Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.

Москва заплашва Белгия с ответни запори, пише руският печат
19 юни 2015 09:22, Александър Попов
186
Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Бившите собственици на руската петролна компания "Юкос" започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише "Комерсант" под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни.

"Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург.

Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара.

"Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания".

За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет.

"Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва.

"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правна точка това е нонсенс", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е сега вече им се иска война на миролюбцитете да вземат решение за вътредържавни въпросинезнам ка ще свърши тая провокация но пак европа ще го отнесе за радост на братята американци
104
8
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 години
Белгийските *** са в ОТАН,решението на наполеоновите агенти е гнусно,срамно и нелегетимно.
103
12
 
6
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата". Типично по путински! Единствения лек, ама наистина единствения, е бързо превръщане на Москва, Петербург... в пепел!
102
12
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРусия и Китай трябва да играят в един отбор..Иначе след Русия ще ударят Китай. .света се нуждае от нов финансов редснета има нужда от БРИКС и неговата банка..
101
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този съд в Хага е избирателен и прозападен. Те са си го избрали, не е меродавен. Нещо като американските награди за филми и пр. Сами си ги дават и сами си се награждават.
100
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоTe делата са приключили пич, край това е ! няма обжалавне, това вече са мерки по обезпечаване на вземането, поради отказа на Русия да спазаи решението на съда
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попытка создать прецедент по активному действию ЕСПЧ относительно наших прав. По нашей Конституции, международноее право доминирует над нашим внутренним. Вот и глянем, вот из ху. Хрень в том, что если мы не признаем действие международного права, они могут похерить наши иски , относительно мистралей, нафтогаза и прочие. Так что, лед тонкий. Так то сиренево. Если рвать с этими европидорами, то рвать сразу и навсегда. Пока не приползут. Есть чем в стране заняться. Пострадают буржуи. Ну и пусть с н
98
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газпром трябва да се обложи с данък "евросолидарност".
97
2
 
20
 
! Отговори
ако е знаел преди 8 години
Путин не трябваше да го пуска този. Направи жест на германците и сега благодарности.
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на газта че има добавена нова компонента явно - глупост на ЕС :)
95
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравят и последната опция - Кремъл може да похарчи само половин милиард да почнат да вехнат и чезнат както ищтците, така и техните семейства...
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдаващХодарковски е доказан убиец--той е унищожил кмета на град Нефтоюганск-където е била бизнес империята на Юкос....
93
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 142Шопе страни като Катар копуват оръжие както ние си копуваме зарзават. Рафал е купен от Катар заради Иемен очакват се някакви загуби, а нови Ф-16 няма да има само такива на старо. Ф-35 е прекалено скъп и с доставка след години.Така че шефа на ВВС на Карат отиде и даде 6 милярда и Франсетата които тия самолети ги бяха планирали за Индия сега ще ги дадат на КатарРеално в момента има в дългосрочно производство има Ф-35, Су и МиГ семейство вкл т-50, Рафал, Грипен, Ф-1, Дж-10,11,13(китай
92
1
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 150 Не си прав, на мене ми плащат. Боби пише просто щото е заблуден.
91
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Относно арбитражния съд в Хага - базирал се е на т.нар. Енергийна Харта, която обаче не е била в сила в Русия по това време.
90
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
- "За ответни мерки са необходими солидни основания". - "Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той."Брей, тц-тц... Ами хубаво, ама Лавров вече каза днес, че ще последват огледални действия.Само не знам защо тази статия не хвърля никаква светлина по делото и фалита на Юкос, далаверите и кражбите на галеника на Запада - Ходорковски и какво е виждането на Русия по решението на Гагския съд...?
89
16
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Айде, пак започна да избива омразата на полуруските *** към Бащиния край...
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До България Точно това имах предвид,чемодана и в КРАВАРИЯ!!!
87
10
 
10
 
! Отговори
България преди 8 години
България си е много хубава държава.Независима парламентарна република.Член на НАТО И ЕС.Всеки е свободен да избира къде и как да живее.На който не му харесва-чемодан-вокзал-Москва.
86
8
 
6
 
! Отговори
истински БГ преди 8 години
До АнонименБългария е велика *** ! Мръсотия, архаизъм, алкохолизъм, технологична изостаналост,расизъм, потъпкване на елементарни човешки ценности, диктатура, шовинизъм, ненавист и нетолерантност към друго мислещите... Светът би бил едно много по-хубаво място без тази деградирала нация !