ Е СВЕТЪТ ДА СЕ УНИЩОЖИ ОТКОЛКОТО РАЗНИ АЛКОХОЛИЦИ СИБИРСКИ ДИВАЦИ ДА МИ СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ !
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да светна соросидните тролчета -Юдисей 1 и ***,че съпругата ми е рускиня и след края на лятото заминаваме с двете си деца за Русия,където по специалността си ще вземам над 1800 евро ,при цени в пъти по ниски от тези в България на ток,вода,бензин храни и газ .Така,че няма да ми се налага като *** емигрант да мия денем чиниите и кенефите на тия мазни и тлъсти западняци ,а вечер да драскам коментарчета срещу заплащане от Сорос ,че да не умирам от глад като тоя Гурбетчия
25
19
 
5
 
! Отговори
ЕДНА ПРОСТА ИСТИНА: преди 8 години
За да сме в това положение като Държава ---ЕДИНСТВЕНО Е ВИНОВНА РУСИЯ И НЕЙНИТЕ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ У НАС!Не разбирате ли ,че докато има "РУСКО ВЛИЯНИЕ" в България и комунисти----ВИНАГИ , ЩЕ СМЕ "СОЦ-***" НА ЕВРОПА!
24
2
 
14
 
! Отговори
пешо преди 8 години
да се емигрира в Русия е доста по -трудно отколкото на запад ,това е проблема .Сега ни не сме приятелска страна ,а членка на нато.А ситуацията се облекчи със сугурност може и това да направят хората.Няма голяма езикова бариера ,което е плюс.И там в стройтелството могат да изкарват кинти не само на запад.
23
19
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
АБЕ ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ РУСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ БЕ ! ТЕ КАТО ИМАТ ТАКИВА И НАТО ИМА ! КВО ПОСТОЯННО НАТЯКВАТЕ ,ЧЕ РУСИЯ ЩЯЛА ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ?! ТЯ АКО ИЗПОЛЗВА И НИЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ! ПО-ДОБРЕ Е СВЕТЪТ ДА СЕ УНИЩОЖИ ОТКОЛКОТО РАЗНИ АЛКОХОЛИЦИ СИБИРСКИ ДИВАЦИ ДА МИ СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ !
22
17
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
ХИХИХИ КОЛКОТО И ГЛУПОСТИ СИ ПИШЕТЕ МИЛИ МИ РУСОФИЛЧЕТА СВЕТЬТ СИ ВЬРВИ, САМО ВНИМАВАИТЕ ДА НЕ СЕ ЗАДАВИТЕ ОТ СЛЮНКИ, НЕ ЧЕ НА НЯКОИ МУ ПУКА ЗА ВАС)))) ДОРИ И НА БРАТЧЕТАТА ВИ В РУСИЯ НЕ ИМ ПУКА, ТЕ ЗАТОВА И БЕНЗИНА И ГАЗТА Е НАИ-СКЬПА АМА ВИЕ СТЕ СВИКНАЛИ ДА ВИ ДОЯТ)))))..
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО ПЕТРОЛА СПРЕ ДА СЕ ТЪРГУВА В ЗЕЛЕНИТЕ РЕПТИЛСКИ ГЪЩЕРЧЕТА С ЦИОНИСТКАТА *** САЩ Е СВЪРШЕНО,ЗАТОВА КРАВАРИТЕ НАПАДНАХА ДОСКОРОШНИЯ СИ СЪЮЗНИК САДАМЧО,КАКТО И КАДАФИ КОИТО ПШОИСКАХА ДА СИ ТЪРГУВАТ ПЕРТОЛА В РАЗЛИЧНА ВАЛУТА ОТ ДОЛАРЧЕТО КОЕТО ЩЕШЕ ДА Е ГОЛЯМ УДАР ПО ДОЛАРЧЕТО.ЦЯЛАТА (ДОМИНАЦИЯ) НА САЩ СЕ СЪСТОИ В ТОВА ДА ПЕЧАТАТ ЗЕЛЕНИТЕ ХАРТИШКИ С КОИТО ДА СИ КУПУВАТ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ПО СВЕТА КАТО НАШЕНСКИТЕ И ДА НАПАДАТ ТАКИВА(ВОЕННИ СИЛИ) КАТО ИРАК ,СЪРБИЯ И ЛИБИЯ И ДОТАМ,
20
12
 
7
 
! Отговори
преди 8 години
Руснаци в България - поне 30 000Българи в Русия - 5Аз лично не познавам нито един, който да е отишъл до там, камо ли да се засели.
19
12
 
7
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Да точно като брат и сестра сме. 2 пъти ни "освобождаваха" и 2та пъти ни го вкараха по "сестрински". Братушки не ви щем!!!!
18
10
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
защото там не съществуват православните/руски ценности, като това да избиваме/елиминираме несъгласните с нас. Не знаем, как да реагираме на свободното мнение, по-лесно ни е чичо *** да ни казва какво да мислим
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО ДОНЕСЕ НА СВЕТА ЦИОНИСТКАТА КЛИКА КОЯТО УПРАВЛЯВА САЩ-САЩ ФИНАНСИРАХА ЕВРЕЙСКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ.САЩ ФИНАНСИРАХА И ЗАПАЛИХА ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОИНИ.САЩ ЗАПАЛИХА ВОИНИ ВЪВ ВИЕТНАМ,КОРЕЙСКАТА КРИЗА,ВОИНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК.САЩ СПРЕТНАХА ВОИНИ В ИРАК,АФГАНИСТАН И ТАКА НАРЕЧЕНАТА АРАБСКА ПРОЛЕТ,КОЯТО ДОКАРА ИСЛИЯМСКИ ДЖИХАДИСТИ И РАЗРУХА В ИРАК,СИРИЯ ,ЛИБИЯ,ТУНИС,ЙЕМЕН ОТ КОЕТО ПОСЛЕДВА ИМИГРАНСКАТА ВЪЛНА В ЕС И У НАС.САЩ СРУТИХА И УКРАЙНА
16
8
 
8
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
РУСНАЦИТЕ МИ ПРИЛИЧАТ НА ХИПОПОТАМИ-КОЛКОТО ПОЖЕЧЕ ПОТЬВАТ , ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМА УСТА ОТВАРЯТ)))))
15
0
 
1
 
! Отговори
Донецчанин преди 8 години
Ей тия двамата абдали правят целия свят на Б.У.Д.А.Л.И!!!