Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски

Проблемите на страната – и режимът, и медиите, и емиграцията
24 юни 2015 09:47,
99
Русия се движи към бетонна стена, упрекна Ходорковски
Снимка: Reuters, архив

Режимът в Русия не е единственият проблем на страната, заявява бившият руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски в статия, цитирана от "Ведомости".

"Наричат ме главен враг на режима - много пъти съм критикувал действията на властта и смятам, че трябва да настояваме за възможност тя редовно да се подменя, но днес искам да кажа: режимът не е единственият проблем на страната ни", пише Ходорковски в материала, публикуван на сайта medium.com.

Сред проблемите, засегнати от автора, са липсата на политическа и икономическа конкуренция в Русия, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти, посочва Би Би Си.

Още по темата

Докато властта действа според сегашната си логика, Русия се движи с голяма скорост към една бетонна стена, твърди Ходорковски и прогнозира сблъсък през 2025 г. Квалифицираните кадри ще напуснат федерацията и проблемът с намаляващото трудоспособно население ще трябва да се решава чрез привличане на мигранти, предупреждава той.

Русия има нужда от технологически пробив, за да се нареди сред лидерите в технологиите - страните от Г-7 и Южна Корея, общи черти за които са сменяемост на властта, силно местно самоуправление и интеграция в световната общност, резюмира авторът на статията. Тя има сходство с програмата за реформи, представена през юни от бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин, днес оглавяващ Комитета за граждански инициативи. И двамата отбелязват липсата на нова икономическа стратегия в Русия.

За разлика от Ходорковски обаче Кудрин отправя упреци не към президента Владимир Путин и обкръжението му, а към правителството начело с премиера Дмитрий Медведев.

"И Ходорковски, и Кудрин са в една и съща ниша - нишата на очаквания, и естествено искат да се върнат в "Топ-5" на политиците в Русия", коментира политологът Михаил Виноградов.

Според Ходорковски, до две години всички в Русия ще са наясно, че страната е в безизходица и трябва Путин и неговата властова вертикала да бъдат сменени. Авторът на статията се надява сам той да бъде поканен за антикризисен мениджър, добавя наблюдателят Дмитрий Орешкин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бившият руски петролен магнат след това беше *** затворник, а после се превърна в противник на Кремъл, след като великодушно беше помилван от Владимир Путин.
8
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типичен ***. Комсомолски активист, отличник-крадец по времето на продажника-пиянгур Елцен, завлякъл руския народ с милиярди. Това е положението. Сатанистче с претенции да влезе в църква.
7
5
 
37
 
! Отговори
тцтцтцтцтц преди 8 години
не стига , че го пуснаха предсрочно , ами лае като пудел - няма срам
6
33
 
7
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Все някой трябваше да каже че цар Владимир енти е гол .
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя вместо да се радва че го измъкнаха от пандиза и да си харчи откраднатите пари, продължава да дърпа дявола за опашката. скоро ще му сервират чай с полоний ми се струва
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходорковски е един от многото, опитали се да раздадат Русия на чужденци. Ама го плеснаха през крадливите ръчички. Затова лае. Нека лае. Кучето лае, кервана си върви.
3
35
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Прав е човекът. Русия е обречена заради своеволията на Путин и сие.Русия има бъдеще само със запада!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Русия се движи към бетонна стена, най-вероятно става дума за язовир.
1
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия , на къде и да се движи , пак ще се спаси , но ние на къде сме тръгнали , към "светлото" бъдеще ли