Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски

Проблемите на страната – и режимът, и медиите, и емиграцията
24 юни 2015 09:47,
99
Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски
Снимка: Reuters, архив

Режимът в Русия не е единственият проблем на страната, заявява бившият руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски в статия, цитирана от "Ведомости".

"Наричат ме главен враг на режима - много пъти съм критикувал действията на властта и смятам, че трябва да настояваме за възможност тя редовно да се подменя, но днес искам да кажа: режимът не е единственият проблем на страната ни", пише Ходорковски в материала, публикуван на сайта medium.com.

Сред проблемите, засегнати от автора, са липсата на политическа и икономическа конкуренция в Русия, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти, посочва Би Би Си.

Още по темата

Докато властта действа според сегашната си логика, Русия се движи с голяма скорост към една бетонна стена, твърди Ходорковски и прогнозира сблъсък през 2025 г. Квалифицираните кадри ще напуснат федерацията и проблемът с намаляващото трудоспособно население ще трябва да се решава чрез привличане на мигранти, предупреждава той.

Русия има нужда от технологически пробив, за да се нареди сред лидерите в технологиите - страните от Г-7 и Южна Корея, общи черти за които са сменяемост на властта, силно местно самоуправление и интеграция в световната общност, резюмира авторът на статията. Тя има сходство с програмата за реформи, представена през юни от бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин, днес оглавяващ Комитета за граждански инициативи. И двамата отбелязват липсата на нова икономическа стратегия в Русия.

За разлика от Ходорковски обаче Кудрин отправя упреци не към президента Владимир Путин и обкръжението му, а към правителството начело с премиера Дмитрий Медведев.

"И Ходорковски, и Кудрин са в една и съща ниша - нишата на очаквания, и естествено искат да се върнат в "Топ-5" на политиците в Русия", коментира политологът Михаил Виноградов.

Според Ходорковски, до две години всички в Русия ще са наясно, че страната е в безизходица и трябва Путин и неговата властова вертикала да бъдат сменени. Авторът на статията се надява сам той да бъде поканен за антикризисен мениджър, добавя наблюдателят Дмитрий Орешкин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Ходорковски забравя, че го помилваха от затвора, където бе тикнат, докато му изгният костите. Забрави, че могат и него да намерят в банята като Березовски, с щалче около врата, за да не му стане студено на онзи свят. Нищо лично. Ако иска да живее дълго, трябва да си мълчи като риба.
68
1
 
2
 
! Отговори
Хе-институт преди 8 години
Също и Хитлер,обкражаващият го персонал,*** Браун и военните заводи също са били миши.Ционизма е КАРЦИНОМ !!!
67
1
 
3
 
! Отговори
ХЕ-институт преди 8 години
Питаш ме дали без сталин би имало Втора световна война ? Според мен-да,понеже нищо общо няма Сталин със Еврейския конгломерат ! Говори ти в минало време и мое лично становище.И все пак това е всеизвестен факт.Имаш ли престава какви са били Берия,Ленин,Карл Маркс,Енгелс и Ротшилдовите фекалии ?
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зомби
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОБЛЕМЪТ В РУСИЯ(А И ПРИ НАС) НЕ Е ВЪВ ТОВА ЧЕ НЯМА С КАКВО ДА СЕ НАХРАНЯТ БЕДНИТЕ. А В ТОВА ЧЕ БОГАТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАЛАПАТ
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТО ВЪРНЕШ ОТКРАДНОТОТО НА РУСИЯ ЩЕ Й ОЛЕКНЕ.НАГРАБИЛИ СА ОТ СТРАНАТА СИ И -ЗДРАВЕЙ ЗАПАДА.ЗДРАВЕЙ ХАЙЛАЙФА. КАТО И НАШЕНЕЦА С 265 МЛН В ШВЕЙЦАРСКА БАНКА...??
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toja Hodorkovski s pod i trud ne e spe4elil miliardite, koito pritegava....i toi e prestapnik, da e blagodaten, 4e e giv oste
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo to4na statiq.dano nqkoi drug rublajiq q pro4ete nqkolko pati pa barem q razbral!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...и сейчас не поздно прислать к нему туриста с ледорубом...
60
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 79За глупостта лечение няма - от младия *** може да излезе само дърт ***!
59
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 80 79Абе Умници какви наемници каква дестабилизация от страна на Рф? РФ ли спря търговията на Украйна с екс СССР страните? Хунтата унищожи за 1,5 години около 60% от пазарите на Украйна. Икономически без подаяния от запад Украйна е фалирала. Войските на Хунтата стрелят със свръхтежки РСЗО Ураган и СМЕРЧ и свръхтежки оръдия ПИОН по градски квартали и точно те са тези дето убиват деца и възрастни хора.
58
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че путинските наемници избиват украински деца. За тази касапница, нито Меркел, нито Обаме са виновни.
57
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много му се иска на режима в москва да дестабилизира Украйна, но не може
56
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че русия води гадна имперска политика, това, че демокрацията там е *** дума- на всекиму е ясно!Само не мога да си обесня, колко трябва да си *** и безмозъчен, че да защитаваш диктатурата на путинТПо-тъпо нещо от комунисти, атакисти и всяка друга червена *** -НЯМА!
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха, ***, кво сега, трябва да е благодарен, че го пуснаха от зандана, където беше по политически причини и сега да си трае, а? Да ви имам евразийските ценности...
54
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 68До заря "А, и още - Путин е призовал за спиране на обстрела на Донбас. ?!" НАЛИ РУСИЯ НЕ УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНАТА.....Ако Русия беше част от войната Путин нямаше да призовава, а щеше да издава заповеди за прекратяване на огъня. Ако ме разбираш и си в състояние да направиш разликата.
53
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
Ако Ходорковски застане на мястото на Путин само след година ще има същото поведение, ако не се е отказал от власта до тогава.
52
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заря "А, и още - Путин е призовал за спиране на обстрела на Донбас. ?!" НАЛИ РУСИЯ НЕ УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНАТА.....
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До скоро... Боже,защо не си прибереш вересиите???
50
15
 
9
 
! Отговори
Малечко-палечко преди 8 години
Московския извратен терорист се е побъркал.Той не само че краде територии от съседни държави но иска за тази простотия целия свят да го обича Русия просто е един ке *** в който ако заключиш руснаците ще намерят какво да ядат. Но иска още народи да заключи и останалите да лъскат тази санитарна постройка до златно-блестящо