Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.

Москва заплашва Белгия с ответни запори, пише руският печат
19 юни 2015 09:22, Александър Попов
186
Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Бившите собственици на руската петролна компания "Юкос" започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише "Комерсант" под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни.

"Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург.

Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара.

"Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания".

За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет.

"Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва.

"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правна точка това е нонсенс", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
22
 
26
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Белгия, последния белгиец Жан-Клод Ван Дам.След него само бурки и пингивни.Викам на една позната адвокатка там ,едно барбекьо да си направим.Тя казва: ми то няма нито едно дърво в центъра!!Русия си мирува трае,тия се не спират!!И какво очаквате накрая?А Белгия има ли някаква армия въобще?Ще има "Армата " на парада на Брандербургската врата скоро, усещам!!!
4
22
 
22
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Типично поведение за аутиста. Него го осъдил международния съд в Хага, ама той разбираш ли, не признава решението и не иска да плаща. Не стига това, ами плаши и с ответни запори, ама хубаво са описали в статията, че това не са контра-мерки и ще му е много по-трудно да го направи. Абе просто, елементарно милиционерско мозъче, свикнало винаги да действа от позицията на силата, не на ума, какво да го коментираме.
3
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юкос,беше компанията,която изхвърлихме от България по времето на Костов,за това разбира се разпоредиха"западните ни партньори". Значи тогава можеше,сега нещата са други.За това САЩса обречени на перманентен провал,заради абсолютната си безпринципност(по ленински:-малката правда и голямата такава,мега лицемерие)
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Играят си с огъня и накрая ще изгорят доста жестоко.
1
34
 
26
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Путин го е подкарал през просото , като сърдито дете. Целия свят му е крив и само заплашва с войни и оръжие. Интересно как мисли да го направи това , като е сам . Никоя държава не подкрепя такава агресивна политика .