Обама обеща: Без повече подслушвания на съюзници

Френски разузнавачи ще посетят Вашингтон за среща
24 юни 2015 20:50,
29
Обама обеща: Без повече подслушвания на съюзници
Снимка: Reuters, архив

Американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд обсъдиха по телефона разкритията на Уикилийкс за американско подслушване на трима френски президенти, предадоха световните агенции.

В телефонния разговор Обама е повторил пред Оланд ангажимента на САЩ да сложат край на практиките от миналото, възприемани за недопустими между съюзниците в областта на шпионажа, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство.

Разговорът е бил по инициатива на Оланд и последва разкритията на Уикилийкс в пресата за американски шпионаж на трима френски президенти от 2006 г. до 2012 г. Телефонното обаждане е било повод за двамата лидери да обсъдят принципите, които трябва да ръководят отношенията между съюзници по въпроса за разузнаването, се посочва в изявлението.

Президентът Обама повтори недвусмислено своя твърд ангажимент, поет през ноември 2013 г. след аферата с Едуард Сноудън и припомнен по време на държавната визита на Франсоа Оланд в САЩ през февруари 2014 г., а именно, че САЩ ще сложат край на практиките, които са съществували в миналото и които са неприемливи между съюзници, се уточнява в изявлението относно телефонния разговор.

Френски разузнавателни шефове в скоро време ще посетят Вашингтон, за да задълбочат сътрудничеството в тази насока, допълва Франс прес.

По повод на телефонния разговор Белият дом пък посочва, че Обама е казал на Оланд, че САЩ не взимат на прицел неговите комуникации, предаде Асошиейтед прес. Обама е обещал на Оланд, че ще продължи тясното сътрудничество между САЩ и Франция по въпросите на разузнаванетои сигурността.

Същевременно американски и европейски служби за сигурност проучват дали непознат досега информатор не е предоставил сведенията на Уикилийкс относно предполагаемото американско подслушване на френски политици, предаде Ройтерс.

Документите, разпространени от Уикилийкс и публикувани от френски издания, сред които и френския разследващ сайт Медиапарт, както изглежда включват специфични разузнавателни доклади, обобщаващи информации, събрани от американски шпиони.

Двама души, запознати документите, които Едуард Сноудън, успя да изнесе от Агенцията за национална сигурност, за която работеше, казват, че не си спомнят подобни доклади да е имало сред материалите, озовали се у американеца, който сега се намира в Русия.

Предишни информации, базирани този път на материали, изнесени от Сноудън, твърдяха, че АНС е следяла личния мобилен телефон на германския канцлер Ангела Меркел. В тези материали обаче се посочваше само, че личният телефон на Меркел е бил в списъка с обекти за следене на агенцията, но не се посочваха специфични сведения, събрани в резултат на евентуално следене от телефона на Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия дето подслушват пък него ще го питат.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обонго, вЕрваме ти! Нещо друго да обещаеш?
15
1
 
11
 
! Отговори
буй преди 8 години
Те целия свят подслушват ,какви обещания какви 5 лева? Кравари долни.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ западат като световна сила и гледат да контролират все по-силно единствения си останал съюзник ЕС. Нормално е според тях да подслушват германските и френските правителства. Така по-лесно могат да ги контролират и да знаят намеренията им. САЩ стават толкова жалки, че не му се вижда края. От няколко години вече не се трае, даже и във ФИФА влязоха. Където се обърнеш само американци.
13
1
 
10
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
Обещавам , повече няма да правя така...
12
2
 
4
 
! Отговори
ТОШО преди 8 години
Защо САЩ подслушват всички, а забравят руснаците?!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !Kato prikazkata za 7-te kzleta. Samo triaba Barack Hussein Obama de se porusi s brashno, moje y da mine nomera
10
1
 
23
 
! Отговори
Голем смех преди 8 години
Който верва на Бананко да ми сложи минус.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее щом е обещал маймуняка значи така ще бъде ..нали обеща ...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе...Тоя се е побьркал.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бонго обеща, че няма да подслушва България.
6
2
 
23
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха вЕрвате ли ?
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЕЧЕ НЯМА БЕЕЕЕЕ!!! ОБЕЩАВАМ САМО МАЛКО ДА ВИ ГО ПО НАВЪТРЕ. ДО КЪМ КАРТОФКИТЕЕЕЕ.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние тука на по-тъмни не вярваме!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не използвайте Facebook, watcap.Skype и тъй нататък
2
2
 
31
 
! Отговори
! преди 8 години
Вълкът козината си мени, но нрава не!
1
1
 
30
 
! Отговори
помни преди 8 години
когато ГО гепиха в германия пак плака и обещава.чУбанче