Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум

Ципрас свиква допитване за финансовата помощ на 5 юли
Обновена: 27 юни 2015 07:34 | 27 юни 2015 07:30, Александър Попов
210
Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще бъде произведен референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от
Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спрасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер.

Гръцкият държавен министър и високопоставен приближен на премиера Алексис Ципрас, Никос Папас, очаква гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

Говорителят на парламентарната група на СИРИЗА Никос Филис пък напаво призова избирателите да отхвърлят ултиматума на кредиторите на Гърция. "Казваме да на предложението на правителството и не на ултиматума на кредиторите", заяви Филис пред медиите.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос заяви пред Гръцката телевизия, че неговата политическа сила също ще призове гърците да отхвърлят споразумението на референдума на 5 юли.

"Точно както през 1940 г. гръцкият народ реши да каже не на чуждите армии, като председател на Независимите гърци призовавам партията да участва в това голямо тържество на демокрацията, наречено референдум, и да гласува с не - не на отказа от независимостта ни", посочи той. "Независимите гърци" са по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Опозиционният лидер и председател на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас атакува в изявление министър-председателя за решението му да свика референдум, като заяви, че по този начин Гърция на практика поема курс на
конфронтация с Европа. "Европейската идентичност е постижение на Гърция и Нова демокрация ясно е застанала на страната на демокрацията и Европа", посочи Самарас, който е и бивш премиер.
 
По думите му Ципрас е довел страната до тотална безизходица между неприемливо споразумение и излизане от еврозоната. Според Самарас въпросът на референдума на практика представлява "да" или "не" на Европа.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК от своя страна призова Ципрас да си подаде оставката.

"Тъй като господин Ципрас е неспособен да взема отговорни решения, той трябва да се оттегли и да позволи на хората да гласуват за бъдещето си чрез избори", посочи в изявление председателят на политическата сила Фофи Генимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
6
 
! Отговори
Сток до 69 преди 8 години
И ти си прав, с голямата разлика, че ние сме в период на равномерна и спокойна(о народе заспал!) мизерия така да се каже, докато гърците ще изпитат шоково пропадане в стандарта. Няма как да се предвиди къде ще е дъното им, но със сигурност стандарта им ще остане доста по-висок от нашия. Техния колан може да се затяга много, но не искат, докато нашия е на последната дупка и сме(Тиквата) горди , че добре сме го затегнали само дето си държим гащите с ръце да не паднат от мизерия.
52
2
 
5
 
! Отговори
Пожълтели-страници преди 8 години
Всичко е заради лингвистични проблеми. Гърците превеждат Популизъм, като Демокрация. Това е поради преминаването от латински към гръцки по време на Империята. Просто гръцкият се оказал по-лесен за учене от кавказци, араби и роми, от сложния латински. Освен това, понеже там повече от 1/3 от населението се състои от гърцизирани българи и албанци, се проявява и еничарски синдром. Тия, понеже си нямат всъщност Родина, прегръщат Комунизма като такава. Затова и там има толкова комунисти-безродственици
51
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ципрас и Путин са наистина големи политици,които мислят за народа си,а не като нашите Тикви!
50
3
 
12
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Този ход на Ципрас буквално вцепени от страх еврочиновниците и задокеанските им началници, защото знаят резултата. На американците не им пука за гръцкия народ и какво споразумение ще има. За тях са важни единствено военните бази, комуникациите и логистиката, т.е. оставането на Гърция в НАТО. Дали ще е в ЕС, на американците не им дреме, нали през 1967г. им пробутаха фокуса с военната хунта, нищо, че не беше особено демократично и хуманно. За тях е важна борбата със съветската (руската)"опасност".
49
6
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
ТОВА Е ПОЛИТИК-Това е КАЛПАВ политик! Вместо да управлява, прехвърля топката на народа.
48
0
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
Едва ли ще е по-лошо от всяка поредна наша зима!
47
3
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
ащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ-Грешиш. Ако Гърция не плати на МВФ, то икономиката й автоматично ще започне да се ръководи от МВФ - такива са правилата при вземани на заеми. А тогава МВФ, както го е правил вече много пъти, вкл. и в България, ще проведе нужните реформи, за да се стабилизира икономиката - започва рязане на пенсии и държавни заплати, съкращения, продажба на държавни предприятия и т.н. Спомнете си какво стана в БГ.
46
4
 
9
 
! Отговори
fripp преди 8 години
Не е за вярване, че 300млрд. дълг са били натрупани скришом. Това са глупости. ЕС наливаха пари в Гърция, под давление на Щатите, с основната причина да не залитне към Русия. В крайна сметка, гърците добиха своята независимост след поредната победна Руско-турска война през 1828-29г. Просто ЕС се оляха. Или по-точно на Германия й писна да плаща за игрите на Щатите, ама няма смелост да поиска сметката от бургерите и я иска от гръцкия народ.
45
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
И в България трябва да има референдум за и против ЕС!Аз не виждам нищо положително в нашата страна от ЕС,само цените станаха по-високи!
44
2
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
вчера се върнах от гръцко бая сте заблудени ората си ядат пият-Ами то и в България хората ядат и пият по кръчмите, но това не значи, че сме цъфнали и вързали. Същата е ситуацията и в Гърция.
43
0
 
5
 
! Отговори
ана преди 8 години
На колко години се пенсионират Гърците?
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фалит на ГърцияВинаги има начин!!!Защо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФПравителството в Атина ще попадне в графата "неплатежоспособно", единствено ако не изплати задълженията си по ДЦК Ако правителството в Атина не успее да изплати във вторник транша от 1,6 млрд. евро, който дължи на Международния валутен фонд (МВФ), това може да се окаже по-лоша новина за заемодателя, отколкото за Гърция. Лагард,Лагард... ще ти дърпат ушичките за набутацията!!!!!!!1
41
4
 
9
 
! Отговори
Сток преди 8 години
Целта е изпълнена с протакане и популизъм на килограм всеки ден и на практика от седмица са във фалит, сега на ход е програма за разтоварване от отговорност. Европата не я мислете, тя е готова за този стрес тест, но само гледайте какво ще се случи в Гърция посред зима!
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да си пишете коментарите,вземете се информирайте малко какви мерки точно предлагат кредиторите, за да видите, че никой нормален политик няма да подпише това. Не може МФВ да изнудва Гърция като иска 23 % увеличаване на ДДС в туризма от 1 юли,в разгара на сезона,при положение,че в Испания, Италия и т.н. е 8-10 %, не може да иска 100% предплата за следващата година на целия данък печалба от бизнесмените и още куп такива.Браво на Ципрас!!!!!
39
4
 
8
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Ципрас фактически официално обяви фалита на Гърция. Следващата седмица трябва да направят огромна вноска от над един милиард евро, а те ги нямат тази пари. Вместо това ще правят някакъв ненужен и безсмислен раферендум.
38
3
 
3
 
! Отговори
Демо-крация преди 8 години
Гордите, богати, гръцки просяци, станаха и демократи. Да си започват вече гражданската си война, че най-накрая да я свършат. 70 години чакаме.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
This is Sparta!!!!!!!!!!!!Да живее демокрацията!!!!!!
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простотията и големите мераци винаги струват скъпо!Винаги!
35
1
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Преди да пишете си вземайте хапчетата.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ТОЗИ КАТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ И ПРЕХВЪРЛЯ ОТГОВОРНОСТТА НА НАРОДА ! *** !