Ципрас води Гърция към самоубийство

Референдумът е ненадмината наглост, анализира DW
Обновена: 27 юни 2015 15:18 | 27 юни 2015 15:15, Бойчо Попов
643
Ципрас води Гърция към самоубийство
Снимка: БТА

Гръцкото правителство очевидно е замислило самоубийство. Премиерът Ципрас, който явно през цялото време коварно е водил за носа международните кредитори, сега апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса.

Този нагъл ход от негова страна и абсолютно несъответните думи, с които обяви намерението си, надминават всичко, което сме виждали досега. Европейците изкривиха и разтеглиха до безкрайност своите собствени критерии и правила, за да осигурят на хаотиците в Атина допълнително време и оставане в еврозоната.

Още по темата
Европа е готова да налива и нови пари в гръцката каца без дъно, за да се задвижат необходимите реформи. Явно обаче, всичко е било нахалост, пише в анализ за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Сега гръцкото правителство гарнира обидите по адрес на чуждите кредитори с искания за ново междинно финансиране на страната до провеждането на референдума на 5 юли и за нови спешни кредити, с които да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг.

Какво ще се случи, ако гръцкият народ в крайна сметка отхвърли предложенията на европейците и на МВФ? Това несъмнено ще доведе до окончателен фалит на държавата и отпадането й от еврозоната.

Какви ще са последствията, ако гърците одобрят европейските предложения, въпреки нежеланието на собственото си правителство? Пак същите - защото дори най-добронамерените към Гърция кредитори няма да успеят да прокарат каквато и да била програма за оздравяване на Гърция, ако това напълно безотговорно и несериозно правителство остане на власт.

Защото за отпускането на нови кредити ще се изискват и спешни реформи, които правителството на "Сириза" очевидно отхвърля. А какво ще стане, ако европейците и ЕЦБ приключат помощните програми за Гърция още на 30 юни и затворят кранчето за по-нататъшни помощи? Държавата ще фалира, а малко по-късно неизбежно ще последва и излизането й от еврозоната.

Както и да го гледаме, примката около врата на Гърция се затяга още по-силно. Гърците усещат това и се опитват да спасят последните си спестявания. Европейците, които наистина направиха огромни компромиси, няма как да изпълнят новите абсурдни искания от Атина. Който не желае да му се помогне, ще трябва да се оправя сам!

Британският премиер Дейвид Камерън е прав, когато казва, че подобен изход би бил най-добър за всички. Жадният за власт Ципрас, също като герой в някоя древна трагедия, е готов да повлече със себе си цялата страна към пропастта. Подобно хаотично излизане на гърците от еврозоната ще се окаже доста скъпо за кредиторите - огромни суми ще бъдат веднъж завинаги загубени. Като член на ЕС, Гърция ще се нуждае от нови хуманитарни помощи. И въпреки всичко Ригерт e принуден - макар и със съжаление - да кажe: "Стига толкова! Време е за Grexit!"

Без допълнителни финанси Гърция може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че Международният валутен фонд (МВФ) очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит,

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят през уикенда, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха.

Всичко по темата за Гърция - за фалита, за дълговете, за референдума, четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


643
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърция заминава, за нас това не би трябвало да е зле. само където трябва да им плащаме бакиите ама като се раздели между всички държави в ЕС няма да е толкова много.
362
2
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Ципрас като всеки един популист се опитва да си измие ръцете и да прехвърли отговорността за ада, който предстои в Гърция върху някой друг, я кредиторите, я избора на самите гърци.Гръцките маслини, домати, зехтин, риба и хайвер ще станат без пари направо.Лошото е, че не ние ги задминаваме, а те пропадат.
361
6
 
12
 
! Отговори
dp преди 8 години
Проблемът на света е, че руските агенти са толкова евтини - и тия дето тролят тук за еднотомизерно ядене, и тоя византиец дето ще затрие страната си за да угоди и той насъветския си господар.Това, че господарят му си е направил криво сметката - Европа няма и да кихне отсвирвайки Гърция обратно в третия свят - и да го вълнува никой не го пита, кой пита слугите си замнението им.
360
5
 
6
 
! Отговори
Въле преди 8 години
Бойко Борисов води България към публичния дом на Европа
359
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде по света се е чуло някой да се хване с руснака, и да прокопса? Помогнете ми с информация?
358
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИН ВЪПРОС: преди 8 години
АКО ЦИПРАС НЕ СЕ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ И ЗАЕМИТЕ, ИТОВА СЕ СМЯТА ЗА ГЕРОЙСТВО И ЗА ГОРДОСТ ....ЗАЩО И АЗ ДА ПЛАЩАМ, ДАНЪЦИ ,ТАКСИ,ГЛОБИ И ЗАСТРАХОВКИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА..??!!!ЩЕ БЪДА И АЗ,.... КАТО ГЪРЦИТЕ ------НИЩО НЯМА ДА ПЛАЩАМ!!/..ще съм горд и с достойнството на честен-мошеник и комунист/ДА МУ МИСЛЯТ ПОЛИТИЦИТЕ ....ХА,ХА,ХХАААААААААААААААА......КОИТО СА НА ВЛАСТ!!!!
357
5
 
14
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До OdnoklassnikiЗападна Европа беше построена с плана "Маршал" , без него щяха да са по - зле от нас , а ако не беше СССР , сигурно нямаше да знаем какво е това електричество ! А нашата "горда" натовска армия в момента е със същото съветско въоражение , защо САщ не ни дарят техника както СССР ? Правилно за тях ние сме колония , а не съюзник !
356
7
 
7
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ГОСПОДИН ЦИПРАС НЕ Е ДЖЕНТЪЛМЕН И ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ С МЕН.НЕМОЖЕ ТАКА ГОСПОДИН ЦИПРАС ДА ГО СЛОЖИШ ЧЕТВЪРТИТ НА ЕВРОГЕИСКИТЕ НЕЖНИ З...И БЕЗ МАЛКО ВАЗЕЛИН.ТАКА МНОГО ГИ БОЛИ И ВИЖ КАКЪВ ВОИ НАДАВАТ.БЪДИ ДЖЕНТЪЛМЕН И СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ С ВАЗЕЛИН.
355
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ЦИПРАС. ТОВА Е МИНИСТЪР А НЕ ЛУКОВА ГЛАВА КАТО БАНКЯНСКАТА ТИКВА. КОЙТО СЕ Е ХВАНАЛ ЗА ПАЛЦИТЕ И КОЙ ОТ КЪДЕ ДОЙДЕ МУ ГО ОТПЕ.ВА. ТЕЗИ МИЛИАРДИ КОИТО ГИ ДЪЛЖЪТ НЕ ГИ Е НАПРАВИЛ ТОЙ А ТЕЗИ ОТ ЕВРОГЕЯ. ДАВАЛИ СА ИМ МИЛИОНИ ЗА ДА ИМ КУПУВАТ СТОКИТЕ НО СА ВЗИМАЛИ ПАРИТЕ БЕЗ ДА ДОСТАВЯТ НИЩО. А ПОСЛЕ ДЪЛЖИТЕ НИ МИЛИАРДИ. Е ТАКА ЛИ? Е СЕГА СИ ПАДНАХТЕ НА Х.Я. ЦИПРАС НИТО Е ТИКВА НИТО Е ГЕЙ НИТО Е КРИВОУСТАТА. ТЕЗИ КОИТО ГИ ИЗБРОИХ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА. И ПРОДЪЛЖАВАТ УНИЩОЖЕНИЕТО.
354
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdnoklassnikiДокато НРБ се изграждаше, отвъд желязната завеса построиха десет пъти повече. Тук ти е грешката. Щеше да се строи със или без СССР, но България има лош късмет.
353
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопСлавянина може дори сам да не си вярва, а просто да е на брой коментари. Може и да е заблуден юноша или най-обикновен промит мозък. Въпросът е, че мога да го контрирам цяла нощ понеже такива хора казват на черното бяло и са лесни. И медията доволна от броя коментари, и кремълските *** заработват от това, че им отговаряме и аз се забавлявам докато сичакам каквото чакам;)
352
5
 
11
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Анонимен"А Русия като е по-богата, готова ли е да налива пари на по-бедните?" - Ами тя вече го е правила бе *** ! Кой изгради всички заводи на НРБ и кой и въоражи армията ? Не беше ли СССР ?
351
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Не му обяснявай на славянина, той е полуруски рептил. Плод на български неориентиран загубеняк руска колхозница.
350
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 451 от славянинЗащото могат да си го позволят. Докато България и Гърция не могат. Въпрос освен на възможности и на политика, а с последното си извъртане Гърците загубиха окончателно всякакво доверие.И какви са тези лични обиди, другарю?Ами не е възпитано, не е православно. Не нападайте на ближния си:)
349
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може би до раждане?
348
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯзеЕстествено,че ЕС ще продължи да съществува без Гърция, че дори и без далеч по-важната Великобритания. Без ЕС Гърция има двевъзможности - скотия и оздравяване или скотия без край.Зависи си от тях.По вероятно е второто, също както и България би се удавила ако се откачиот ЕС.
347
0
 
2
 
! Отговори
naTpuoTa преди 8 години
Поне имаме 4 сезона ;) и Орфей, Дионис, Спартак ... :))))
346
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне зимата в Гърция не студена ;)
345
3
 
14
 
! Отговори
*** преди 8 години
Гърците ако и да не им се бачка много-много,за разлика от нас си имат работеща икономика.Селско стопанство,корабостроене и т.н все ще се оправят.Ние сме зле,а сме седнали да ги плачем.Дет са вика ,само от туризъм могат да закърпят положението.Пък и евтин ток от България си купуват ..от АЕЦ-а.
344
4
 
10
 
! Отговори
булгаристан преди 8 години
Гледайко колко фенове на гръцката наглост има, заключвам, че напълно заслужено сме на днешното ни дередже!!! Явно всеки се възмущава от безнаказаността, шуробаджанащината и неравноправието, но само докато е в техен ущърб - има ли изгода за себе си българинът е готов на всичко, срещу което иначе негодува! Продължавайте да им сваляте шапка на маляките, като ви радва безсрамието им, но не очаквайте никакво уважение от Белия свят - такова просто не заслужавате!