Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.

Москва заплашва Белгия с ответни запори, пише руският печат
19 юни 2015 09:22, Александър Попов
186
Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Бившите собственици на руската петролна компания "Юкос" започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише "Комерсант" под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни.

"Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург.

Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара.

"Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания".

За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет.

"Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва.

"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правна точка това е нонсенс", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е велика *** ! Мръсотия, архаизъм, алкохолизъм, технологична изостаналост,расизъм, потъпкване на елементарни човешки ценности, диктатура, шовинизъм, ненавист и нетолерантност към друго мислещите... Светът би бил едно много по-хубаво място без тази деградирала нация !
84
11
 
12
 
! Отговори
БОБИК и ШОПИК преди 8 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА!!!
83
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БобиИ още 40 купи Катар... А Индия можеше и изобщо да не купи, нали? Но КУПИ.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 141Е то и Хитлер обяви хилядолетния райх
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** си врътка далаверите, обикновенния руснак плаща сметката:))) ще мине време ще ги осъдят и за Крим, ама там нема да са 50 млрд, там ще са много повече
80
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 137Шопе Шопе от 130 рафала за Индия останаха 60 защото французите не направиха никакви отстъпки. Останалите пари отидоха за Су-30мки и БРАМОС. Още Рафали купи Египет и то само и само да докаже на САЩ, че или ще помагате като хората и ние ще купуваме от вас техника или има и други източници на модерно въоръжение. САЩ след това увеличи помоща за Египет да се бори с ИДИЛ
79
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 133РФ да си се оправят все пак при тях са има няма 150-160 различни народности. Научили са се криво ляво да живеят. Мюсолманите по принцип са с по-висока раждаемост, но и са по-зле със здравето. Особенно ако са прилежно вярващи. Имам приятелка в Австрия която работи в рехабилитационен център за инсулти и инфаркти. Мюсолманите вместо лекарств пият отварата на Имама и по три пъти трябва да ги слагат на колене да се молят ... При условие че ти трябва ПЪЛНА ПОЧИВКА за да се възстановиш
78
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Продажбата на 80 Рафала, която дойде след показното набиване на Мистрали в Г3 на Раша, може да запуши всички недоволни усти. Още повече, че и Dassault и DCNS са с преобладаващо държавно участие и там могат да си преливат пари как си искат. Руската пропаганда тръбеше как сега реномето на Франция като доставчик на оръжейни системи щяло да се срине. Аз от самото начало бях наясно, че от руското унижение те само ще спечелят.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от 133Грешка раждаемоста в Чечня е 29,2 на 1000 за 2012
76
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 130ти си шеф на фирма която произвежда продукт Х сключваш договор с РАЗРЕШЕНИЕ И ОДОБРЕНИЕ на правителството със страна У. Вземаш капаро произвеждаш продукта Х и Правителството ти казва Спинкай нещата се промениха. Да де ама ти си на ЧЕРВЕНО С НЯКОЛКО (айде по-малко) МИЛИОНА. А НЕУСТОЙКАТА. Какво ще направиш Банката си иска парите, Работниците искат заплати Продукта Х седи и почва да ръждясва. Дори не можеш да го продадеш. УМНИКО КАКВО ЩЕ ПРАВИШ ЩЕ ФАЛИРАШ ИЛИ ЩЕ СЪДИШ ВСЕКИ ПОДРЕД?
75
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Все още съм на мнение, че вам придется "пожевать вкусного подшкурного творожку".
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 118Погледни демографските показатели по райони и ги сравни, за твое улеснение ще ти изнеса 2 цифри - Раждаемост в Чечня - 19,2 на 1000, Раждаемост във Волгоградска област - 11,2 на 1000, и а аз не ти говоря за гастерабйтери, а за етнически руснаци които разпада на СССР ги е зааврил в някоя друга република и е жалко, че сегашната власт в Кремъл гледа на тях като гастерабйтери и ги използва като разменна монета във външна си политика
73
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 125Умнико бил ли си в казарма? Ако беше в Казарма щеше да знаеш че едно БМП покрива полоса макс 100 метра при атака и то на нефортифициран противник. Тоес сгащил си някоя противникова част в открито поле. тези 50 БМП ще покрият в този случай 5 километра фронт. България е 450 на 350 клиометра и половината е планини където всички леки бронемашини са лесна плячка. Все още ли си на мнение че един Мистрал ще стигне?
72
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Ти нормален ли си, бе? :))) Кой ги *** рашките? Френската корабостроителница ще съди собствената си държава, за кефа на Путин и такива като тебе енстусиасти? Нали ти дадох цитат - "лениво проведут х..м по розийским губам" и всьо. Откакто Франция го наби на рашките, реномето им порасна и почнаха да продават военна техника даже на руските съюзници - Индия и Египет. Всички видяха, че Русия е въздушен шар.
71
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен Те от много четене на Казандзакис, гърците стигнаха до Ципрас и Варуфакис.
70
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 122Шопе задържането на корабите е политическо решение. Освен това политическо решение има ДОГОВОР. С Калуза за неустоки ако не се доставят машините в срок. Проблемът е че корабостроителницата ще трябва да плати, а тя ще осъди държавата Франция за неустойка при намесване в договора. Тоест Обикновения Французин ще плати или корабостроителницата ще фалира и стане собственост частично на РФ. Следва разпродажба и ликвидация и безработни и т.н. Все негативи Все за Франция
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 120Чети книги, това е по-добре, отколкото жълта преса. Имаше един грък, според мен най-големият човек на тази страна за последните 100-150 години. Казва се Никос Казандзакис! Той е казал всичко по въпроса за Русия и православието. Чети този велик мислител, колкото и малко да прихванеш, ще ти е от полза.
68
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби500 човека с 50 БМП-та и 8 ударни хеликоптера могат да превземат половин България.
67
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 120В европейската част са Православни, Донбаския район до Кавказ също, Кавказ са предимно Мюсолмани, Скед това следват прото монголски племена с и аз не знам каква религия някаква номадска защото са си номади и чак в далечния изток пак имаш православни омешани малко с хора с източни черти(тоест с дръпнати очи). На север имаш Ескомоси но не знам дали така се наричат или това важи само за Канада религия пак някаква номадска защото те са утра номади при тоя студ.
66
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Хаха :))) Русия щяла да си върне... Ще ти цитирам един умен рускоговорящ (аз уважавам руснаците за остроумието):"Кинули лохов с мистралями. И вместо неустойки придется рогозину пожевать вкусного подшкурного творожку."