Хилари Клинтън се очертава като бъдещият US президент

Преднината на бившата първа дама изглежда убедителна
24 юни 2015 11:10,
37
Хилари Клинтън се очертава като бъдещият US президент
Снимка: Reuters, архив

Хилари Клинтън е напът да спечели президентските избори в САЩ догодина, твърди социологическо проучване на американския телевизионен канал NBC и на вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирано от лондонския "Гардиън".

Според него бившата първа дама и последващ държавен секретар първо ще спечели безпроблемно битката за президентската номинация от своята Демократическа партия, а после на самите избори ще победи и който и да е от съперниците си от Републиканската партия.

Проучването констатира, че Клинтън е предпочитаният кандидат за 75 процента от членската маса на демократите. Най-близкият й засега вътрешнопартиен опонент - социалистът Бърни Сандърс от щата Върмонт, е далече назад с 15 на сто. Още по-голяма е подкрепата й сред вероятните избиратели на Демократическата партия - цели 92 процента.

Клинтън би победила най-вероятния си засега съперник от републиканците - бившият губернатор на Флорида Джеб Буш с 48 срещу 40 процента. Срещу друг републикански претендент от Флорида - сенатора Марко Рубио, тя би имала още по-голяма преднина - 50 срещу 40 на сто. Тя би победила и губернатора републиканец на Уисконсин Скот Уокър с 51 срещу 37 на сто. Още по-малък шанс срещу нея имат всички останали републикански претенденти, обявили кандидатурите си, сочи проучването.

Едно от обясненията за високия рейтинг на Хилари Клинтън, според авторите на проучването, е растящото в последно време одобрение за дейността на президента и неин съпартиец Барак Обама. От септември 2014 г. досега рейтингът на Обама е нараснал с цели 8 процентни пункта и вече е 48 на сто.

Повечето запитани - 58 на сто - смятат Хилари Клинтън за "умерен кандидат". А на въпроса от коя партия трябва да бъде следващият президент, 39 на сто отговорили, че той трябва да е от демократите, а 36 на сто - от републиканците.

В републиканския лагер, където претендентите непрекъснато се множат, засега Джеб Буш е почти наравно с Марко Рубио. 75 на сто от запитаните отговорили, че не изключват да подкрепят първия, а 74 на сто - втория.

Социолозите са се интересували и от проблемите, които вълнуват Америка в началото на президентската кампания. 25 процента са посочили "упадъкът на традиционните морални ценности" като най-тревожна тенденция в САЩ. На второ място с 18 на сто е заплахата от възможни терористични атентати.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Pikolo преди 8 години
Смях.Leyla Клинтън как се подхилкват и си гласеше "опашката" като "вице",понеже гласоподавателите и духнаха отдолу.Работата и е като камериерка,за друго не става.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бааааси и демокрацията - от 100 години ги управляват три фамилии. менкат се съпрузи, съпруги, братчеди и братчедки, лели, чичовци.пък Асад бил диктатор, разправят. Ми да тури братчеда за 4 години и те ти демокрация.
19
2
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Ако тази истеричка стане президент на САЩ, само БОГ може да опази света от Трета световна война!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ste bude interesno kak 8 godini sled kato zagubi bitkata s Obama sega kak ste zastitava i kritikuva pozicite si ot togava.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** американци.
16
1
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Тая работа с американските президенти стана като във филма "Опасен чар":куче-касичка,зарче-касичка,крокодилче-касичка и т.н. Президент-сексманиак,президент-***,президент-*** и сега евентуално президент-дърта вещица.Разнообразие,дето се вика.И става все по-ясно,че всъщност президентът не управлява,щото явно може да бъде произволен-рекламно лице според нуждите в момента.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ще осигурят ли пури аз овалния кабинет. И на мъжа и как ще му викат. Президент и пръв господин.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пак янките ще иат грозен президент.тая дърта баба ли бе.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** президент , след това *** президент , а сега и жена президент !!!! Нищо добро не ги чака САЩ , няма да е зле и Путин да се кандидатира
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, вие за леля си Хилари не се тревожете! И да стане и да не стане президент тя си е уредила живота, ама дайте да видим какво да правим с нашите хубавци, че от тях зависим много повече.
11
4
 
21
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Последните няколко президентски избори в САЩ ми приличат на ръка, която има само средни пръсти - който и да избереш, все е грешка.
10
4
 
22
 
! Отговори
! преди 8 години
Имаха черен президент, когото избраха само защото е черен, сега ще имат жена президент, избрана само защото е жена. След това ще имат президент хомосексуалист и след това президент черна жена хомосексуалист. Демокрация в действие :)
9
6
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тази доказано не може мъжа си да управлява, пък се пъне за цяла държава.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ясно,че ще са доволни.заплатите им се вдигнаха безработицата намаля на *** им дигнаха социалната помощ им обама им раздава телефони,бензинецът им стана още по-евтин вече няма сълзливи истории от типа на "вече 5000 наши момчета умряха в Афганистан напразно"-все неща дето "average joe" много одобрява
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стерва
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беше ясно че дъртото влечуго ще стане президент - планът се спазва.
5
6
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
А след нея, КУЧЕ ?
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tejko i gorko na USA taja nali ni u4i da Integrirame bG zigani eto Sega da si gi vseme v USA bG zigani da si gi Integrira Aide penke Levinski s svirkata v usta a bil s saksofona schte ti sviri
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя и преди 8 години водеше много пред Обама на изборите за кандидат на Демократическата партия, кампанията й беше много по-скъпа и загуби въпреки всичко. След два слаби мандата на демократите в лицето на Обама, и при положение, че той назначи вече жена на може би най-високия възможен пост (ФЕД), шанса жена да стане президент е минимален. Да не говоря, че Буш би я победил, стига да го номинират. Тя може да е свързана с разни силни лобита, но Буш е в пъти по-свързан. Ще е интересно.
2
8
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако евреите сложат тая вещица за президент,голям смях ще падне!Поне и кьоравите ще разберат кой всъщност управлява Америка,щото Х.Клинтън очевидно не може....Иначе,ако държат да оцелеят,в САЩ трябва да изберат пак ЧЕРЕН президент(републиканците имат един такъв кандидат).Само това е начина да преодолеят предопределеното(според пророчеството на баба Ванга:"Черният президент ще е последен")ХА-ха,голям смях!