Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ

Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната
Обновена: 28 юни 2015 22:55 | 28 юни 2015 22:53,
156
Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ
Снимка: БТА

Гръцкото правителство гарантира защитата на банковите депозити, а също така заплатите и пенсиите на населението, заяви премиерът Алексис Ципрас днес в обръщение към населението на страната.

Той потвърди обявеното малко по-рано решение на правителството за затваряне на банките и на атинската фондова борса от утре.

Ципрас каза, че решението на кредиторите да отхвърлят гръцкото искане за кратко удължаване на програмата за спасително финансиране е "безпрецедентен акт", който поставя под съмнение способността на една страна да решава въпрос, засягащ суверенните й права.

Още по темата

"Това решение доведе дотам, че днес Европейската централна банка реши да ограничи ликвидността на гръцките банки и принуди Гръцката централна банка да обяви "банкова ваканция" и ограничения върху тегленето на парични суми", каза Ципрас в телевизионното си обръщение. Така той потвърди, че драматичното решение за затварянето на банките е резултат от решението на ЕЦБ във Франкфурт да ограничи т.нар. "спешно финансиране" на ГЦБ.

Ципрас каза, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната с молба да отменят решението на еврогрупата за прекратяване на помощната програма за Гърция.

"Само те могат да отменят решението на еврогрупата и да позволят на ЕЦБ да възобнови снабдяването на гръцките банки", посочи премиерът.

Днес ЕЦБ съобщи, че ще поддържа спешното финансиране на нивата от петък, въпреки многократно нарасналите тегления. Тя посочи, че внимателно следи ситуацията и е готова "да преразгледа решението си".

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор тази вечер, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

"Двамата лидери потвърдиха, че техните икономически екипи внимателно следят ситуацията и остават в тясна връзка", се казва в съобщението. Трябва "да се положат всички усилия за връщане към път, който ще позволи на Гърция да поднови реформите и растежа си в рамките на еврозоната", констатирали Обама и Меркел.

Американският финансов министър Джак Лю призова финансовите министри на главните страни от ЕС да продължат да работят заедно за "трайно решение" за реформи в Гърция и за нейното икономическо възстановяване в рамките на еврозоната.

Лю е провел серия от телефонни разговори днес с висши политици, включително с финансовите министри на Германия и Франция и с шефката на МВФ Кристин Лагард. Той подчертал, че "е важно всички страни в преговорите да продължат да търсят решение, включително и да обсъждат възможно облекчаване на дълговото бреме на Гърция, в периода до референдума на 5 юли", се посочва в съобщението от финансовото министерство на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Другите държави са много уязвими... - капка комунизъм и следва разруха и разпад, а у нас комунизма с лопата да го ринеш и пак се държим...
32
13
 
6
 
! Отговори
морски преди 8 години
Брутния вътрешен продукт на Гърция за година е 300 млрд.ЕВРО.Гръцката икономика работи,за разлика от нашата.От там идват парите.За сравнение БВП на България е 40млрд.евро.
31
7
 
6
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Спокойно, САЩ и Русия са комбина .
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато някой "Прави помен с чужда пита" бъдете сигурни, че е комунист !За справка: "Гръцкото правителство гарантира защитата на банковите депозити, а също така заплатите и пенсиите на населението, заяви премиерът Алексис Ципрас"
29
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната"Клекнаха пред Ципрас, или по точно пред САЩ, а Ципрас просто си изигра добре картите. То си беше ясно още от начало, че САЩ няма да позволи Гърция да излезе от ЕС.
28
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До брейАко приемат Турция в ЕС то Европа ще е заляна от милиони млади хора търсещи работа!
27
2
 
11
 
! Отговори
? преди 8 години
до морски"Те гърците предложиха преди месец на МВФ и ЕЦБ да изплатят целия си дълг наведнъж".....е с какво ще го плащат тоя дълг бе ? маслини и портокали ли ? 300 000 000 000 евро
26
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е комунист и *** на Путин.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брей от 21А извинявай, че те настъпих така болезнено по мазола :))))))
24
21
 
7
 
! Отговори
морски преди 8 години
Те гърците предложиха преди месец на МВФ и ЕЦБ да изплатят целия си дълг наведнъж,но евреите на запад не се съгласиха,дълга трябва да се влачи с години за да цоца запада от големите лихви.Който се е захванал с МВФ не е прокопсал!
23
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас се допита до народа чрез референдум.А вас тиквата попита ли ви като изтегли 16 милиарда??
22
4
 
25
 
! Отговори
ВАЛКАТ УОЛСТРИДАКИС преди 8 години
ВАРУФАКИС са провикна от микрофона - ТЕГЛИ БАНКУМАТИС МЕРКЕЛ са изцепи - ЙОК ЕВРАКИС ФАЛИТАКИС ЗАКРИВАКИС
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас - комунистически таралеж в гащите на Европа...края е предвидим !
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната"...Голям блак вожд одвъд океана най-после казал. Ама ясно ли ви е какво означава - че всики обикновени данъкоплатци в ЕС сега ще трябва да платят дълговете на Гърците.
19
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС скоро така и така е тръгнал да се разпада и без гръцката криза. Само се напъват. А и нищо не могат да направят срещу Гърците и Ципрас който прекрасно знае, че Вашингтон никога няма да позволи Гърция да излезе от ЕС. Очакваше се Америка да се намеси и да нареди на пуделите си в Брюксел че "Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната"
18
19
 
6
 
! Отговори
морски преди 8 години
Началото на края на Европейския съюз.
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КостаЦипрас е Волен на квадрат, плюс Янукович.
16
2
 
18
 
! Отговори
VARFAKIS IOK EVRAKIS преди 8 години
ИСКРОФ КАТО ИДЕ В ГАРЦИЯ ШЕ ОТВОРИ БАНКИТЕ СПОКОЙНО
15
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната"Еми ясно е, че ще остане и ЕС ще приеме условията на гърците. Иначе досега да го бяха наритали, но с Ципрас удариха на камък. Гърците не са будали като българите да слугуват и да се оставят да ги мачкат.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейС едно изречение - излезе ли Гърция от ЕС, влизат Украйна (50 милиона) и Турция (80 милиона)И за путлерастите пак от трите - най-дългото ! :)))))