Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.

Москва заплашва Белгия с ответни запори, пише руският печат
19 юни 2015 09:22, Александър Попов
186
Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Бившите собственици на руската петролна компания "Юкос" започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише "Комерсант" под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни.

"Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург.

Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара.

"Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания".

За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет.

"Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва.

"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правна точка това е нонсенс", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
9
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Голяма хапка е за вас Русия долни , крадливи , чакали.Там ще си строшите мутрите,както ги трошите от 1000 години вече.
44
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 92,това не е украински сайт. Това е oilru и трябва да призная един наистина читав сайт - обективен най-малкото. Не ми е ясно защо ме трият обаче
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешко........украинските сайтове за фейк новини.вече се истъркаха-------потърси нещо ново
42
8
 
6
 
! Отговори
срамь преди 8 години
съдът си е съд и трябва да се спазват решенията му, международен съд на ООН и не може да се каже че е пристрастен, щом Русия е една от страните постоянни членки на ООН с право на вето и с огромно влияние там или искате да кажете че законите и решенията на съда не трябва да се спазват щом са срещу Русия, същия този съд отхвърли иска на Грузия срещу Русия - тогава беше добър и честен, а сега не е
41
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До срамь 85Прочете ли че делата могат да се водят до 10 години. Как смятате Меркел и сие след 10 години ще са на власт ли? Заради санкциите докараха втора 2008 криза на ЕС. Новите управляващи в ЕС почти сигурно ще са против САЩ. Прекалено много гадости САЩ докара на стария континент. Акционерите на ЮКОС на запад ги гонят за пране на пари. Как смяташ обжалването дали ще е за тяхна сметка след като западните финансови институции ги разследват? и Накрая РФ може да блокира Фр/Белгия собственост
40
8
 
8
 
! Отговори
срамь преди 8 години
едно ценно нещо да има Русия, което да не се обезценява - имотите в чужбина и сега от простотия ще го загуби
39
0
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 8 години
До за 62И като се събуди с пот на челото установи че си бръкнал в контакта. Айде почвайте да си пиете хапчетата редовно бе!!!
38
3
 
8
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 8 години
Като чета коментарите и съдържанието на статията излиза, че шизофрениците и меките китки са болшинство спрямо нормалните хора.
37
6
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Съд в Хага.. международен трибунал. Все институции обслужващи интересите на силните, а не истината и справедливостта..
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗа това ли китайските банки отказаха да финансират руски фирми и банки?Заможните европейци и американци гледат с насмешка на жалките руски опити да се докарат пред света като велика сила, само дето отвсякъде издишат.Нито рублата някой я смята за пари, нито пък Китай ще се втурнат да спасяват североазиатците.
35
9
 
4
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
РУСИЯ Е САМО ЕДНА РЕГИОНАЛНА ДЪРЖАВА " - БАРАК ХЮСЕИН ОБАМА, ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, 201чг. резултат: ОЧАКВА СЕ
34
5
 
15
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
1. " РУСИЯ Е ДЖУДЖЕ И ЩЕ Я ПОСТАВЯ НА КОЛЕНЕ" - КАРЛ Х, крал на Швеция , 17-ти век резултат : ШВЕЦИЯ ЗАВИНАГИ Е ЛИШЕНА ОТ СТАТУТ НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА 2. "ЩЕ ПОКОРЯ ИЗОСТАНАЛАТА РУСИЯ " - ФРИДРИХ, Император на Германия , 18 -ти век резултат: ПРЕЗ 1759г. РУСКАТА АРМИЯ ВЛИЗА В БЕРЛИН 3." РУСИЯ Е КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА" - НАПОЛЕОН ,Император на Франция , 19-ти век резултат: ПРЕЗ 181чг. РУСКАТА АРМИЯ ВЛИЗА В ПАРИЖ 4. "ЩЕ ЗАВОЮВАМ СССР ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА " - ХИТЛЕР, РАЙХСКАНЦЛЕР НА ГЕРМАНИЯ , 1941г. резултат: ПРЕЗ МАЙ 1945г. СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ ПРЕВЗЕМАТ БЕРЛИН 5. "РУСИЯ Е САМО ЕДНА РЕГИОНАЛНА ДЪРЖАВА
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукоил кога ще го запорират - власите вече го направиха!
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акционерите от юкос си подписаха смъртната присъда.
31
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До българин 61От къде знаеш? Има ли го договора в оригинал?(мисля че не се е запазил)В РФ след войната 18-24 и после 41-45 доста документи са загубени, но тези в САЩ?Или както откраднаха 400кг лунни камъни и фотолентите от мисите Аполо така и този документ е ИЗЧЕЗНАЛ.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ отчаяно наблюдават как Русия и Китай затварят Бретънуудската валутна система. Тези демарши на Белгия и Франция са предсмъртни конвулсии на запада.
29
2
 
3
 
! Отговори
off преди 8 години
Идва ред и на Нефтохима да се запорира направо да се национализира стига са смуче ли от нас.
28
6
 
9
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Щом Одисей е тук, значи има парички в коментарите. ЮКОС беше собственост на Ходорковски, приватизирана под масата за скромните 160 милиона долара. Ходорковски е осъден за куп престъпления, спонсорирал е социал-либерални партии, т.е. Петата колона на Сорос. Според някои данни Ходорковски е щял да получи милиарди от САЩ ако успее да наложи пълно ядрено разоръжаване на Русия. Нормално е Русия да не плати и долар на този престъпник, а решението на съда е ясно колко е независимо от интересите на САЩ.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До съдия от ХагаНа Жужин ще му отнемат 200-те милиарда когато го вкарат зад решетките в Хага. Всичко трябва да бъде законно.
26
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До ха 55:Аляска, НЕ е дадена под наем, а ПРОДАДЕНА от Русия на САЩ. Освен това, може да изтече "договорЪТ", *** червено, а не "договорА".