Атентаторът в Лион призна, че е обезглавил работодателя си

Френският премиер предупреди за "голяма терористична заплаха"
28 юни 2015 17:20,
30
Атентаторът в Лион призна, че е обезглавил работодателя си
Снимка: Reuters

Заподозреният за джихадисткия атентат във Франция в петък Ясин Сали е признал, че е обезглавил своя работодател, съобщи Франс прес.

Сали, арестуван в петък в района на атентата - завод за промишлени газове край Лион, снощи е започнал да говори пред следователите. Той посочил подробности за обстоятелствата около убийството, отбеляза информиран източник. Днес той ще бъде прехвърлен в централата на полицията за борба с тероризма край Париж, където разследването продължава.

Франция е изправена пред голяма терористична заплаха, с която ще трябва да се бори дълго време, предупреди днес френският премиер Манюел Валс, говорейки за "цивилизационна война", която джихадистите водят срещу "универсалните човешки ценности".

Борбата ще продължи дълго и не можем да искаме резултати незабавно, подчерта Валс в политическо предаване, излъчвано от френски медии, уверявайки, че мобилизираните ресурси на службите по разузнаването и сигурността "са на висотата на заплахата".

В Лион задържаният за атентата Ясин Сали снощи е започнал да разказва как са се развили събитията, след което признал, че е убил работодателя си, 54-годишния Ерве Корнара, посочват информирани източници.

При разследването е установено, че Сали е изпратил до номер в Канада селфи с главата на жертвата си. До кого е пратена снимката още не е известно. Канада сътрудничи на френското следствие, за да се открие адресатът на селфито, съобщи канадското министерство на обществената сигурност.

Френските следователи проучват евентуална сирийска връзка. В момента над 470 граждани на Франция се намират в завладените от джихадистите райони в Ирак и Сирия.

Според френското законодателство Сали, който е в ареста от петък, може да остане там до четири дни, след което трябва да му бъде предявено предварително обвинение или да бъде освободен.

Според допитване на института "Ифоп", публикувано във в. "Журнал дю диманш", 85 процента от французите посочват, че терористичната заплаха във Франция е висока, а едва 14 процента са на обратното мнение.

Въпросът не е дали, а кога ще има нов атентат, предупреди Манюел Валс.

Основните мюсюлмански организации в район Рон Алп призоваха за мълчалив митинг в 18 часа днес пред джамията във Вилфонтен, на няколко километра от мястото на атентата. "Спокойно, с мълчание и достойнство ще заклеймим този демоничен акт, извършен точно по време на Рамазана - свят празник за всеки мюсюлманин", посочиха те.

Прояви в памет на жертвата на Сали имаше вчера в Сен Кантен и във Фонтен сюр Сон, където е живеел Ерве Корнара. Хората, които го познават, го описват като сърдечен и великодушен.  Корнара има син на 20-ина години.

Ясин Сали, който от 2006 до 2008 г. е имал досие в службите за сигурност за радикализация, бил наблюдаван между 2011 и 2014 г. заради връзките си със салафитските кръгове в Лион. Той се радикализирал в началото на десетилетието, контактувайки с мъж, заподозрян, че заедно с екстремисти от Ал Каида е подготвял атентати в Индонезия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
34
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 8 години
Хайде сега работотателите да не наемат на работа тарамбуки и проблема ще се разреши отсамосебе си. Ще си се приберат в скапаните държави откъдето прииждат. А ако не, е тогава вече не знам.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да не забравяме - позицията на мюслите по този въпрос е, че те по принцип не режат глави и не мразят хората с различна религия от тяхната. И чат пат, без предупреждение някои от тях решават, че не е точно така, почват да се самовзривяват, да стрелят на посоки и да режат глави.Но ние трябва да сме толеранти. То я има сто-двеста атентата на година я не. Няма да правим сега проблеми за дребни неща.
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда. Мирната религия на този човек е да отреже главата на работодателя си и да се снима с нея в знак на гордост. Нека бъдем толерантни към тази религия и да не им пречим.
1
27
 
13
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
На всички капиталисти алчни *** трябва да се вземат главите и тогаваще настъли мир и спокойствие на земята.