Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум

Ципрас свиква допитване за финансовата помощ на 5 юли
Обновена: 27 юни 2015 07:34 | 27 юни 2015 07:30, Александър Попов
210
Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще бъде произведен референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от
Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спрасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер.

Гръцкият държавен министър и високопоставен приближен на премиера Алексис Ципрас, Никос Папас, очаква гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

Говорителят на парламентарната група на СИРИЗА Никос Филис пък напаво призова избирателите да отхвърлят ултиматума на кредиторите на Гърция. "Казваме да на предложението на правителството и не на ултиматума на кредиторите", заяви Филис пред медиите.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос заяви пред Гръцката телевизия, че неговата политическа сила също ще призове гърците да отхвърлят споразумението на референдума на 5 юли.

"Точно както през 1940 г. гръцкият народ реши да каже не на чуждите армии, като председател на Независимите гърци призовавам партията да участва в това голямо тържество на демокрацията, наречено референдум, и да гласува с не - не на отказа от независимостта ни", посочи той. "Независимите гърци" са по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Опозиционният лидер и председател на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас атакува в изявление министър-председателя за решението му да свика референдум, като заяви, че по този начин Гърция на практика поема курс на
конфронтация с Европа. "Европейската идентичност е постижение на Гърция и Нова демокрация ясно е застанала на страната на демокрацията и Европа", посочи Самарас, който е и бивш премиер.
 
По думите му Ципрас е довел страната до тотална безизходица между неприемливо споразумение и излизане от еврозоната. Според Самарас въпросът на референдума на практика представлява "да" или "не" на Европа.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК от своя страна призова Ципрас да си подаде оставката.

"Тъй като господин Ципрас е неспособен да взема отговорни решения, той трябва да се оттегли и да позволи на хората да гласуват за бъдещето си чрез избори", посочи в изявление председателят на политическата сила Фофи Генимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 8 години
"Мързеливите" гърци правят показно на "работливите" българи. Имайте още малко търпение, драги сънародници,..... краят (ни) е скоро.
112
0
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Това е демокрация - народа решава!Вижте как само звучат старите партии "Нова демокрация" и ПАСОК - също като нашите управляващи. В Гърция обаче тези партии взимат по десетина процента от гласовете. Мога само да завиждам на гърците.
111
5
 
5
 
! Отговори
Тарикатис преди 8 години
Интересно ми е ако Гърците са достатъчно глупави като премиера си и и вземат че кажат НЕ. Тогава Ципуракис ще продължи ли да се пазари като на женския пазар или ще въвежда драхмата и ще стяга куфарите за Москва :)
110
2
 
5
 
! Отговори
Тарикатис преди 8 години
От тоя референдум нищо не зависи. Дори Гърците да кажат да на споразумението, ЕС иска то да бъде гласувано от гръцкият парламент. Да го бяха гласували първо там и ако ония кажат ДА, тогава да питат народа. Или ципурата иска с референдума да прекара ЕС. Ако народа каже Да, ще вземе парата и след година най-много парламента ще каже НЕ. Ципурката ще си измие ръцете че не го слушат, парите ще бъдат изядени и цирка ще започне отново.
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21Защо не дадеш факти и сравнения на заплатите от преди 10- 15 Години, а само пароли хвърляш.
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7Нищо няма да стане, ще печатат драхми колкото си искат, бес стойност.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простичко представят нещата от ЕК. Има обаче и друг вариант - да се разгледа хубавичко кой как и при какви условия е отпускал кредити на Гърция, особено през последните 5 години. Ако трябва и Съдът да определи дали голяма част от тези кредити нямат характеристиката на т.н. омразен дълг. По този начин Еквадор опрости многомилиардни държавни задължения към тарикати-кредитори, "съумели да отпуснат" заеми при убийствени за страната условия, очевидно, с договори, отдалеч миришещи на корупция.
106
0
 
6
 
! Отговори
Стоко преди 8 години
Пък Люксембург е с 3 трилиона външен дълг...
105
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалла на гърците. Искаме референдум и ние. Далаверата от ЕС е колкото от чешма без вода, а вредите - неизмерими. Поредното доказателство е днешния парад.
104
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 143 Изобщо не е неочаквана. ЕС от поне 6 месеца е решил твърдо да каже на Ципура-та да си бере лайката - или да слуша какво му пее радиото или да се оправя сам. Е може и от *** да поиска помощ, ама оня не дава (има си Крим ДНР и ЛНР да хрантути)...
103
7
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До 146Италия, Испания, Португалия, Ирландия, направиха реформите, плащат си навреме и нямат проблеми. Само гърците отказват реформи и връщане на дългове.......... работа......а, САЩ не ги мисли - те фалирват от сто години и ще продължават да го правят успешно още толкова.
102
3
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 8 години
Абе падна падна ,пък пак е над 300 милиарда.Вижте бе другари капиталисти и американски възпитаници.Няма такава държава в света ,която с ограничения да си е върнала дълговете.Дълговете се връщат по американско-схема.Като дойде време да връщаш ,вземаш нов дълг по-голяв ат предишния.Това правят америкнците.Настъпва падежа на едни книжа-печатат нови и готово.Така ,че сега спора е не дали да дадат на гръцкия народ нещо ,а да дадат милиардите на МВФ ,а лихвата да я платят гърците
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 126къф референдум бе ушанко? Чемодан, вакзал, масква
100
5
 
16
 
! Отговори
Одисей преди 8 години
колкото и да ми е неприятно но трябва да си признаем че гърците са по народ от нас и каквото и да стане ще се сплотят и ще оцелеят и като народ и като държава...спомнете си как се опълчиха срещу могъщия трети райх и се биха до последния патрон...не клекнаха пред Хитлер като нас...и сега ще отстояват интересите си до последно...можем много да се поучим от тях...
99
1
 
8
 
! Отговори
До 145 преди 8 години
Брей че си уменннн ,направо гений.А ако и спрат пенсиите въобще ще си изплатят дълговете не за 15 ,а за седем години.Абе *** ,защо не се приложи схемата ,която предлагаш и за американците ,които имат дългове в трилиони,за италианците ,които имат по-голям дълг от Гърция ,за Испания ,за франция.Абе защо за едни може ,а за други не може.Ще им го накривят на гърците-пак ще ги натъпчат с пари защото иначе америкнците ще загубят Средиземно море.А путин ще им събира кожите само
98
2
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До Анонимен 140Сметката е проста. В Гърция има 2.75млн пенсионери със средна пенсия 12 000е годишно. Това прави 33млрд. евро. Ако пенсиите им станат наполовина- тоест 500 евро на месец, Гърция ще има 16-17млрд евро излишък, с който за 15г ще си изплатят дълговете. Как нашите пенсионери я карат с 160 евро пенсия? И те могат. Да не би да са работили повече?
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам да видя каква ще е реакцията на фондовите пазари в понеделник и какви ще са лихвите на дълговите книжа на Португалия, Испания и Италия...Да видим и фондовите индекси...Интересно как ще реагират борсите на новината... До колко е подготвена Европа за една такава неочаквана ситуация
96
2
 
15
 
! Отговори
До 138 преди 8 години
Виж бе американски храненик,обясни на мен тъпия ,ти който си страшно умен защо преди седем години на Гърция и опростиха над 130 милиарда,спазват всичките ограничения които им наложиха и дълга им вместо да се намали все си стои на 320 милиарда.Хайде кажи защо като е така народа да гладува като *** българско стадо у нас
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще ги ползваме за нископлатени роби, ако излязат =)
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От срещата в петъкИграта свърши, казал Туск на гръцкия премиер. В Гърция има 1,5 милиона безработни, 3 милиона бедни и хиляди семейства, които нямат доходи освен пенсиите на бабите и дядовците. Това не е игра, отговорил Ципрас. Не трябва да подценяваме докъде може да стигне народът, когато се почувства унизен, добавил гръцкият премиер. След срещата Ципрас обявил,че няма да се поддаде на ултиматумите и шантажа Ципрас, смело напред!