Не сме преодолели расизма, категоричен е Обама

Оръжейното лоби е твърде силно, призна още президентът
22 юни 2015 16:08,
38
Не сме преодолели расизма, категоричен е Обама
Снимка: Reuters, архив

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ не са преодолели историята си на расизъм в интервю, в което взе отношение по дебата за отношенията между расите и оръжията, предаде Асошиейтед прес.

Интервюто в популярно радиопредаване по интернет (подкаст) на комика Марк Марон бе дадено след ареста на бял мъж за расисткото убийство на девет чернокожи в църква в Чарлстън, щата Южна Каролина.

"Не сме се излекували от расизма. Не става въпрос само за това, че не е възпитано да кажеш думата "негър (nigger) на публично място. Това не е мерилото дали расизмът все още съществува или не. Не опира само до открита дискриминация. Обществата не заличават напълно от вчера за днес всичко случило се преди 200 или 300 години", заяви Обама.

Президентът отбеляза, че макар и отношенията към расата съществено да са се подобрили откакто се е родил в семейство на бяла майка и чернокож баща, робовладелското наследство "хвърля дълга сянка и продължава да е част от нашата ДНК, която се предава".

Обама изрази и разочарованието си, че "хватката на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие над Конгреса е изключително здрава" и това възпира напредването на контрола над притежанието на огнестрелно оръжие, след като 20 деца и шест учителки бяха застреляни в начално училище в щата Кънектикът през 2012 г.

"Непосредствено след станалото в Санди Хук, Нютаун, когато бяха застреляни 20 шестгодишни деца, а Конгресът буквално нищо не прави - това беше моментът, когато бях най-близо до това да се почувствам отвратен. Доста се бях отвратил", каза Обама. Той изтъкна, че е важно да се вземе предвид, че ловуването и спортната стрелба са важни за много от притежаващите огнестрелни оръжия американци.

"Въпросът е просто има ли начин да се съвместят тези легитимни традиции с някакъв здрав разум, за да не може някой 21-годишен, който се е ядосал на нещо, или е объркан заради нещо, или е расист, или е умствено увреден, да влезе в магазин за огнестрелни оръжия и внезапно да се сдобие с оръжие и да може да причини огромни вреди", посочи Обама, имайки предвид задържания Дилан Сторм Руф, който е написал послание от 2500 думи за превъзходството на бялата раса. Руф е обвинен в деветте убийства при нападението в сряда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Не че ми пука, ама оня ден гледам, как предизборно баба Хилъри Клинтън чете книжка на децата в една градина или у-ще - не черни, чернокоси нямаше! И ако тая стане президент, чакайте да няма расизъм... За нея и ние сме ***.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същите форумци които реват от ромите и специалните им привилегии като етнос в България сега реват заради расизма в САЩ. Представа нямате какво става в САЩ. Само добре цензурирана пропаганда стига до вас и на български, и на руски, и английски.
18
2
 
5
 
! Отговори
! преди 8 години
Оръжейното лоби на САЩ ще унищожат земята рано или късно,явно Обама е безгласна буква!
17
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Ето така се предава и турското робство.
16
2
 
12
 
! Отговори
Капуцин преди 8 години
-Може ли маймун вози в рейс?-Щом може да стане президент, може маймун вози и в рейс.
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва Буш или Маккей за президент този е комунист
14
1
 
10
 
! Отговори
тими77 преди 8 години
и ни е се чудиме от къде се учим на расизъм ето от къде се мъти водата
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква демокрация в Америка? Това е общество от маргинали,които образуват народните маси и елит който се е обособил в престъпна групировка,която се разхожда по света и търси от къде да смучи кръв и пари.Колко държави изгоряха по техния диктат,който пред невежата публика го представят за демокрация и свобода на словото.Дрън,дрън....така със техни агенти успяха да сринат икономически много държави в техен интерес,като го представиха пред света,че в тези държави нямало СВОБОДА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА!!
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обама е комунист
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от 10И демократите, и републиканците са един дол дренки. Едните нападат в Азия, другите в Европа, че е по-близо.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, авторката. nigger значи *** и затова се смята за обидна. negro е ***. Правете малко разлика като използвате жаргон на непознат за Вас език!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма какво да се заблуждаваме за расизма.Това неприемане на другия идва от религията на евреите.Според тях щом не си като тях значи си против тях и всеки различен от тях бива използван или за пушечно месо или за роб.С векове тази нация си налага религията на всички нива,като се самозаблуждава,че освен тях други на тая планета не живеят.Това е накарало много посветени да се отвратят от тяхното мислене и грандомания.Много факти се доказаха,но те си плащат учтиво историята да мълчи за тия неща
8
1
 
8
 
! Отговори
бах преди 8 години
Тоя не беше ли казал, че САЩ са влезли в над расова епоха?
7
5
 
18
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
САЩ е гадна фашистка държава.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Талмуда всеки,който не е евреин е "гой".Тази дискриминация на богоизбраност,кога ще се зачертне от историята,която точно САЩ изповядват.Чел съм Талмуда там има най-голямата дискриминация позната по тези земи.Не евреин не може да се жени за "гой"ще опетни еврейското потекло.Обама,какво ще каже за тази религия,която не признава друга раса?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...задържания Дилан Сторм Руф, който е написал послание от 2500 думи за превъзходството на бялата раса..."Е нали свобода на словото, свобода на мисълта?!? Човека има право да каже каквото мисли. И се замислям. Аз мога да напиша не 2500 думи, ами 2 500 000 думи за превъзходството на бялата раса, ако се налага. Виж, за обратното ще ми трябва месец-два и вероятно ще е само 25 думи... Трудно се защитава теза, която е погрешна.
4
1
 
26
 
! Отговори
Джезве преди 8 години
Кафето освен черно и слабо, е и блудкаво.
3
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците и руснаците могат само да пръднат на големия черен на Обама. Русия скоро ще е просто една фалирала бензиностанция и ще се разпадне с по-голям трясък и от СеСеСеРе.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците и руснаците ще Ви покажат как ще стане,само ги подразнете още малко...
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие фашизма първо преодолейте,пък той расизма сам ще си отиде...