Атентаторът в Лион призна, че е обезглавил работодателя си

Френският премиер предупреди за "голяма терористична заплаха"
28 юни 2015 17:20,
30
Атентаторът в Лион призна, че е обезглавил работодателя си
Снимка: Reuters

Заподозреният за джихадисткия атентат във Франция в петък Ясин Сали е признал, че е обезглавил своя работодател, съобщи Франс прес.

Сали, арестуван в петък в района на атентата - завод за промишлени газове край Лион, снощи е започнал да говори пред следователите. Той посочил подробности за обстоятелствата около убийството, отбеляза информиран източник. Днес той ще бъде прехвърлен в централата на полицията за борба с тероризма край Париж, където разследването продължава.

Франция е изправена пред голяма терористична заплаха, с която ще трябва да се бори дълго време, предупреди днес френският премиер Манюел Валс, говорейки за "цивилизационна война", която джихадистите водят срещу "универсалните човешки ценности".

Борбата ще продължи дълго и не можем да искаме резултати незабавно, подчерта Валс в политическо предаване, излъчвано от френски медии, уверявайки, че мобилизираните ресурси на службите по разузнаването и сигурността "са на висотата на заплахата".

В Лион задържаният за атентата Ясин Сали снощи е започнал да разказва как са се развили събитията, след което признал, че е убил работодателя си, 54-годишния Ерве Корнара, посочват информирани източници.

При разследването е установено, че Сали е изпратил до номер в Канада селфи с главата на жертвата си. До кого е пратена снимката още не е известно. Канада сътрудничи на френското следствие, за да се открие адресатът на селфито, съобщи канадското министерство на обществената сигурност.

Френските следователи проучват евентуална сирийска връзка. В момента над 470 граждани на Франция се намират в завладените от джихадистите райони в Ирак и Сирия.

Според френското законодателство Сали, който е в ареста от петък, може да остане там до четири дни, след което трябва да му бъде предявено предварително обвинение или да бъде освободен.

Според допитване на института "Ифоп", публикувано във в. "Журнал дю диманш", 85 процента от французите посочват, че терористичната заплаха във Франция е висока, а едва 14 процента са на обратното мнение.

Въпросът не е дали, а кога ще има нов атентат, предупреди Манюел Валс.

Основните мюсюлмански организации в район Рон Алп призоваха за мълчалив митинг в 18 часа днес пред джамията във Вилфонтен, на няколко километра от мястото на атентата. "Спокойно, с мълчание и достойнство ще заклеймим този демоничен акт, извършен точно по време на Рамазана - свят празник за всеки мюсюлманин", посочиха те.

Прояви в памет на жертвата на Сали имаше вчера в Сен Кантен и във Фонтен сюр Сон, където е живеел Ерве Корнара. Хората, които го познават, го описват като сърдечен и великодушен.  Корнара има син на 20-ина години.

Ясин Сали, който от 2006 до 2008 г. е имал досие в службите за сигурност за радикализация, бил наблюдаван между 2011 и 2014 г. заради връзките си със салафитските кръгове в Лион. Той се радикализирал в началото на десетилетието, контактувайки с мъж, заподозрян, че заедно с екстремисти от Ал Каида е подготвял атентати в Индонезия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До справедливияIMASH BOLEN MOZAK
23
3
 
4
 
! Отговори
ehe преди 8 години
Французите осъзнават вероятно каква грешка са направили с приемането на толкова много емигранти. Не съм наясно обаче защо са го направили. От 60-те години насам прииждат араби там. Май първо са дошли някакви бачкатори следвоенно да работят по пътищата, народили са и деца и са изтеглили и де що роднини имат... А те тия се въдят като мравки.
22
12
 
4
 
! Отговори
Ей,справедливия, преди 8 години
ти от *** си панелка виждал ли си реалността и работещите капиталисти. За 25 години можеше да развиеш малък бизнес,но по лесно е да пиеш биричката да си лягаш рано до *** и да ти е крив целия свят
21
2
 
17
 
! Отговори
Една добра идея преди 8 години
Май само един европейски "възродителен процес"може да реши радикално проблема!Който приема християнството,нормите и обичаите в Европа-може да остане!Който си държи на маймунското-бегом обратно в Азия и Африка!Е,докато се наложи това ще загинат десетки хиляди,но това ще е нищо в сравнение с десетките милиони които ще умрат в етническите и религиозни войни след достигане на 50% от населението да са мюсулмани.Това е неизбежно,ако щете вярвайте,предупредени сте!А може да стане и по-рано,още при 30%.
20
14
 
8
 
! Отговори
справедливия преди 8 години
ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ капиталистите бизнесмени в целия свят!!! Дори нещо повече. След обезглавяването трябва главите им на кол да бъдат набити. А коловете забити на градския площад. Който краде и ограбва хората това го чака. Напълно заслужено наказание!
19
5
 
11
 
! Отговори
просто мисля преди 8 години
Според мен целта е ограничаване на свободата. Сами да поискаме ограничаването на свободата чрез скалъпени "атентати" като 9/11 , убийства и т.н. По тази линия се работи. А като ни ограничат свободата, те ще ни контролират с цел да сме "защитени" и "в безопасност"
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не започнат да режат главите на джихадистите и да ги окачват по стълбовете няма да се научат. Никаква толерантност!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толерантността към различните ще изяде главата на целия свят. Природата е най-силна и никой няма да я победи, тя ще унищожи всички и всичко и ще започне на чисто.
16
3
 
11
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Това трябва да спре! Да си стоят в мюсюлманския си свят, а не да се натрапват на светски европейски държава! И у нас ще стане същото ако не се спрат тези "нещастни хора".Да се мисли преди да се прави каквото и да е, а не да се хвърлят гръмки фрази за толерантност и многообразие.Тези дето са не на глава са предостатъчно,че да вкарваме още!
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е виновен на тъпите французи за случващото се , просто трябваше да го предвидят когато позволиха тази гнусна долнопробна мисюлманска *** да залее ЕС....Пълни глупости. Никой не пускат французите, законите за имиграция са много строги. Мюсюлманите във Франция са французи второ и трето поколение. До 1962 година Алжир е бил част от Франция, много от тези французи са се заселили във европейската част на Франция и са си запазили обичаите и религията си.
14
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До bolbov АМИ ТОГАВА В БЬЛГАРИЯ ЩЕ ПАДНАТ МНОГО ГЛАВИ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ---НЕКА ВЗЕМЕМ ТОЗИ МОДЕЛ НА ОТНОШЕНИЕ РАБОТОДАТЕЛ---РАБОТНИК НЕ ТИ ПЛАЩА ---ГЛАВАТА ТОВА ДА БЬДЕ ЗАКОНЬТ
13
4
 
19
 
! Отговори
KKK преди 8 години
Познайте кой е виновен ? Дано не стане, но и в България почне ли се...познайте пак кой ще е виновен ? САЩ още от сега събира войски да ни защитава от "бежанците"
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нищо не може да оправдае нито атаката срещу Шарли Ебдо, нито тази последна касапница".Така ли?Напротив,напротив,цялостната политика на ЕС и в частност на Франция допринесоха за тези събития.Още много глави ще паднат.Тези могат само да режат глави,да изнасилват и да грабят.
11
3
 
16
 
! Отговори
33 преди 8 години
Нищо не може да оправдае нито атаката срещу Шарли Ебдо, нито тази последна касапница.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приемете закон за хранене на бежанците само със свински деликатеси. Примерно меню: За закуска шкембе чорба, за обяд свинско с кисело зеле, следобед сандвич със свински пушен бут, а за вечеря свински ребърца на дървени въглища. Ефектът ще е поразителен - всички потоци от бежанци ще се пренасочат към Гърция и Италия, където хранят основно с риба и кашкавал!
9
15
 
11
 
! Отговори
358 преди 8 години
Ами дроновете с които бомбите нещастните мюслета ? Ами като разбуташ кошер - жилят . Те колко са погребали ,щото идвате да им крадете нефта. Не че франсетата ги пускат дроновете ,обаче мюслетата вече им е черно пред очите.
8
2
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Да му мислят Евро*ейските държави ....като осъждат (ако осъдят въобще) проповядването на радикален ислям и връзки с терористи на по 2-3 год затвор макс ! Човека се готви за атентати да реже глави и убива християни в името на някоя терористична групировка ....Евро*ейската полиция го хваща ...и след 2 год затвор "айде по живо по здраво и дано си размислил" !
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм си патил от тарамбуки работодатели тук в БГ.Долни хора са тея да знаете, бойкот на всички арабелски фирми в България!
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тия *** защо си мислят че като заколят някой и друг невинен бял човек и ще спечелят нещо."Елементарно. Щото такава им е религията.
5
1
 
39
 
! Отговори
Т. ПАНАРОВ преди 8 години
Тия и*иоти защо си мислят че като заколят някой и друг невинен бял човек и ще спечелят нещо. Та те хора загиват с хиляди в катастрофи и инциденти и прочее. А с тези си действия просто режат клона на който седят. Рано или късно националистите ще вземат връх в управленията на държавите и тогава край с тази емигрантска ИДИЛия