Вучич шокиран от решението на Унгария за ограда по границата

Сърбия иска помощ от ЕС да защити границите си
18 юни 2015 09:30, Елка Василева
17
Вучич шокиран от решението на Унгария за ограда по границата
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че е "удивен и шокиран" от решението на Унгария да издигне ограда по границата със Сърбия, за да възпрепятства проникването на имигранти на своя територия, предаде ТАСС, позовавайки се на интервю на Вучич за сръбския телевизионен канал РТС.

По думите му това не е начинът да се реши проблемът. "Мисля, че решението не е в издигането на огради, особено когато ние нямаме вина за това. Сърбия не може да бъде обвинявана за проблема с имигрантите, тъй като ние сме само транзитна страна", посочи Вучич.

"За какво е виновна Сърбия? За сирийската криза ли, за конфликтите с Ислямска държава, за кюрдите? Сърбия е само транзитна страна, те /имигрантите/ проникват не през Сърбия, а през територията на ЕС - през България и Гърция", подчерта сръбският премиер.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи вчера, че Унгария ще издигне 4-метрова ограда по границата със Сърбия, за да спре притока на нелегални имигранти. "Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", заяви Сиярто на пресконференция. "Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго."

Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда.

От своя страна сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович призова страните от Европейския съюз да помогнат на Сърбия да защити границите със съседните й страни, откъдето идват нелегални имигранти, предаде Танюг.

Стефанович каза, че Сърбия поема огромен товар от задължения за решаване на проблема с нелегалната имиграция, въпреки че още не е членка на ЕС.

"Призовавам всички държави от ЕС да ни помогнат в това и да положат допълнителни усилия Сърбия да защити границите със съседите си, откъдето идват имигрантите, защото те идват преди всичко от страни от ЕС - Гърция и България", каза Стефанович.

Сърбия иска да докаже, че е сериозен партньор, който защитава и своите граници, и границите на ЕС, но в този процес трябва да се грижи и за интересите и сигурността на собствените си граждани, подчерта Стефанович.

Директорът на сръбския център за помощ на бежанците Радош Джурич коментира за радио Б92, че издигането на оградата на унгарската граница няма да реши проблема с наплива на имигранти, а може само да го забави.

"Това не може да спре никого, който е избягал, за да се спаси от пряко насилие", каза Джурич, като добави, че нелегалните имигранти ще започнат да копаят тунели, ще останат на ничия земя или ще търсят алтернативни маршрути за достъп до Унгария. Той оцени, че издигането на стена по границата по същество противоречи на принципите, на които е създаден Европейският съюз и преди всичко на принципа за свобода на движението, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАМЕРИКОСИТЕ ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ ПРИ СЕБЕ СИ. ТАКАВА КАША СА ЗАБЪРКАЛИ А НИЕ ТРЯБВА ДА Я ЯДЕМ...И ПЛЮВНАЛИЕВ НАШ СПИ ...
7
0
 
0
 
! Отговори
Do 4: преди 8 години
През последните поне 10 години, правителствата на Сърбия са прозападни. Президентите - невинаги. Дачич няма какво да чака от Русия. Впрочем, призивът му към ЕС напомня, че там членуват държави, които са сред основните съучастници на САЩ в съсипването на страните, откъдето сега прииждат нежеланите имигранти.
6
0
 
8
 
! Отговори
сократ преди 8 години
Преселението от Африка и Близкия изток,ще продължи към Европа до тогава докато САЩ останат единствени господари на тези земи съответно и на петрола.Марионетките на Европа също знаят какво преследва САЩ,но слугата си е слуга.Това е новият начин на колониазиране.Случайно ли съсипаха мирния живот на хората от Африка и Близкия изток.Не е нужно да си много образован за да го разбереш.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При нас с този наплив, ако не се увеличи допълнително, бежанците ще са най- голямото малцинство до 10 г. период. Или трябва да ги разпределят в ЕС и да спрат с простотиите в Близкия Изток и Африка, или да се вземе общо решение за недопускането на бежанци от държави не граничещи с ЕС. Разпалиха конфликти навсякъде и сега го отнася ЕС. Слепи ли са, че не виждат какво всъщност става? Ако продължават така нещата ЕС сериозно ще се дестабилизира, а може би това е и целта.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимо дали им харесва или не, скоро всички ще построят огради. Не може това велико преселение на народите да продължи, не може Африка и Близкия Изток да се пресели в Европа просто така. Даже им се чудя как позволяват това, особено по-малките държави които буквално ще бъдат размити от хилядите имигранти. Европа сякаш е полудяла щом поощтрява този процес.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМи щото тея мигранти са в следствие на политиката на ЕС, и задокеанските им ментори, затова.Тееееа у мислителя
2
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Призовавали ЕС. Що не призовете Русия бе, нали все ближете *** на Путин, ами пак до ЕС го докарахте. Кво стана с руския рай?
1
3
 
5
 
! Отговори
Тпре Чрчич преди 8 години
Изражението на снимката в словесно излияние би изглеждало:"Йееебии га? Шта бре?"