Расизмът в Америка е болест, отсече Обама

Отново заговори за контрол над огнестрелните оръжия в САЩ
20 юни 2015 09:10,
69
Расизмът в Америка е болест, отсече Обама
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че разстрелът на девет души при нападението в афроамериканска църква в град Чарлстън, щата Южна Каролина, показва, че расизмът продължава да тормози Америка, и свидетелства за нуждата от по-добро законодателство за контрол върху огнестрелните оръжия, съобщи Ройтерс.

"Очевидните мотиви на стрелеца ни напомнят, че расизмът остава болест, с която трябва да се борим заедно", каза Обама в реч пред конференцията на американските кметове в Сан Франсиско.

Още по темата

Той обаче се позова на други масови разстрели напоследък като тези в училище в Нютън, Кънектикът, и в киносалон в Орора, Колорадо, за да настоява за реформа в законодателството за контрол върху огнестрелните оръжия - една доста спорна тема в страна, чиято конституция гарантира правото на гражданите да притежават оръжие.

"Би трябвало да можем да говорим по този въпрос като граждани, без да демонизираме всички притежатели на оръжия, които в огромното си мнозинство спазват закона, но и без да внушаваме, че всички дебати за това са свързани с ужасен заговор за отнемане на оръжията на всички", аяви Обама.

"Вие не виждате убийства в такъв мащаб, с такава честота в която и да е друга напреднала страна на земята", каза той.

"Във всяка страна има хора, които се отдават на насилие, омраза или са психически нестабилни. Разликата е, че не всяка страна е залята с лесно достъпни оръжия", заяви Обама.

Президентът подчерта, че отказва да приеме, че редовните масови разстрели са "новото нормално състояние" в Америка.

Той призна, че Конгресът едва ли ще разработи в близко бъдеще нови закони за контрол върху оръжията, но изрази увереност, че в крайна сметка общественото мнение ще се промени и ще принуди законодателите да действат.

"Не съм се примирил. Вярвам, че в края на краищата ще направим това, което е правилно", каза Обама. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При това неизлечима !