Пуританската набожност в исляма - новата тревога

Салафизмът ли кара млади европейци да се бият за ИД?
23 юни 2015 22:15,
31
Пуританската набожност в исляма - новата тревога
Снимка: Архив Reuters

Имамите му проповядват пуританска набожност, догмите му изискват стриктно разделяне на половете, а някои от неговите най-радикални последователи се вслушват в призивите за джихад. Салафизмът, течение в исляма, основано на буквално интерпретиране на Корана, е във възход във Франция, Германия и Великобритания, казват източници от службите за сигурност. Салафитите рязко увеличават влиянието си в джамиите и на улицата, пише Илейн Ганли от Асошиейтед прес.

Тенденцията тревожи европейските власти, които смятат салафизма за една от основните сили, които вдъхновяват млади европейци да се отправят към Сирия или Ирак, за да се бият за групировката "Ислямска държава". Експерти обаче казват, че мнозинството салафити са миролюбиви.

В Германия днес живеят 7000 салафити - почти двойно повече в сравнение с преди четири години, съобщи миналия месец министерството на вътрешните работи. Около 100 френски джамии са контролирани от салафити, което е малък брой на фона на над 2000-те мюсюлмански молитвени храмове, но два пъти повече в сравнение с броя им преди четири години, каза за Асошиейтед прес високопоставен представител на службите за сигурност, пожелал анонимност.

Във Великобритания числата също вървят нагоре. Седем на сто от 1740-те джамии са управлявани от салафити според Мехмуд Накшбанди, експерт по мюсюлманите във Великобритания и съветник на британското правителство по борба с екстремизма, който разполага с база данни за различните течения на исляма на острова. По думите му тези проценти постоянно растат, особено сред младите хора - между една и две четвърти от британските мюсюлмани на възраст до 30 години "приемат отчасти или напълно салафитската теология".

В днешно време интернет е смятан от мнозина за основния инструмент за бързо радикализиране на младите. Радикализирането обаче може да стане на места, където мюсюлманите се социализират, например джамиите. А там, заяви цитираният представител на френските служби за сигурност, салафитите са смятани за главни проводници на радикална идеология.

Експерти казват, че салафитите във Франция водят тихомълком кампания, за да установят контрол над джамиите. Първо си създават последователи и после започват да критикуват имама, за да спечелят на своя страна вярващите, предупреждават източници от службите и умерени мюсюлмани. Младежите и новоприелите исляма са смятани за най-уязвими за такива послания.

Експерти по исляма делят салафитите на три групи - едните избягват политиката, другите се увличат по нея, а третите са твърдолинейни богомолци, които откликват на призивите за джихад.

Днес салафизмът е станал жаргон за тревога. В Германия властите възприемат всички салафити като екстремисти, а службите за сигурност в Европа смятат, че има пряка връзка от миролюбивата към джихадистката версия. Това създава опасност нестабилните хора да бъдат подлъгани и да станат фанатици.

"Пътят (между двете версии) е кратък", каза Ален Родие, бивш агент на разузнаването, който сега работи като експерт по тероризма.

Салафизмът по принцип не би трябвало да е повод за тревога, но простотата на неговите послания означава, че всеки може да го използва за собствени цели, каза Накшбанди. "Хората, които искат да следват войнствен политически ислям, имат на разположение цял набор от инструменти, за да аргументират своята кауза", каза Накшбанди. Той определи групировката "Ислямска държава", която изповядва салафизма, като най-яркия пример за това как може да се злоупотреби с богословието.

Практикуващите салафизъм ("салаф" - предци) подражават на пророка Мохамед и ранните му последователи, които според тях са изповядвали най-чистата форма на исляма. Салафитите, които са мюсюлмани сунити, са лесно разпознаваеми - мъжете ходят с бради и роби до над глезените, а жените често покриват лицата си.

Джамия в района на Лион спечели необичайно дело миналата седмица срещу салафитски проповедник, даден на съд след месеци напрежение. 51-годишният Фаузи Саиди бе осъден да плати глоба за нарушаване на обществения ред в молитвен дом. Той призна, че е критикувал имама за допуснати теологични грешки, но твърди, че само веднъж е водил "паралелни молитви" в ъгъла с група последователи.

Смята се, че това е първото съдебно дело във Франция, заведено от мюсюлмани срещу мюсюлманин с позоваване на закона от 1905 г., гарантиращ светския характер на държавата. Този закон обикновено бива използван от правителството да налага забрани за носене на забрадки и закриващи лицето воали.

Франция иска да сложи спасителен пояс на исляма след кървавите терористични нападения в Париж от януари, като се опитва да спре разпространяването на екстремизъм в райони, смятани за благодатна почва. Властите започнаха да закриват интернет сайтове, които възвеличават тероризма, и обучителна програма, в която се втълпяват френски ценности на имами.

Критици казват, че полицията често нарушава свободата на вероизповедание, докато упражнява надзор над радикалните салафити. "Би било наивно да се мисли, че няма риск", каза специалистът по салафизма Самир Амгар. "Но да смяташ, че всеки признак на ултраконсервативен ислям представлява опасност, "крие риск от поставяне на клеймо на повечето мюсюлмани".

Някои салафити казват, че общата представа за живота им като строги молитви без никаква наслада е мит.

Оливие Корел, салафит, който според информации е бил част от религиозния живот на Мохамед Мера - който уби три деца, равин и трима паравоенни през 2012 г. - е ходил на ски с жена си в Пиринеите през януари.

"Забавляваме се. Забавляваме се. Забавляваме се", каза съпругата му за АП по телефона, преди да затвори слушалката.

Рашид Абу Худейфа, салафитски имам от западния френски град Брест, известен с проповедите си в YouTube какво е редно да се прави и какво не, засне видео как се разхожда с лодка в компанията на свой приятел. Клипът е озаглавен "Може ли човек да се забавлява?".

"Отиваме да плуваме", каза той преди да се гмурне във водата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът винаги е вървял в пакет с всякакви ограничения,предимно за жените.Не е учудващо,че новото течение залага на това.Само,че Европа и Америка се напълни с такива "невинни" правоверни и сега ще берат плодовете на криворазбрания хуманизъм.Идват с хиляди ,заради войните в Близкия Изток и рано или късно ще ислямизират Европа тотално.лед 20 години християните ще бъдат малцинство.
23
1
 
2
 
! Отговори
ebu do 27 Gligor преди 8 години
Evropa ne jelae İsliama tolkova kato religia kolkoto kato normi na sotsialno povedenie i na4in na jivotİslama e RADİKALEN zapomnete go i imenno tova e nujno na Evropa. ,,Jivei kolkoto i kakto e nujno a ne kolkoto i kakto ti se iska ,, jALKO e 4e dnes sveta vijda v İD litseto na istinskia İSLAM a ne e taka.
22
0
 
3
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Lesno e.Kato ne iskash da si xristianin-prigotvi se.Idvat salafiti.Religia ne se bori o oryzie,no s druga religia.Taka che ateisti s texni "europejski cennosti" niamat shansove.
21
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Запада сам си зареди бомбата ислям от криворазбран либерализъм. А тя вече цъка.....
20
0
 
8
 
! Отговори
78610 преди 8 години
До тоя дето вика алах е велик... ей безмозъчен плазмодий знаеш ли колко много има като тебе дето повтарят като папагали разни думи без никакво съдържание. Аз бих казал че има една велика сила която ви е създала и която ще ви изтреби като *** когато му дойде времето!!!
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Allah e Velik !!!
18
0
 
9
 
! Отговори
ебу бекир преди 8 години
Но едно е сигурно. Процеса не е естествен. За да е такъв поне век е нужен.
17
0
 
14
 
! Отговори
ебу бекир преди 8 години
Преживе Кадафи каза " след 50 години " но Европа като че ли се старае да съкрати времето. Дано човечеството узнае по скоро същината на всичко това защото хич не е нормално. Какъв е залога ?
16
0
 
14
 
! Отговори
ебу бекир преди 8 години
Европа доброволно сменя религия. Но защо ? Навярно след като приключи процеса ще узнаем.
15
2
 
4
 
! Отговори
Jakob преди 8 години
Аз съм дефинирал понятието секта. Щом протестантство е различно от това , което пише в Библията...Отговорът на въпроса Ви е в самия коментар.
14
5
 
2
 
! Отговори
Ник преди 8 години
До JakobПрав си!
13
8
 
7
 
! Отговори
Jakob преди 8 години
А дали в Библията е писано за протестантство и православие или хората си го тълкуват както си искат. Едните били евангелисти , другите били последователи и незнам си още какви . А Исус дойде само с една книга и това беше Библията ,с която да проповядва вярата в един единствен Бог. След смъртта на Исус , всеки един римски император, който е дошъл на власт е променил Библията в своя полза, и за това Корана се проповядва само на оригиналния си език за да не се промени както Библията.
12
0
 
12
 
! Отговори
Ник преди 8 години
До JakobДефинирай понятието "секта"? Казваш - отклонение от "истинската" религия? Коя е "истинска"? И къде? Може би под "истинска" имаш в предвид "официална"? Това означава западното протестантство да е "секта" в България, а православието - секта на запад. Религията и особено вярата, ако са истински, не може да имат национално-етнически привкус.
11
1
 
5
 
! Отговори
Jakob преди 8 години
Тази чалга до толкова промила мозъците на хората в България , че чак не могат да разберат очевидната истина за този свят. Всяко отклонение от истинската религия се нарича секта и се използва за политически цели. Но нали сектите са забранени чрез закона, но на някои държави така им оттърва да не ги виждат сектите за да има разделения между хората , защото тогава хората най - лесно се манипулат както и чета в коментарите на днешните мислещи хора.
10
2
 
2
 
! Отговори
Izbegal преди 8 години
Кат ни знаити ко пишити тия ша свършат нашта рабута и после ши ги изтрепими и гутоу
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм хуманист. Никакво трепане и заравяне, а връщане в държавата, откъдето са дошли. Там какви ще ги правят, си е тяхна работа, ако искат да се колят, стрелят, взривяват и т.н. Светото писание, освен историческия слой има над 70 нива на проникновение, та салафитите са в голяма грешка. Този джихат се отнася за вътрешните пороци в човека, а не да трепят другите хора. Поради тази причина да бъдат обявени извън закона в ЕС.
8
4
 
7
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
До ДС или вече SSЩе дойдат извънземните и ще ни спасят! Няма начин да не се намесят хахахахахаха
7
3
 
28
 
! Отговори
ДС или вече SS преди 8 години
Май трябва да проумеем, че исляма е пагубен за човечеството. Ще дойде време, когато няма да можем да ги спрем. Дано не е скоро.
6
2
 
24
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Европа ще си плати много скъпо за този флирт с тия индивиди! Казвам индивиди защото нали се сещате!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Svine