Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски

Проблемите на страната – и режимът, и медиите, и емиграцията
24 юни 2015 09:47,
99
Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски
Снимка: Reuters, архив

Режимът в Русия не е единственият проблем на страната, заявява бившият руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски в статия, цитирана от "Ведомости".

"Наричат ме главен враг на режима - много пъти съм критикувал действията на властта и смятам, че трябва да настояваме за възможност тя редовно да се подменя, но днес искам да кажа: режимът не е единственият проблем на страната ни", пише Ходорковски в материала, публикуван на сайта medium.com.

Сред проблемите, засегнати от автора, са липсата на политическа и икономическа конкуренция в Русия, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти, посочва Би Би Си.

Още по темата

Докато властта действа според сегашната си логика, Русия се движи с голяма скорост към една бетонна стена, твърди Ходорковски и прогнозира сблъсък през 2025 г. Квалифицираните кадри ще напуснат федерацията и проблемът с намаляващото трудоспособно население ще трябва да се решава чрез привличане на мигранти, предупреждава той.

Русия има нужда от технологически пробив, за да се нареди сред лидерите в технологиите - страните от Г-7 и Южна Корея, общи черти за които са сменяемост на властта, силно местно самоуправление и интеграция в световната общност, резюмира авторът на статията. Тя има сходство с програмата за реформи, представена през юни от бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин, днес оглавяващ Комитета за граждански инициативи. И двамата отбелязват липсата на нова икономическа стратегия в Русия.

За разлика от Ходорковски обаче Кудрин отправя упреци не към президента Владимир Путин и обкръжението му, а към правителството начело с премиера Дмитрий Медведев.

"И Ходорковски, и Кудрин са в една и съща ниша - нишата на очаквания, и естествено искат да се върнат в "Топ-5" на политиците в Русия", коментира политологът Михаил Виноградов.

Според Ходорковски, до две години всички в Русия ще са наясно, че страната е в безизходица и трябва Путин и неговата властова вертикала да бъдат сменени. Авторът на статията се надява сам той да бъде поканен за антикризисен мениджър, добавя наблюдателят Дмитрий Орешкин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ужасНали си гледал клипчето как два руски града стрелят под 180 градуса един спрямо друг.
48
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХЕ-институтТежеста, че е изнесе изнесена беше, но това ,че Сталин бше основния правокатор на ВСВ спор няма. ВСВ има две фази в първата СССР и Германия са съюзници. Без Руска помощ никакъв вермахт и никакъв блицкриг е нямало да има.Хитлер за Сталин е бил това, което беше Ал Кайда за САЩ. Създал го е въоражил го е само и само да може на спокойствие да си воюва с другите буржуа, та после той да дойде със запазена армия като освободител. И това е всеобщо признат исторически факт.
47
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряВ крайна сметка ще си останат с и така руски крим, но никога повече няма да имат марионетно проруско правителство в Киев. През времето през, което Путин си играеш на война, щатите си подписаха трансокенаксото споразуменеи за свободна търговия с Европа и Китай , което означава загубен пазар за РФ. С Русия оснаха разни ...стани и малко гузно Беларус. Относно анека на Крим даже Китай ги отсвири и заяви, че не го признава.Нещо никой не бърза да се метне на куция кон.
46
9
 
9
 
! Отговори
Берия преди 8 години
Бре другари подръжници на Баш Другаря путин! Бре що не се активизирате!!!!???? Гледаите как плюят и позорят БАЩИЦАТА! Ааа ше се караме ей! Стегнете се, че да няма "командировки" из сибирските територии!
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледах му едно интервю - има тикове, леко притреперва, с две думи: пътник е.да беше си седял на топло в затвора, там поне медицинските грижи са му безплатни.Путин явно го е пуснал, за да види светът колко е зле този, а не да му изграждат образ на светец.
44
9
 
4
 
! Отговори
ХЕ-институт преди 8 години
Според мен Сталин бе една религиозна пионка.Ако си запознат тежеста на войната бе изнесена на гърба на тогавшния народ на Савецкия съюз,на-много от Русия и конкретно от един генерал-стратег,които бе обезличен.
43
4
 
11
 
! Отговори
mishki преди 8 години
Ционизма е дело на юдаизма във всичките и религиозни форми,измами,ограби и пороби човечеството,до голяма степен.Обаче-минало-бешело.Чао на мишките олигарси.Ционизма е мишка.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХЕ-институтБез Сталин щеше ли да има ВСВ според теб?
41
7
 
9
 
! Отговори
ХЕ-институт преди 8 години
Колко от форумците тук знаят,че Втората световна война бе дело на еврейския конгломерат и пострадаха-цяла европа и обикновените евреи ?
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В общи линии е прав- няма ли честа смяна на властта, независими медии и истинкса икономическа конкуренция няма растеж. Никоя държава в историята не е прокоспала по този начин.
39
5
 
11
 
! Отговори
ХЕ-институт преди 8 години
Послучай помилването си,този еврейски гризач,пак разви мишата си опашка като летящо килимче,излъска си забките и пак започна да цвърчи срещу Русия.
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ленинградските *** създават впечатление за масовост и интерес на българите към скапаната раша.
37
2
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Дали Ходорковски няма да умре от старост,преди да се случат тия неща,дето ги говори?Бая побелял ми се види...
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е този. Откъде натрупа милиардите? Добре, че неговите приятелчета се молиха на Путин да го освободи. Естествено тоя *** веднага започна да плюе.
35
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската империя е пред разпад и без Майдан.
34
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази соросойдна *** се движи към "онзи свят".
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да се отрече ,че чедата на Сион добре си подготвят и яко финансират наследниците .Повечето "офиси" по света се ръководят от техни марионетки пряко или косвено.
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абрамович ,Ходорковски, Березовски, който плащаше войната в Чечня, Петро Валцман взел фамилията на жена си Порошенко , са от един и същи етнос.
31
3
 
16
 
! Отговори
Робърт Денирос преди 8 години
Тоя Ходорковски има вид на човек който е отказал да яде "Пицети" Скоро няма да може да ходи поради "сириъс хелт проблемсъ" и непреодолими "бетонни" обстоятелства под формата на трупчета около глезените му. Затова само за бетон плямпа и бълнува. СМЕРШ!
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eдин ден когато народа затворят кранчето за блага на нашите милионери и милиардери и те така ще говорят за страната ни,Яки бетонни стени ще има