Асанж: Франция да предприеме действия срещу шпионажа

Основателят на Уикилийкс обеща още разкрития
25 юни 2015 07:56,
19
Асанж: Франция да предприеме действия срещу шпионажа
Снимка: Архив Reuters

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж призова Франция да предприеме действия след разкритията, че е била шпионирана от САЩ. Освен това той обеща в интервю по телевизия ТФ1, че ще публикува още по-важни документи, предаде Франс прес.

"Залогът са икономическите и политическите интереси на Франция, суверенитетът й не може да бъде потъпкван, това ще е позор", каза Асанж. "За Франция настъпи моментът да започне парламентарно разследване и да отнесе въпроса в съда", добави той.

Според него световните сили сега наблюдават как ще реагира Франция. Ако тя възприеме политиката на щрауса, това ще е ясен сигнал към Съединените щати и към други страни като Русия и Китай, продължи Асанж.

Той даде интервюто пред ТФ1 от посолството на Еквадор в Лондон, което му даде убежище преди три години. Според основателя на Уикилийкс предстои разгласяване на най-важните документи, след като френски медии публикуваха документи на Уикилийкс, според които Съединените щати са шпионирали трима френски президенти.
"Имаме други информации, които ще излязат в подходящия момент. От политическа гледна точка онова, което предстои да бъде публикувано, ще е много по-важно от публикуваното от нас досега", каза Асанж, цитиран от АФП.

Малко по-късно държавният секретар на Джон Кери отрече шпионажа.

Съединените щати не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител, заяви той във Вашингтон.

"Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме приятели като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност, а такова нещо не ми е известно засега", каза Кери, цитиран от Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само България не се налага да бъде шпионирана, защото нашите сервилни управници докладват доброволно всичко на американския посланик. Ба си! Такова раболепие и слугинаж дори при комунизма нямаше.
7
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Говорите за различни Германии, тази Германия няма нищо общо с онази от преди 30-40 години.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mishka,koyato izbyaga.Vsashtnost podizpalnitel*
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще предприемат те, това да не е Франция на Де Гол. Тия сега са меки китки и цветнокожи.
4
11
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Az sum ZA shpionaja.Koito misli che e losho e glupav.Tryabva da se znae koi kakvo pravi ot politicite.NIE DANUKOPLATCITE PLASHTAME DANUCI ZA DA IMAME SIGURNOST /VOENNI I KUKI/POJARNA ZDRAVEOPAZVANE.PLASHTAME NA POLIT.ZA DA IMA ZAKONI I PRAVILA DA JIVEEM V MIR S OKOLNITE V DURJAVATA I VUN OT NEYA.
3
4
 
22
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 7Не е забранено, проблема е в това, че Франция и Германия уж са съюзници на САЩ, но всъщност са им само васали, които трябва да се контролират. Я ти ми кажи защо 70 години след ВСВ Германия и Япония още са окупирани от американски войски?
2
3
 
32
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Одисейчо, не си играе човека, а показва каква ни е "демокрацията" всъщност, т.е. нейната липса. Объркал си посоките, Звяра е зад Атлантика, но като всяка друга империя и тази ще рухне, лошото е, че може с нея да си отидат и милиони невинни!
1
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Бащата на ЕС Де Гол сигурно е като пумпал в гроба си от това, което правят наследниците му. Още едно време той беше осъзнал, че Франция не трябва да има нищо общо със САЩ и НАТО!