40 души ще работят в командния център на НАТО у нас

Структурата ще заработи до края на годината
24 юни 2015 20:25,
25
40 души ще работят в командния център на НАТО у нас
Снимка: Reuters, архив

Командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят с по 40 служители, пише БТА.

Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решенията от днешния първи ден от  заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. В отговор на въпрос той поясни, че тези центрове ще заработят до края на годината. Една от техните задачи ще бъде да изработват предварителни планове за действие.

Столтенберг определи взетите днес решения като напредък в приложението на решенията от срещата на върха на НАТО миналата есен. Днес е било решено числеността на силите на пакта за бързо реагиране да бъде 40 000 -  ри пъти повече от предвидените по-рано тази година 13 000 военни.

Министрите са утвърдили ускоряването на взимането на политически и военни решения. Те са подкрепили въвеждането на нова концепция за предварително планиране. НАТО решава да открие още изнесени командни центрове, освен посочените шест. Столтенберг съобщи, че седем държави от пакта са предложили да бъдат домакини на такива центрове.

Приветствам намеренията за преразполагане на американско тежко въоръжение в Европа, заяви Столтенберг. Той поясни, че допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.

Оставаме обединени пред общите предизвикателства. Едва ли някой в света се съмнява, че НАТО е силна организация, готова да защити всяка държава от пакта, посочи генералният секретар.

Силни сме, но оставаме открити за диалог с Русия, добави той. Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи, коментира Столтенберг.

Той съобщи, че днес министрите на отбраната са одобрили решение за подкрепа за развитието на военните и отбранителните сили на Молдова. Това включва реформа на службите за сигурност, учения и обучения за местната войска. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
К04о преди 8 години
Значи,съвет!Последно сбогом с близките и възможно най-голямата застраховка живот.
15
1
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Ние отдавна не сме Република, ние сме Щат вече над 25 години.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-доброто оръжие стещу руската армия е C2HAO5OH- обикновеният спирт ;)Да им подарят няколко контейнера с водка и след 10 минути ще са се заклели във вярност на който плаща водката ;)
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народите, живеещи около Русия, треперят и се чудят кога ли ще бъдат нападнати от чебурашките!С натовски щаб у нас можем да сме малко по-спокойни - пияниците от Азия няма да посмеят да нападнат България!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре натовци, отколкото поробителите руснаци, тези вечно пияни *** ...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напоследък и аз се настроих зле към НАТО, но не ставайте смешни - и да имахме армия, ако стане нещо с Русия, или с която и да е по-голяма страна, дали нашата велика армия щеше да ни спаси? Съмнявам се. Ние сме прекалено малки, за да воюваме сами, в случай на нужда.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато е терористична организация за държавен тероризъм и е отговорна за смъртта на милиони невинни хора, жени и деца в арабските държави и не само там. Нато защитава интересите на малка банда международни военнопрестъпници банкери и шефове на корпорации до един ***. Фактически Нато защитава интересите на ционистите неофашисти, които са пуснали пипалата си в почти целия свят, за да ограбват и подтискат обикновенния трудов човек. ТОВА ЕИСТИНАТА ЗА НАТО, А ДРУГОТО Е ЛЪЖА И КАМУФЛАЖ.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото несериозно да ви се струва, ние трябва да направимчас по-скоро референдум и да напуснем НАТО.В противен случай ще се превърнем в база, където ще се разкарватпияни и дрогирани американски войници.Но и това е нищо. Сега се готви нареждане от големия господарда се изръсим за 5-6 милиарда долара за някакви самолети Ф16,трета ръка от Портукалия. Вместо да ги бракуват и претопят теще ни нахлузят тези *** и ние ща теглим още борчове.
8
2
 
18
 
! Отговори
vale_karo преди 8 години
Не разбрах.Тези четиридесет човека ще бъдат командвани от Българският ГенераленЩаб,или те ще командват Българският Генерален Щаб.Унищожиха ни армията.Сега вече искат да унищожат и нас
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще работят натовците?добър въпрос !отговор ще държат на магарето ***
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато е най-голямата терористична организация в света.
5
2
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Разбрах за 40-те разбойника.Кой ще е Али Баба?
4
1
 
2
 
! Отговори
sopaceima преди 8 години
Tea ora mnoo bukluk napraili ke mnoo dupki po niviata i livadeto - che ima sopa po amerikano.
3
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдум за излизане на Република България от НАТО!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTITATA NA GRABITELITE ZAPOCNA-ZA NARODA BANANITE IM.
1
3
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Нищо особено. Ще юрославят "евро-атлантическите ценности".